Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 18:51

Η σωστή αντιμετώπιση μιας κρίσης χρέους είναι η διαγραφή του

Γράφτηκε από την

Ο Πολ Γκλάστρις, Ελληνας τρίτης γενιάς από το Μισούρι, που εργάστηκε στον Λευκό Οίκο ως λογογράφος του Μπιλ Κλίντον (1998-2001), επισκεπτόμενος πρόσφατα την Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του υπουργείου Εξωτερικών για να μιλήσει για τις προοπτικές της δεύτερης τετραετίας του Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη  στο «Βήμα» για τον ρόλο των ΗΠΑ στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας και την εκτόνωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Σε ερώτηση που του ετέθη για το αν μπορεί η Αμερική να έχει οποιαδήποτε επιρροή στην κατεύθυνση της αλλαγής της γερμανικής πολιτικής έναντι της Ελλάδος έδωσε την εξής απάντηση:  «Η εκτίμησή μου είναι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα προσπαθήσει περισσότερο συστηματικά να πείσει τη Γερμανία ότι η σωστή αντιμετώπιση μιας κρίσης χρέους είναι η διαγραφή χρέους». Και συνεχίζοντας τη σκέψη του στο συγκεκριμένο θέμα είπε ότι αυτό είναι η μόνη λύση, διότι οι διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι αναγκαίες, δεν εξασφαλίζουν επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς διαγραφή χρέους. «Η ίδια η Γερμανία είναι ζωντανό παράδειγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οταν λοιπόν ρωτήθηκε αν θεωρεί την διαγραφή χρέους ως την καλύτερη λύση για τους Ελληνες, ήταν πραγματικά αφοπλιστικός στα επιχειρήματά του και εξήγησε με σαφήνεια. «Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία αναγκάστηκε να εξυπηρετήσει δυσθεώρητα χρέη με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή και την άνοδο του ναζισμού. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ταυτόχρονα με το Σχέδιο Μάρσαλ οι ΗΠΑ πρόσφεραν στη Γερμανία αναδιάρθρωση και διαγραφή χρέους, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το γερμανικό οικονομικό θαύμα. Οι Γερμανοί πρέπει να πάρουν παράδειγμα από την ίδια την ιστορία τους και να τροποποιήσουν αντιστοίχως την πολιτική που υποστηρίζουν για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου».

Οπότε εύλογα ερωτήθηκε και πάλι πώς θα μπορούσε ο Πρόεδρος Ομπάμα να βοηθήσει προς αυτήν κατεύθυνση και ο Πολ Γκλάστρις απάντησε:  «Η αίσθησή μου είναι ότι στην ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο στις αρχές Ιανουαρίου (State of the Union Address) o πρόεδρος ενδέχεται να μιλήσει για ένα σχέδιο επάνω στο οποίο ήδη εργάζονται τεχνοκράτες στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για το σχέδιο δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης στο πρότυπο της NAFTA μεταξύ των ΗΠΑ και των κρατών της Λατινικής Αμερικής. Είναι ένα σχέδιο που επιθυμούν και οι ΗΠΑ και η Γερμανία, θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία για την αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά ασφαλώς προϋποθέτει μια σταθερή Ευρώπη που έχει αφήσει πίσω της την κρίση χρέους. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να κοιτάξουμε δημιουργικά μπροστά και αυτό πιστεύω ότι θα είναι το μήνυμα του Ομπάμα προς την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί και πιστεύω σαφώς ότι θα παραμείνει στο ευρώ και θα βγει από την κρίση ως μια ισχυρότερη και καλύτερη χώρα».

Υ.Γ.  Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει πολύ καλές σχέσεις και λαμβάνει ενημέρωση από τον πρώην Ελληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ήταν επίσημος προσκεκλημένος στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, στο Σάρλοτ της Β. Καρολίνας και είχε επαφές με πολλά σημαίνοντα στελέχη του κόμματος. Ο «προδότης Γιωργάκης, ο άβουλος και μοιραίος, ο Τσολάκογλου, ο εθνικός μειοδότης, ο έτοιμος για το Γουδί» Παπανδρέου, δεν κάθεται στα αυγά του, δεν ησυχάζει, συνεχίζει αθόρυβα και συστηματικά την προσπάθεια  για την σωτηρία του τόπου. Να λοιπόν γιατί τα μεγάλα εκδοτικά, εφοπλιστικά και εργολαβικά συμφέροντα έχουν λυσσάξει να τον χτυπάνε αλύπητα. Γιατί τολμάει να δηλώνει ακόμα παρών.                              

Σταύρος Στραβόλαιμος