Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 14:57

Σημαντικό, μα όχι το μόνο!

Γράφτηκε από την
Σημαντικό, μα όχι το μόνο!

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, είναι γνωστές οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις περί των στελεχών της Χρυσής Αυγής και της δράσης τους μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (τα συλλυπητήριά μου, έστω και καθυστερημένα, στην οικογένειά του), άρχισε επιτέλους να ξετυλίγεται το «κουβάρι» με τα πεπραγμένα των μελών του κόμματος, κάτι στο οποίο ασφαλώς βοήθησαν καταλυτικά οι μαρτυρίες πρώην στελεχών του κόμματος.

Αν δεν υπήρχαν αυτές, ίσως να μην φτάναμε σε μία από τις πιο ιστορικές στιγμές των τελευταίων 100 χρόνων στη Γηραιά Ηπειρο. Και αυτή είναι, ασφαλώς, η σύλληψη όχι απλώς Ελλήνων βουλευτών (μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις περί προστασιών, βοηθειών σε λαθρομετανάστες και λοιπών δραστηριοτήτων, καθώς και των αναφορών σχετικά με τον Χίτλερ στο καταστατικό του κόμματος, εν έτει 1987, δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν και τα δύο), αλλά ειδικά του αρχηγού και των ηγετικών στελεχών εν ενεργεία πολιτικού κόμματος!

 Βέβαια, με βάση όσα αποκαλύφθηκαν σχετικά με τον ναζιστικό τρόπο οργάνωσης του κόμματος, κάτι που δείχνει ότι η δολοφονία του 34χρονου ράπερ, έγινε και γίνονταν εν γνώσει όλων, ακόμη και του αρχηγού! Οπως βεβαίως και όλες οι δραστηριότητες του κόμματος από τη στιγμή που αναγνωρίστηκε από τον Αρειο Πάγο, όπως η στρατολόγηση ανηλίκων, το «μπραβιλίκι» σε νυχτερινά μαγαζιά και πολλά άλλα. Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί οι χρηματοδότες του κόμματος; Οι κύριοι Μαρινάκης και Αλαφούζος, αν κρίνουμε με βάση το πρόσφατο άρθρο δημοσιογράφου για τον πρώτο και όσα λέγονται στο κανάλι του δεύτερου τι σχέση έχουν με τους κυρίους αυτούς; Οι υπόλοιποι παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, και όχι μόνο; Ολα αυτά (εκτός από τις προαναφερθείσες απορίες), μαζί με τις 32 δικογραφίες που έστειλε ο Νίκος Δένδιας στον Αρειο Πάγο, συνέθεσαν το λόγο για τον οποίο πραγματοποιήθηκε αυτή η ιστορική σύλληψη. Και, κατά προσωπικήν άποψιν, τα λεχθέντα του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως ήταν και τα πιο σωστά. Απλά, σύντομα, περιεκτικά, εμπεριέχοντα όλη την ουσία του θέματος.

 Το γεγονός ότι συνελήφθησαν οι κύριοι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Μίχος, Παναγιώταρος, και άλλα στελέχη, λιγότερο διάσημα του κόμματος, δε σήμαινε απολύτως τίποτα! Οπως δε σήμαινε ούτε η άφεση των τριών τελευταίων! Δεν υπήρχε καμία λογική στα πανηγύρια που έστησαν τα media από το πρωί του Σαββάτου με τον τηλεμαραθώνιο, ούτε φυσικά και η απογοήτευση που έσπειραν, όταν οι τρεις τελευταίοι αφέθηκαν ελεύθεροι! Είμαστε ακόμη στην αρχή μίας δικαστικής έρευνας που, για να φτάσει στην καταδικαστική απόφαση ή μη του δικαστηρίου, θα περάσει πολύς χρόνος. Οπως και το όνομα της στήλης αυτής, για να χρησιμοποιήσουμε μπασκετικούς όρους, μόλις έγινε το τζάμπολ! Επομένως, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε υπομονή, μέχρι την τελεσίδικη απόφαση του προέδρου της συνεδρίασης. Αυτό μάλλον έπρεπε να το ξέρουν οι υψηλά ιστάμενοι και έμπειροι δημοσιογράφοι, οι οποίοι προσπαθούν, ως τέταρτη εξουσία, να απονείμουν δικαιοσύνη πριν έρθει η ώρα αυτή! Και που, παραδόξως, δηλώνουν πλήρη άγνοια για όλες τις δραστηριότητες της παράταξης μέχρι προσφάτως! Οχι όλοι, ασφαλώς, αλλά μία συντριπτική πλειοψηφία. Αλλά, υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που το κάνουν όλο αυτό; Τώρα έμαθαν για τις δραστηριότητες αυτές; Και ποιοι είναι, για να μας πουν ποιος είναι αθώος ή ένοχος, ποιος είναι φασίστας και ποιος όχι; Δεν θέτουμε καμία αμφισβήτηση για το ποιόν των χρυσαυγιτών, αλλά βλέποντας όσα γίνονται καθημερινά στο πολιτικό και όχι μόνο πεδίο, τον φασισμό τον συναντάμε μονάχα σε αυτό το κόμμα;

