Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 09:44

“Ασέβεια και αχαριστία για τον Παπαφλέσσα” η μετονομασία του στρατοπέδου σε "Γιάννιτσα"

Γράφτηκε από την

"Η επιχειρούμενη μετονομασία του Στρατοπέδου της Καλαμάτας από 9ο Σύνταγμα Πεζικού «Παπαφλέσσας» σε 9ο Σύνταγμα Πεζικού «Γιάννιτσα» είναι αψυχολόγητη, αδικαιολόγητη και παράνομη, και αποτελεί μεγάλη ασέβεια και αχαριστία για τον ήρωα Παπα-Φλέσσα και τους Φλεσσαίους οπλαρχηγούς αδελφούς-ανιψιούς του".

 Αυτό τονίζει ο Σύλλογος Ιστορικής Οικογένειας Φλεσσαίων "Ο Παπαφλέσσας" σε επιστολή που απευθύνεται στους αρμοδίους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Και επισημαίνει ότι «η Καλαμάτα είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδος, που αδικαιολόγητα σε καμία οδό της δεν φέρει το όνομα του ήρωα Παπα-Φλέσσα, ενώ και την από παλαιότατων χρόνων πλατεία Παπαφλέσσα στο κέντρο της πόλεως, πριν δύο χρόνια με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αδικαιολόγητα και παράνομα την μετονόμασε σε πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού, για να ακυρωθεί στη συνέχεια από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Αναλυτικά στην επιστολή σημειώνονται τα εξής:

«Με αφορμή ανακοίνωση του δήμαρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, σε φύλλο της εγκρίτου εφημερίδος "Ελευθερία" Μεσσηνίας την 10-1-2013, ότι το Στρατόπεδο της Καλαμάτας το 9ο Σύνταγμα Πεζικού "Παπαφλέσσας" θα βαφτιστεί σε 9ο Σύνταγμα Πεζικού "Γιάννιτσα", ως ιστορική οικογένεια Φλεσσαίων με το αναφαίρετο δικαίωμα των απογόνων του ήρωα αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Φλέσσα-Δικαίου ή Παπαφλέσσα και των Φλεσσαίων οπλαρχηγών αδελφών-ανεψιών του, θα μας επιτρέψετε να αναφέρουμε τα παρακάτω:

Το Στρατόπεδο Καλαμάτας από της ιδρύσεώς του το 1885 μέχρι σήμερα, φέρει το όνομα 9ο Σύνταγμα Πεζικού "Παπαφλέσσας", προς τιμή του εθνεγέρτη της ελληνικής παλιγγενεσίας Γρηγορίου Φλέσσα-Δικαίου ή Παπαφλέσσα, του φλογερού αρχιμανδρίτη, πατριαρχικού έξαρχου Κωνσταντινουπόλεως, αποστόλου της Φιλικής Εταιρείας, μπουρλοτιέρη των ψυχών, του απελευθερωτή με δικά του σχέδια της πόλεως της Καλαμάτας, υπουργού των Εσωτερικών-Αστυνομίας και ήρωα που ανέστησε την πληγωμένη Ελλάδα στο Μανιάκι για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Η επιχειρούμενη μετονομασία του Στρατοπέδου της Καλαμάτας από 9ο Σύνταγμα Πεζικού "Παπαφλέσσας" σε 9ο Σύνταγμα Πεζικού "Γιάννιτσα" είναι αψυχολόγητη, αδικαιολόγητη και παράνομη, και αποτελεί μεγάλη ασέβεια και αχαριστία για τον ήρωα Παπα-Φλέσσα και τους Φλεσσαίους οπλαρχηγούς αδελφούς-ανιψιούς του, που θυσιάσθηκαν και αυτοί για να ποτιστεί το δέντρο της ελευθερίας της πατρίδος μας.

Ολες οι πόλεις της πατρίδος μας τιμούν τους ήρωές τους, δίδοντας το όνομά τους σε, οδούς, πλατείες στρατόπεδα, στάδια κ.ά., όπως π.χ. Στρατόπεδο "Κολοκοτρώνη" στην Τρίπολη, Στάδιο "Καραϊσκάκη" στον Πειραιά, Στρατόπεδο "Παπάγου" στην Αθήνα, οδός Μακρυγιάννη στην Αθήνα κ.ά.

Η Καλαμάτα αντιθέτως είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδος, που αδικαιολόγητα σε καμία οδό της δεν φέρει το όνομα του ήρωα Παπα-Φλέσσα, παρά τις συνεχείς υπενθυμίσεις της ιστορικής μας οικογένειας, ενώ και την από παλαιότατων χρόνων πλατεία Παπαφλέσσα στο κέντρο της πόλεως, πριν δύο χρόνια με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αδικαιολόγητα και παράνομα την μετονόμασε σε πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού, για να ακυρωθεί στη συνέχεια από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μετά από αυτό, ο Δήμος Καλαμάτας, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της ιστορικής μας οικογένειας, αδιαφορεί αδικαιολόγητα και δεν τοποθετεί επί της πλατείας Παπαφλέσσα την απαραίτητη επιγραφή με το όνομα του ήρωα.

Η άποψη, ότι η μετονομασία του Στρατοπέδου της Καλαμάτας από "Παπαφλέσσας" σε "Γιάννιτσα" συνδέεται με την ανάμνηση της συμμετοχής του 9ου Συντάγματος Πεζικού και άλλων Συνταγμάτων στο σύνολο του Ελληνικού Στρατεύματος, που αποτελείτο από τις αριθ. II, III, IV, V, VI, VII, Μεραρχίες Στρατού, που έλαβαν μέρος στην νικηφόρο μάχη των Γιαννιτσών την 19-20 Οκτωβρίου του 1912, υποτιμά, λησμονεί και αμφισβητεί και την συμμετοχή των ανδρών του εν λόγω Συντάγματος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Μικρά Ασία, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Πρώτη Γραμμή του Μετώπου, στις νικηφόρες μάχες στην Αλβανία (Αργυρόκαστρο-Μάλι-Σπατ) κ.ά. και παράλληλα αποτελεί προσβολή, ασέβεια, αγνωμοσύνη και αδικία για τον εθνεγέρτη και σιδηρούν πρόδρομο της μεγάλης Επανάστασης του 1821 και ήρωα του Μανιακίου Παπαφλέσσα.

Υστερα από τα ανωτέρω, σας παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το Στρατόπεδο της Καλαμάτας να παραμένει για πάντα με το αρχικό και ιστορικό του όνομα, δηλαδή 9ο Σύνταγμα Πεζικού "Παπαφλέσσας".

 

Μετά τιμής
Τίμος Φλέσσας 
Πρόεδρος»