Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012 14:06

Από αυτούς εξαρτάται!

Γράφτηκε από την
 
Όπως γνωρίζουν οι φίλοι του μπάσκετ, την επόμενη εβδομάδα, ξεκινά η δεύτερη φάση της Ευρωλίγκα, με το «ΤΟΡ 16». Οι 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης αυτήν τη στιγμή θα μονομαχήσουν μεταξύ τους αγωνιωδώς, σε 2 ομίλους των 8, για μία θέση στους καλύτερους 8 της διοργάνωσης, ένα βήμα πριν το φετινό Final-4 του Λονδίνου. Όμιλοι αμφίρροποι, με τις ομάδες σαφώς βελτιωμένες και με τις διαφορές από χρονιά σε χρονιά να έχουν φθίνει, κάτι που αυξάνει το θέαμα, τη δημιουργικότητα, την φαντασία και το σασπένς σε κάθε παιχνίδι. Αυτό ισχύει βεβαίως και για τους 2 εκπροσώπους μας, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που ξεκινούν αυτήν την προσπάθεια από διαφορετική θέση.
 
Ο μεν Ολυμπιακός είναι, όπως γνωρίζουμε, ο πρωταθλητής Ευρώπης. Και μόνο με αυτόν τον τίτλο αποτελεί υπολογίσιμο αντίπαλο για όλες τις ομάδες που θα αντιμετωπίσει. Συγκεκριμένα, μιλάμε για τις Μπαρτσελόνα, Μπεσίκτας, Κάχα Λαμποράλ, Σιένα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε και Χίμκι, με πρώτο, και ικανό για μία καλή αρχή, αγώνα στην «ενθουσιώδη» Βιτόρια απέναντι στην Κάχα. Φυσικά και ως ομάδα, οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάζονται συνεχώς βελτιωμένοι, μετά το αρχικό «μπλακ άουτ» που είχαν στην αρχή της σεζόν, ειδικά στην Ευρωλίγκα, με τις βαριές ήττες από Εφές και Ζαλγκίρις. Η ομάδα όμως, μετά και την φυγή του Ντόρσεϊ, απέκτησε ξανά την περσινή δυναμική της που την οδήγησε στον ευρωπαϊκό τίτλο, το πλούσιο επιθετικό αγωνιστικό προφίλ της και την ομοιογένεια που χαρακτήριζε τους παίκτες μεταξύ τους. Χάρη και στις σωστές παρεμβάσεις του, άξιου όπως φαίνεται για πάγκο μεγάλης ομάδας, Γιώργου Μπαρτζώκα, η ομάδα ξαναβρήκε τα πατήματά της και πέτυχε σπουδαίες νίκες που την οδήγησαν ένα βήμα από την πρώτη θέση του ομίλου, την οποία κατέλαβε η Ζαλγκίρις, λόγω καλύτερης διαφοράς πόντων στα δύο μεταξύ τους ματς. Τώρα πια, έχω την εντύπωση ότι είναι θέμα χρόνου να ξαναβρεί τον περσινό της ρυθμό, δύναμη, διάρκεια και αποφασιστικότητα, ώστε να μπορέσει όχι μόνο να καταφέρει να περάσει και από αυτήν την φάση της Ευρωλίγκας, αλλά και να υπερασπιστεί το βαρύ στέμμα του πρωταθλητή Ευρώπης. Με αρχηγό τον Βασίλη Σπανούλη και τους ταλαντούχους Έλληνες να ακολουθούν, αφού βρήκαν ξανά τις περσινές τους επιδόσεις, συν την προσθήκη του έως τώρα θετικά κρινόμενου Πάουελ στο ρόστερ και την παντοτινή στήριξη των αδελφών Αγγελόπουλων, αυτός ο Ολυμπιακός μπορεί να καταφέρει πολλά.
 
Το ίδιο μπορούμε να ισχυριστούμε και για τον Παναθηναϊκό. Ούτε οι «Πράσινοι» είχαν ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο τη σεζόν, χάνοντας σε κάποια στιγμή 3 συνεχόμενα ματς σε εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κινδυνεύοντας με αποκλεισμό εξαιτίας και της απόδοσης των παικτών του στο γήπεδο. Πολλοί κατηγόρησαν αμέσως τον Πεδουλάκη που «δεν μπορούσε» να προπονήσει μεγάλη ομάδα, εξάκις πρωταθλήτρια Ευρώπης, τη διοίκηση που δεν πήρε καλούς παίκτες το καλοκαίρι και τους ίδιους τους παίκτες που επίσης «δεν αναλογούσαν» με το μέγεθος του Παναθηναϊκού. Είχαμε πει όμως πως ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Πρέπει τώρα πια να διεκδικήσει τους στόχους του με άλλα εφόδια. Μικρότερα μεν, αλλά εξίσου αποτελεσματικά, όπως αποδείχθηκε στο τέλος της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκας, όπου θα έπαιρνε την πρώτη θέση, αν δεν υπήρχε αυτή η ακατανόητη διαιτησία στη Μόσχα με αντίπαλο την Χίμκι. Έτσι, όλοι διαψεύστηκαν από τους παίκτες και τον προπονητή του Παναθηναϊκού, οι οποίοι με σκληρή δουλειά, διάθεση, υπομονή και επιμονή μέσα στο γήπεδο έχουν φτάσει ήδη σε αυτά τα πολύ καλά, για αρχή, αποτελέσματα, τα οποία κρίνονται ταυτόχρονα και ως αισιόδοξα για το μέλλον. Αν προσαρμοστεί κιόλας γρήγορα ο Καπόνο, όπως έκανε ο Μπανκς, που γρήγορα έκλεψε τις εντυπώσεις, τότε ο Παναθηναϊκός θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει όχι μόνο την πρόκριση στα play-off της Ευρωλίγκας, αλλά και ένα καλό πλασάρισμα σε αυτά, κατακτώντας στο δύσκολο όμιλό του μία ευνοϊκή θέση, χάρη στις πολλαπλές λύσεις που θα έχει αποκτήσει πια σε άμυνα και επίθεση. Η Αθηναϊκή ομάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζαλγκίρις, Μάλαγα, Μπάμπεργκ, Εφές και Άλμπα Βερολίνου. Όμιλος διόλου εύκολος και με δύσκολη αρχή απέναντι στη Ζαλγκίρις στο Ο.Α.Κ.Α., όπου αν ξεκινήσουν καλά οι «Πράσινοι» με νίκη, τότε θα έχουν μπει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την είσοδο στους «8» της διοργάνωσης. Μία εντελώς νέα προσπάθεια από την αρχή της χρονιάς, η οποία πρέπει να στηριχθεί γιατί θέλει ακόμα πολύ χρόνο μέχρι η ομάδα να βρεθεί στο 100% των δυνατοτήτων της και να δείξει τις αληθινές της δυνάμεις. Τα μηνύματα μέχρι τώρα βέβαια είναι θετικά. Το πιο πιθανό, και το ελπίζουμε για το καλό του ελληνικού μπάσκετ, είναι ότι θα υπάρχει μία ακόμα καλύτερη συνέχεια.
 
Όπως καταλαβαίνετε, η φετινή Ευρωλίγκα είναι έτοιμη να μας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις και να μας κάνει να νιώσουμε ευχάριστα με το συνεχώς εντυπωσιακότερο θέαμα που μας δείχνει. Όσον αφορά τους «αιωνίους»; Στο χέρι τους είναι, από αυτούς εξαρτάται η πρόκρισή τους. Έχουν τις δυνατότητες, το θέμα είναι να τις δείξουν και επί του παρκέ.
 
Ραφαήλ Αλαγάς