Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 21:48

Το άγχος

Γράφτηκε από την

Μία ταραγμένη διάθεση εξαιτίας κάποιας αβέβαιης κατάστασης που εύχεται κανείς να οδηγήσει σε ό,τι καλύτερο ενώ ταυτόχρονα φοβάται ότι θα οδηγήσει σε ό,τι χειρότερο. Συνήθως αφήνει, σε όσους υποφέρουν από αυτήν, ανίκανους να απολαύσουν φαινομενικά ευχάριστες δραστηριότητες, πολιτιστικές, σεξουαλικές ή κοινωνικές.

- Ακόμα και όταν το περιβάλλον είναι υπέροχο, το αγχωμένο άτομο παραμένει απορροφημένο στην εσωτερική αναμονή της καταστροφής και ίσως προτιμήσει να μείνει μόνο του σε κάποιο δωμάτιο. 

- Η παραδοσιακή μορφή παρηγοριάς είναι ο καθησυχασμός. Κάποιος εξηγεί στο αγχωμένο άτομο ότι ο φόβος του είναι υπερβολικός και ότι τα γεγονότα σίγουρα θα ακολουθήσουν την επιθυμητή κατεύθυνση.

- Ομως, ο καθησυχασμός είναι το πλέον απάνθρωπο αντίδοτο στο άγχος. Οι ρόδινες προβλέψεις μας αφήνουν τον αγχωμένο απροετοίμαστο για τα χειρότερα και ταυτόχρονα υπονοούν υποσυνείδητα ότι θα ήταν καταστροφικό να συμβούν πράγματι τα χειρότερα. Με μεγαλύτερη άνεση, ο Σενέκας μας ζητά να σκεφτούμε ότι το κακό κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί, αλλά προσθέτει ότι, είναι μάλλον απίθανο να είναι τόσο άσχημο όσο φοβόμαστε. Ακόμη πίστευε ότι, αν εξετάσουμε λογικά τι θα συμβεί έτσι και δεν ικανοποιηθούν οι επιθυμίες μας, σχεδόν σίγουρα θα βρούμε ότι το βασικό μας πρόβλημα είναι λιγότερο σοβαρό, απ’ όσο φανταζόμασταν, λόγω άγχους.

Παναγιώτης Μανωλόπουλος