Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 14:02

Η μάνα του Μυρογιάννη απαντά στους νεοναζι

Γράφτηκε από την
Η μάνα του Μυρογιάννη απαντά στους νεοναζι

 

Ο νεοναζί μιλούσε με στόμφο και ύφος . Μεταξύ άλλων (συνειρμός δεν υπήρχε) βεβήλωσε και τη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου :

-Νεκροί δεν υπήρξαν . Ας μας δείξουν έναν τάφο . Οι νεκροί του Πολυτεχνείου είναι ένας αστικός μύθος !!!

Όλοι αυτοί οι οπαδοί του ολοκληρωτισμού που δρουν και υπάρχουν χάρη στη γενναιοψυχία και την ανοχή της Δημοκρατίας , επειδή δεν έχουν το σθένος να ομολογήσουν δημοσίως ότι είναι θαυμαστές του Χίτλερ και του φασισμού , ότι έχουν εικόνισμα τον Παπαδόπουλο και τη δικτατορία μαζί και όλους του δικτάτορες ανά τον κόσμο διαχρονικά , προσπαθούν ύπουλα και δια της πλαγίας , να αποδυναμώσουν κάθε ιστορικό γεγονός το οποίο πλήττει την ιδεολογία τους . Γι’ αυτό και ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε Ολοκαύτωμα , ότι δεν υπήρξε Πολυτεχνείο , διαστρέφουν και παραχαράσσουν την Ιστορία , εξιδανικεύουν τα φασιστικά ινδάλματά τους , ζωγραφίζουν δικτατορικούς παραδείσους , κλπ , κλπ . Η προσπάθειά τους στοχεύει στο να υπονομεύσουν τη Δημοκρατία εκ των έσω , ανοίγοντας δρόμο για την εγκαθίδρυση φασιστικού καθεστώτος μέσα στο οποίο αυτοί θα έχουν , βεβαίως , κυρίαρχη θέση ως πραιτωριανοί , ενώ οι δημοκράτες θα πάνε ξανά «διακοπές» στα ξερονήσια , θα «παραθερίσουν» στις φυλακές , θα υποστούν στις «ταράτσες» τις «ευγενείς» περιποιήσεις των ανθρωποφυλάκων (βούρδουλα , φάλαγγα , ηλεκτροσοκ , κλπ ) , θα χάσουν τη ζωή τους «από ατύχημα» , θα αυτοκτονήσουν «αφ’ εαυτού» , θα μείνουν ανάπηροι από «δική τους υπαιτιότητα» , κλπ , κλπ .

Είναι γεγονός ότι η κουτσή Δημοκρατία μας βοηθάει , άθελά της , την προσπάθειά τους αυτή . Όμως τα ελαττώματα της Δημοκρατίας θα τα απαλείψουν οι Δημοκρατικοί Πολίτες με την υγιή , ενεργό πολιτική και κοινωνική τους δράση , μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος , των νόμων και των δημοκρατικών θεσμών κι όχι οι θιασώτες του ολοκληρωτισμού οι οποίοι έχουν τόση σχέση με τη δημοκρατία όσο ο Φάντης με το Ρετσινόλαδο .

Δυστυχώς για τους νεοναζί … ΚΑΙ Πολυτεχνείο υπήρξε ΚΑΙ νεκροί που έπεσαν από τις σφαίρες της χούντας σ’ εκείνο το τριήμερο της δημοκρατικής ανάτασης της νεολαίας . Κι επειδή είναι μάταιο αλλά και προσβολή μαζί της ιστορικής μνήμης να προσπαθείς ν’ αποδείξεις τα αυτονόητα και τα αυθύπαρκτα , ας συζητήσει ο νεοναζί και οι όμοιοί του με τη μάνα του Μιχάλη Μυρογιάννη , ενός εκ των νεκρών του Πολυτεχνείου , η οποία δημοσίευσε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» , το Νοέμβριο του 1983 , την παρακάτω επιστολή , με τίτλο :

 

"ΜΑΝΑ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΑ …":

"Πριν 10 χρόνια , αυτή τη μέρα , είχα κι εγώ ένα παλικάρι , που έφυγε να πάει στο Πολυτεχνείο και από τότε δεν ξαναγύρισε . Θυμάμαι τα τελευταία του λόγια :

 "Μάνα , πόσο όμορφη είναι η ζωή . Μάνα , τι ωραία λόγια έχει ο Εθνικός μας Ύμνος" .

Κι όταν του είπα , μη βγεις αγόρι μου σήμερα , μου απάντησε με το τραγούδι : "Κράτα , μάνα , και θα γίνει το μεγάλο πήδημα , λευτεριά και ρωμιοσύνη είναι αδέρφια δίδυμα" .

Θυμάμαι και κάτι ακόμα : Εκείνο το πρωί όσες φορές έπαιρνα νερό , κι έβγαινα στην αυλή να ποτίσω τις γλάστρες με τα λουλούδια , έτρεχε και με φιλούσε . Τότε δεν μπορούσα να εξηγήσω το γιατί . Τα δεχόμουν όλα αμίλητη και περήφανη . Τώρα ξέρω γιατί . Τώρα που έχω μείνει με ένα χαρτί στο χέρι που λέει : «Διαμπερές τραύμα στο κεφάλι , βληθείς δια πυροβόλου όπλου , έξοδος εγκεφαλικής ουσίας» .

Κι όταν πια η μοναξιά , η πίκρα , ο πόνος , γίνονται αγανάκτηση , είναι σαν να ακούω τη φωνή του να μου λέει : " Μάνα , δεν πέθανα . Το αίμα μου σας ελευθέρωσε" .

