Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2011 17:49

Κάλλιο αργά παρά ποτέ!!!

Γράφτηκε από την
Κάλλιο αργά παρά ποτέ!!!

Σίγουρα η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και έχει πολλές επιλογές για να εκφραστεί. Αναμφίβολα μία από αυτές είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να εφαρμοστεί η γνήσια λαϊκή έκφραση. Σίγουρα ύψιστη λαϊκή ετυμηγορία αποτελούν οι εθνικές εκλογές. Δεν είναι όμως μικρότερης σημασίας η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος.
Άλλες μάλιστα χώρες, όπως η Ελβετία, έχουν θεσμοθετήσει ακόμα και την διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων. Άλλωστε με καθολικό δημοψήφισμα οι Ελβετοί αποφάσισαν να μην ανεγερθεί τζαμί στην χώρα τους και αυτό το έπραξε η Ελβετική κυβέρνηση διότι έλαβε το μήνυμα ότι η απόφαση για την ανέγερση του τζαμιού θα την έφερνε σε αντίθεση με την λαϊκή βούληση.
Τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής στις παρελάσεις έδειξαν ότι υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης έτυχε της αποδοκιμασίας, έντονης σε πολλές περιπτώσεις, μέρους του Ελληνικού λαού. Δεδομένων των ανωτέρω ο  πρωθυπουργός δεν θέλησε να έλθει σε σύγκρουση με την θέληση της πλειοψηφίας του λαού. Ο τρόπος για να μετρηθεί το πλήθος των αντιτιθέμενων στη νέα δανειακή σύμβαση είναι ένας, το Δημοψήφισμα. Δυστυχώς όμως από εκεί και πέρα βγήκαν από τα υπόγεια οι Κασσάνδρες της κινδυνολογίας. Όλοι, όσοι μίλησαν για τακτική εκβιασμού καλό είναι να περιμένουν δύο πράγματα, την οριστικοποίηση των όρων του νέου δανεισμού και το ερώτημα του δημοψηφίσματος, όπως αυτό θα διατυπωθεί.
Απ’ ότι φαίνεται όμως δεν έχουν διαβάσει καλά το Σύνταγμα. Αν, όντως, ο Γ. Παπανδρέου εκβιάζει με το δίλημμα «μέσα ή έξω από το Ευρώ», έχουν όλο το περιθώριο να ανατρέψουν τον εκβιασμό. Με βάση το άρθρο 44 του Συντάγματος, και σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής, ενώ για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας στον μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι στο 40%, ενώ για το δεύτερο το λεγόμενο «νομοθετική» «για επικύρωση ψηφισθέντος νομοσχεδίου» θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος. Επομένως αν όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ έχασε την λαϊκή επιδοκιμασία, τότε ας κηρύξουν αποχή από το δημοψήφισμα «ακυρώνοντάς το».
Για την δεύτερη περίπτωση, οι ανησυχούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έχουν όλη την ευχέρεια να μην ψηφίσουν την δανειακή σύμβαση κι έτσι να ακυρώσουν την διενέργεια δημοψηφίσματος. Αλλά μεγαλύτερη ευχέρεια τους δίνεται την Παρασκευή κατά την συζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή.
Καλό, λοιπόν, είναι να σταματήσουν οι υπόγειες μουρμούρες, που δεν βοηθούν την κυβέρνηση και την Χώρα. Ας σηκώσουν το ανάστημά τους και ας αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών τους διότι στους δύσκολους σημερινούς καιρούς δεν μπορεί να έχει κανείς και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.
Εν κατακλείδι πιθανόν να έχουν δίκιο, όσοι υποστηρίζουν ότι έπρεπε να προηγηθεί το δημοψήφισμα της υπογραφής του πρώτου μνημονίου. Όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ, αρκεί να εκφράσει ο λαός την βούλησή του. 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΘΑΝ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ


NEWSLETTER