Σάββατο, 09 Μαρτίου 2013 12:20

Πρώτα "καθαρίζουν", μετά στοχεύουν

Γράφτηκε από την
Πρώτα "καθαρίζουν", μετά στοχεύουν

 

 

 

 

Φτάνοντας σχεδόν στη μέση του δευτέρου γύρου της Ευρωλίγκα, βλέπουμε τα πράγματα να γίνονται πιο ξεκάθαρα όσον αφορά την πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης.
Τα νέα για τις ελληνικές ομάδες, ασφαλώς, είναι ικανοποιητικά. Αφενός, έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της πρόκρισής τους, αφετέρου αρχίζουν να διεκδικούν κάτι παραπάνω από τις μειονεκτικές θέσεις του ομίλου τους (η 3η και η 4η θέση οδηγούν σε μειονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκα).
 
Ας ξεκινήσουμε από τον Ολυμπιακό, που διατηρεί περισσότερες πιθανότητες να καταφέρει να κατακτήσει μία από τις προνομιούχες πρώτες δύο θέσεις. Οι «Ερυθρόλευκοι» συνεχίζουν την καλή τους πορεία, με διαρκή βελτίωση σε όλους τους τομείς, παρά την κάκιστη αρχή τους. Η ήττα από την Μπαρτσελόνα βέβαια τον αφήνει πίσω στο κυνήγι της κορυφής του ομίλου, στο οποίο μπήκε πολύ αργά, όμως με όσα έχει κάνει τον τελευταίο, μάλλον αυτή η «βαριά» ήττα με 77-90 στο ΣΕΦ θα αποτελέσει κακή παρένθεση. Συγκεκριμένα, σε αυτό το ματς, είχαμε κακή συμμετοχή όλων πλην Σπανούλη, Πρίντεζη και του σαφέστατα βελτιωμένου και πιο ενεργητικού Πάουελ. Δεν μπόρεσαν να περιορίσουν τα ατού των «Μπλαουγκράνα» στην άμυνα, ειδικά στη γραμμή των ψηλών, ενώ στην επίθεση δεν είχε καθαρό μυαλό, ήταν τραγικά άστοχος στα τρίποντα έως την τρίτη περίοδο και υπέπεσε σε πολλά λάθη. Και όλα αυτά δεν συγχωρούνται από μία ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα. Όμως, όπως είπαμε, βάσει γενικής εικόνας, μπορεί να ζητήσει με αξιώσεις ένα σημαντικό «διπλό» στη Σιένα απέναντι στην τοπική ομάδα και να καταφέρει να καταλάβει τη δεύτερη θέση με δυναμική επιστροφή. Η βελτίωσή του στην άμυνα, ειδικά στις περιστροφές μετά τα «σκριν» των αντιπάλων, ιδίως του ανεπίδεκτου μέχρι προσφάτως Πάουελ και οι πιο σωστές αποφάσεις στην επίθεση, με ηγέτη τον Βασίλη Σπανούλη, έχουν δώσει στον Ολυμπιακό αυτήν τη δυνατότητα να αποκομίσει κάτι παραπάνω από την 3η θέση. Πρέπει όμως να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερος σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς, για να κερδίσει στην παραδοσιακά δύσκολη έδρα της Σιένα.
 
Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, επίσης δείχνει τα ίδια στοιχεία. Πιο προσεγμένο παιχνίδι, αρκετή δημιουργία και φαντασία στην επίθεση, εκμετάλλευση των κυρίων πλεονεκτημάτων της ομάδας, που είναι οι «καταστροφικές» για τον αντίπαλο ικανότητες του Σχορτσιανίτη στην επίθεση, οι αμυντικές αρετές του «τερματοφύλακα» Λάσμε, και τα πολλά τρίποντα, ειδικά από τον Μπράμος, έχουν οδηγήσει την ομάδα στο να διεκδικεί με αξιώσεις τουλάχιστον την τρίτη θέση. Θα μπορούσε να προσβλέπει και στη δεύτερη θέση, αν νικούσε την προηγούμενη εβδομάδα με τη διαφορά που έπρεπε την Εφές. Το τελικό αποτέλεσμα όμως δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη. Την Παρασκευή (χθες), θα πάει, με τη βελτίωση που έχει καταφέρει τον τελευταίο καιρό, με αποφασιστικότητα και την ψυχολογία στο «ζενίθ» να τελειώσει ουσιαστικά την πρόκριση με τη Μάλαγα στην Ισπανία. Όλα όσα βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, μαζί με την αναγωγή του Ούκιτς σε εμπνευσμένο οργανωτή και ηγέτη της ομάδας, δίνοντας παράλληλα «ανάσες» στον Διαμαντίδη, μπορούν, σε συνδυασμό με στοιχειώδη σοβαρότητα να τον οδηγήσουν στην νίκη που θα τον κάνει να κοιτάξει σε κάποια ήττα της ΤΣΣΚΑ, ώστε να βρίσκεται στο τέλος του ομίλου στην 3η θέση έστω. Η Μπαρτσελόνα, που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον άλλο όμιλο, παίζοντας αυτήν την εποχή πολύ καλό μπάσκετ θα είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος και οι «Πράσινοι» καλό θα ήταν να την αποφύγουν. Επιπλέον, δεν έχει και δύσκολο πρόγραμμα από εδώ και πέρα (μόνο Ρεάλ στη Μαδρίτη το πολύ δύσκολο) και υποδέχεται στο τέλος την «αρκούδα». Οπότε, γιατί να μην τα καταφέρει;
 
Οι δύο ελληνικές ομάδες έδειξαν τις δυνατότητες που έχουν και απέδειξαν ότι, με σωστή προσέγγιση κάθε ματς, σωστό τρόπο οργάνωσης και μεθοδικότητα, μπορούν να στοχεύουν ψηλά. Ας ελπίσουμε πως στο τέλος τα νέα θα είναι χαρμόσυνα και για τις δύο και πως θα έχουν όλα τα εφόδια πια να διεκδικήσουν με πολλές πιθανότητες μία θέση στο «Final-4» του Λονδίνου.
 
Ραφαήλ Αλαγάς

 

 

 

 


NEWSLETTER