Και τότε σκέπτομαι και ευχαριστώ όλους εκείνους που τον τίμησαν και τον τιμούν με οποιοδήποτε τρόπο . Και βλέπω τη μορφή της προτομής του , που βρίσκεται στη Μυτιλήνη , να μου χαμογελά» .

 

Στις δίκες των χουντικών , ο Αντώνης Αγριτέλης ,οδηγός τότε του κατηγορούμενου ταγματάρχη Ντερτιλή , στην ένορκη βεβαίωση που κατέθεσε στο Δικαστήριο , μαρτύρησε , μεταξύ άλλων , τα εξής :

 

"Στις 4 ή 4.30 ξημερώνοντας Σάββατο παρέλαβα τον Ντερτιλή και τον μετέφερα από την ΑΣΔΕΝ στο Πολυτεχνείο με το τζιπ . Σταμάτησα κοντά στην κατεστραμμένη πύλη , ο Ντερτιλής κατέβηκε και συζητούσε με κάποιον αξιωματικό της Αστυνομίας . Ξαφνικά αντελήφθην φασαρία και φωνές προς τη μεριά της διασταύρωσης Πατησίων και Στουρνάρα . Παρετήρησα ότι αστυφύλακες έδερναν έναν νεαρό . Ξαφνικά αυτός κατόρθωσε να αποσπασθεί από τους αστυφύλακες . Τότε ο Ντερτιλής που μόλις είχε αντιληφθεί το επεισόδιο , έβγαλε από το μπουφάν του το περίστροφό του και πυροβόλησε χωρίς να πολυσκεφθεί . Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο .Έμεινε επί τόπου ακριβώς στη διασταύρωση Πατησίων και Στουρνάρα , προς την πλευρά της Ομόνοιας . Εγώ φαντάστηκα ότι του έριξε στα πόδια και περίμενα να κινηθεί .. Όταν όμως είδα να σχηματίζεται μια λίμνη από αίμα και μια μικρή άσπρη λιμνούλα από μυαλά , κατάλαβα ότι τον πυροβόλησε στο κεφάλι και ήταν ήδη νεκρός . Μετά σαν να μη συνέβαινε τίποτα , μπήκε στο τζιπ και κτυπώντας με στην πλάτη , μου είπε:

"με παραδέχεσαι ρε ; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μια τον πέτυχα στο κεφάλι" .

 

Το Πολυτεχνείο δεν είχε ανάγκη από νεκρούς για να καταγραφεί ως κορυφαία αντιστασιακή ενέργεια κατά της χούντας και της δικτατορίας . Ακόμα κι αν δεν είχε καταγραφεί ούτε ένας νεκρός , το Πολυτεχνείο θα παρέμενε ένα ιστορικό ορόσημο στους δημοκρατικούς αγώνες του Ελληνικού Λαού .

Και αποτελεί πραγματική κατάντια και βλασφημία το έωλο επιχείρημα κάποιων νοσταλγών της 7ετίας ότι οι νεκροί δεν ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο . Είναι σαν να ψάχνουμε να βρούμε ποιοι Μεσολογγίτες κατά την Έξοδο έπεσαν μέσα στο Μεσολόγγι και ποιοι έξω απ’ αυτό για να τους απονείμουμε το στεφάνι του Εθνομάρτυρος .

Ντροπή ! Φτάνει πια η ιεροσυλία ! Ως εδώ !

Δυστυχώς , όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες ιστορικές καταστάσεις , το Πολυτεχνείο είχε ΚΑΙ πολλούς νεκρούς (πολύ περισσότερους από τις επίσημες καταγραφές) και φυσικά υπάρχουν ΚΑΙ οι τάφοι τους . Και ειδικά αυτούς τους νεκρούς των Εθνικών Αγώνων για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν επιτρέπεται να τους σκυλεύει ατιμώρητα κανένας .

Από τα πανάρχαια χρόνια , ο σεβασμός στη μνήμη των νεκρών , ειδικά όταν έχουν θυσιαστεί για υψηλά ιδανικά , είναι ιερός και χαρακτηρίζει τον Άνθρωπο που έχει ‘Ηθος και Πολιτισμό .

Στην Αρχαία Ελλάδα ο σεβασμός προς το νεκρό εθεωρείτο ως επιταγή των θεών . Και στην Αρχαία Αθήνα υπήρχε Νόμος που απαγόρευε την εξύβριση και την προσβολή της μνήμης νεκρού .

Στη σημερινή Ελλάδα , δυστυχώς , επειδή οι θεσμοί αδρανούν ή και θωπεύουν συνειδητά τους νεοσσούς που εκκολάπτονται απ’ το αυγό του φιδιού , σκυλεύονται με θράσος και περισσή ευκολία τα Όσια και τα Ιερά της Φυλής και παραγράφεται η Ιστορία , παρ’ όλο που το Άρθρο 365 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι όποιος προσβάλλει τη μνήμη νεκρού με βάναυση ή κακόβουλη εξύβριση ή με συκοφαντική δυσφήμηση τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις έξι μηνών .

Ας μην ξεχνούν , όμως , όλοι αυτοί οι επιλήσμονες το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος το οποίο διατάσσει ότι ο ίδιος ο Λαός είναι υποχρεωμένος να υπερασπίσει τη Δημοκρατία , αν χρειαστεί , έτσι όπως έχει κάνει πολλάκις κατά το παρελθόν .

 

¨Με κλέος αιώνιο τη γλυκιά τυλίγοντας πατρίδα

χαθήκαν στη σκοταδερή νεφέλη του θανάτου.

Μα και νεκροί δεν πέθαναν

γιατί απ’ τα δώματα του ΄Αδη

τους ανεβάζει η Αρετή

στον κόσμο δοξασμένους"

ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ

 

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ !

 

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ !

 

 

 

Βαγγέλης Μητράκος

 


NEWSLETTER