Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 22:43

Η παρρησία του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου

Γράφτηκε από την

Ο δοκιμαζόμενος Ελληνας βρίσκει απαντοχή στην ορθόδοξη πίστη του. Η Εκκλησία μεσ' στο ρου της ιστορίας έχει αναδειχθεί σε χώρο πνευματικής καθοδήγησης αλλά και έμπρακτης στήριξης όσων βρίσκονται σε ανάγκη.

Πέρα από αυτά, κατ' αρχήν η Εκκλησία είναι Σώμα Χριστού.

- Του Χριστού που είναι η Αλήθεια ("Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή") (Ιω. 14, 6). 

- Του Χριστού που είναι η Αγάπη ("Ο Θεός αγάπη εστί") (Α' Ιω. 4, 16).

Οι κεφαλαιώδεις αυτές καινοδιαθηκικές παραδοχές προτυπώνονται στα λόγια του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου όταν κατά την πρόσφατη συνέντευξή του (αναδημοσίευση από το '''Εθνος'' στην ''Ελευθερία'' της 27/28-10), επεσήμανε την κατάφωρη αντιδιαστολή μεταξύ βίας και αγάπης.

Η αποκαλυπτική προβολή και μόνο του πλέον θεμελιώδους ευαγγελικού μηνύματος, που είναι η πανανθρώπινη αγάπη που πηγάζει από τον ζωηφόρο σταυρό, στοίχισε στο μητροπολίτη Χρυσόστομο μια σειρά από εμπαιγμούς και συκοφαντίες. Η γενναιοφροσύνη του ποιμενάρχη μας, ταυτίζεται με την αποστολική παραίνεση: «Ου γαρ έδωκεν ημίν ο Θεός πνεύμα δειλίας, αλλά δυνάμεως και αγάπης και σωφρονισμού» (Β' Τιμόθ. 1, 7).

Η θεολογική μαρτυρία του ελλόγιμου μητροπολίτη Χρυσοστόμου ξεδιαλύνει τις νεφέλες μιας μισαλλόδοξης θρησκευτικότητας που ορισμένοι προσπαθούν να επιβάλουν. Βέβαια, όταν αντιλαμβάνονται πως η Ποιμαίνουσα Εκκλησία ανθίσταται στον ιδιότυπο εθνοφυλετικό ''χριστιανισμό'' τους, δεν διστάζουν να βάλουν ανοικτά κατά αυτής. Αυτό συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση στοχοποίησης του μητροπολίτη Μεσσηνίας.

Μη λησμονούμε, όμως, πως πάντοτε στην εκκλησιαστική ιστορία, το φως κατανικά το έρεβος. Εμφορούμενος από το φως της πίστης, ο χριστιανός μάχεται για τη ζωή, υπερασπίζεται την αξία της, αγαπά το συνάνθρωπό του, αγωνίζεται για το δίκαιο και την προκοπή. Απέχει της βίας. Δεν μισεί. Και τούτες οι αρχές δεν περιορίζονται στην πέριξ του αμβωνος πραγματικότητα του χριστιανού, αλλά μετάγονται και στο επίπεδο της κοινωνικής του ζωής.

Εξάλλου, όπως απερίφραστα συμπεραίνει ο δάσκαλος του γένους, Αδαμάντιος Κοραής: «Οστις σας είπη, ότι άλλος πρέπει να είναι ο χριστιανός εις την Εκκλησίαν και άλλος εις την Πολιτείαν, μην αμφιβάλλετε, ότι ζητεί να σας κάμη και κακούς χριστιανούς και κακούς πολίτας» (Αδ. Κοραή, "Πολιτικαί παραινέσεις προς τους Ελληνας").

   

Γιάννης Δημητριάδης, Ιατρός

Δημοτικός Σύμβουλος Οιχαλίας