Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 10:44

Ο αισθησιακός κόσμος του χορού στους αέρινους στροβιλισμούς του τανγκό

Γράφτηκε από την
Ο αισθησιακός κόσμος του χορού στους αέρινους στροβιλισμούς του τανγκό

Μια όμορφη βραδιά στις 6 του Απρίλη, που μοσχομύριζε άνοιξη, με την διάθεσή μας ανεβασμένη, φορώντας τα καλύτερα χορευτικά μας ρούχα και παπούτσια, ξεκινήσαμε για το ξενοδοχείο-στολίδι στη πόλη μας, το "REX". Είμαστε προσκεκλημένοι σε μια χορευτική εκδήλωση της σχολής αργεντίνικου τανγκό "Dance Flame", σε μια διαφορετική πιο επίσημη milonga, αφού τιμώμενοι προσκεκλημένοι ήταν δύο καταξιωμένοι Αργεντινοί δάσκαλοι του τανγκό, ονομαζόμενοι Facundo και Vanesa. Στόχος τους ήταν να μας ψυχαγωγήσουν και να μας διδάξουν, να μας μεταδώσουν γνώσεις και εμπειρία από την πολύχρονη ενασχόλησή τους με το συγκεκριμένο είδος χορού.

 

Η γνώριμή μας, κομψά διακοσμημένη αίθουσα του ξενοδοχείου που φιλοξένησε τόσο επιτυχημένα και άλλες βραδιές τανγκό, στο ημίφως και με τους ήχους του bandoneon, ανέδιδε μια ατμόσφαιρα ευφορίας και ξεγνοιασιάς. Ολοι είχαν εξορίσει μακριά τις ταραγμένες σκέψεις και τους προβληματισμούς της καθημερινότητάς τους, έτοιμοι άλλος από περιέργεια, άλλος γιατί ο χορός είναι το μεράκι του, να αφεθούν στη μαγεία του και να διασκεδάσουν. 
Στο βάθος της αίθουσας, ένα ζευγάρι κυλούσε απαλά χαϊδεύοντας το πάτωμα. Η ντάμα με ελαφρές κινήσεις υπακούοντας στο ρυθμό της μουσικής, νωχελικά παραδομένη στο τέμπο του καβαλιέρου, έμοιαζε -θαρρείς- μορφή αέρινη, μια οπτασία. Και εκείνος χαλαρός, γεμάτος μαεστρία στις κινήσεις και έναν αέρα όλο αυτοπεποίθηση, απορροφημένος στο χορό του, οδηγούσε την ντάμα του μακριά σ΄ ένα μουσικό ταξίδι αφύπνισης των αισθήσεων, σ’ ένα πανηγύρι χαράς και αρμονίας, σε ένα παιχνίδι συμμετρίας, με το πνεύμα υποταγμένο στην κίνηση του σώματος.
Τα μάτια όλων μας δεν χόρταιναν να κοιτούν, κάποιοι σιγοψιθύριζαν με θαυμασμό στο τραπέζι τους, άλλοι όρθιοι επευφημούσαν, άστραφταν τα φλας και τα χαμόγελα στην αίθουσα.
Μετά από λίγα λεπτά, που σε μας φάνηκαν μια ευχάριστη αιωνιότητα, το ζευγάρι καταϊδρωμένο και ξέπνοο, φανερά όμως ευχαριστημένο που βρισκόταν μαζί μας, παρέδωσε την πίστα στους μαθητές, σε όλους τους ερασιτέχνες-λάτρεις του τανγκό που χρόνια τώρα στηρίζουν τις συνεχείς και αξιέπαινες προσπάθειες του δασκάλου χορού της σχολής "Dance Flame" Θωμά Παλάντζα και των συνεργατών του τακτικών και αφανών.
Τι είναι αυτό όμως που τραβά τον κόσμο να μάθει τανγκό; Πώς γίνεται να ενώνει τόσο ετερόκλητα πλήθη θαυμαστών, διαφορετικής ηλικίας και επαγγελματικής ταυτότητας; Οι μυημένοι στο χορό, θέλοντας να φιλοσοφήσουν με λίγη ρομαντική διάθεση, λένε πως το τανγκό -ένας καταιγισμός μελωδίας που αφηγείται με στίχους, παθιασμένους έρωτες και άτυχες αγάπες- είναι φτιαγμένος για να διαρκέσει περισσότερο κι από τον άνθρωπο που είναι μείγμα από χώμα και σκόνη.
Μαγική όμως είναι και η σημασία της λέξης tango ίσως από την λατινική λέξη tangere (αγγίζω) ή από τον ήχο του ταμπούρλου tan-gon. Οποια και να είναι πάντως η σημασία της λέξης, ακούγοντας μουσική τανγκό, θαρρείς πως οι θλιμμένες σκέψεις χορεύουν με τον άνεμο και μετουσιώνονται σε γλυκόπιοτο κρασί. Να λοιπόν γιατί το τανγκό κερδίζει έδαφος και οπαδούς.
Adelante y par atrάs-εμπρός και πίσω. Το τανγκό ακροβατεί ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Ο άντρας φαίνεται πως οδηγεί, όμως στην πραγματικότητα η ντάμα στο χορό αυτό δείχνει την ικανότητά της να αντιλαμβάνεται τα σινιάλα του καβαλιέρου, μεταφράζοντάς τα σε χαριτωμένη και αρμονική κίνηση που αγκαλιάζει το ζευγάρι.
Τα τελευταία χρόνια παντού στις πόλεις της χώρας μας το αργεντίνικο τανγκό κερδίζει έδαφος. Τα Σαββατόβραδα, οι αίθουσες των σχολών χορού γεμίζουν από τους παθιασμένους tangueros, που θέλουν να ξεδώσουν και να νιώσουν την ζωντάνια του ρυθμού. Είναι μια μαγεία όχι καθαρά αργεντίνικη, χωρίς ηλικία, αυστηρούς χορευτικούς κανόνες και όρια. Φτάνει μονάχα να αφεθείς στο ολιγόλεπτο μαγικό ταξίδι στον κόσμο που σου προσφέρει η μουσική απελευθερώνοντας όλες τις αισθήσεις σου. 
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πέσει στην αντίληψή σας να διοργανώνεται μια milonga στη σχολή χορού "Dance Flame" ή άλλου χορευτικού συλλόγου, μην διστάσετε. Ενδώστε, αφεθείτε και θα σας κερδίσει για πάντα.
Συγχαρητήρια λοιπόν Facundo και Vanesa. Εύχομαι σύντομα να σας ξαναδούμε στην πόλη μας που τόσες φορές έχει αποδείξει πως αγαπά τον χορό και τον πολιτισμό. 

Τίνα Κουτσουμπού
tinalex@windtools.gr

 


NEWSLETTER