 Με βάση όσα αναφέραμε, λοιπόν, ορθώς προβληματίζεται ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο για αυτό το θέμα και ακόμη ορθότερα αφιερώνουν πολλή ώρα από τα δελτία τους τα τηλεοπτικά κανάλια περί τούτου. Θα ήθελα, όμως, όχι μόνο ως ερασιτέχνης αρθρογράφος, αλλά και ως απλός σκεπτόμενος πολίτης, να εκφράσω ακόμη κάποιες απορίες, εκτός από αυτές που εξέφρασα στο τέλος της προηγούμενης παραγράφου. Το ζήτημα αυτό είναι το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί σήμερα; Εχουν αντιληφθεί ότι στο ίδιο διάστημα έχουν συμβεί κι άλλα γεγονότα που επίσης χρήζουν μέγιστης προσοχής και διερεύνησης; Ή μήπως δεν τα δείχνουν επί σκοπού, για να παραμείνει δηλαδή ο κόσμος προσηλωμένος στο τι συμβαίνει με την Χρυσή Αυγή;

 Γιατί, δεν μπορώ να δεχτώ το γεγονός ότι όλες αυτές τις μέρες σχεδόν όλα τα κανάλια μεγάλης εμβελείας έχουν ασχοληθεί διόλου ουσιαστικά και ενδελεχώς με όσα έχουν συμβεί στο ίδιο διάστημα στον χώρο του Αθλητισμού και της Παιδείας, που επίσης παραπαίουν; Στον χώρο του αθλητισμού, πριν δύο εβδομάδες κοντέψαμε να θρηνήσουμε 10 άτομα, στο συμβάν με τον βαν της NOVA! Την επομένη, φυσικά, θρηνήσαμε την απολεσθείσα ηθική στην χώρα μας, όταν και αηδιάσαμε με την ανακοίνωση-προσπάθεια αποφυγής τιμωρίας της έδρας-χάιδεμα των γκάνγκστερ της Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός! Αμέσως μετά, ένας 23χρονος κι ένας 15χρονος, οπαδοί Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού αντίστοιχα, βρέθηκαν πολύ κοντά στο θάνατο, με την κατάσταση του πρώτου να είναι ακόμη σοβαρή! Το αποκορύφωμα, ασφαλώς, ήταν η συμπλοκή των οπαδών των δύο «αιωνίων» έξω από τον Αρειο Πάγο, λίγο μετά την άφιξη 3 βουλευτών της Χρυσής Αυγής! Οσον αφορά την οπαδική βία και την αδράνεια της Πολιτείας στο θέμα αυτό έχω μιλήσει ουκ ολίγες φορές παλαιότερα, εκ της στήλης «Ανώνυμος Τύπος». Δε θα ήθελα να επαναλάβω ξανά τα λεγόμενα και τις απόψεις μου, που φτάνουν μέχρι και σε ακύρωση του πρωταθλήματος. Απλώς το αναφέρω για να γίνει αντιληπτό τι έχει να γίνει μέχρι το ντέρμπι της 2ας Νοεμβρίου στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Ακόμη δεν είδαμε τίποτα, λοιπόν, εδώ!

 Και το θέμα της Παιδείας δεν πάει πίσω. Η αναστολή των λειτουργιών ορισμένων πανεπιστημίων, εξαιτίας των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, και οι λογικές διαφωνίες όλων των πανεπιστημιακών πάνω σε αυτές, δημιουργούν ένα μεγάλο, αγεφύρωτο χάσμα με την κυβέρνηση, που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές, κάτι παραπάνω από αρνητικές, συνέπειες! Η συνεχής υπονόμευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα μας είναι κάτι που γίνεται καθημερινά και για το οποίο λύση δε θα μπορούσε να βρεθεί παρά μόνο από την πλευρά των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν και τη γνωρίζουν καλύτερα από καθέναν, όπως συμβαίνει και στη Δευτεροβάθμια. Και μιλάω φυσικά για τους καθηγητές και τους μαθητές μαζί. Αν είναι χωρισμένοι, τότε η Παιδεία θα γίνει ένα προϊόν για τους προνομιούχους που θα μπορούν να την λάβουν ολοκληρωμένα στο εξωτερικό. Σύσσωμοι, όμως, μπορούν να αποτρέψουν αυτήν την καταστροφή που φέρνουν οι διαρκείς, αναποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, που ήδη κάνουν την πατρίδα μας μία χώρα αγράμματων, απολίτιστων! Κανονική τριτοκοσμική χώρα, δηλαδή. Και για του λόγου το αληθές, απλά θυμηθείτε το πιο πρόσφατο: το ωράριο 15:00-22:00 που επιβλήθηκε στα λύκεια που έκαναν καταλήψεις! Και άλλα πολλά ασφαλώς, ξεκινώντας από πολύ παλαιότερα, στον δύσμοιρο αυτόν χώρο!

Για να μη λησμονήσουμε και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που δεν ξέρουμε αν και πόσο ακόμη θα λυγίσουν την κοινωνία μας, πόσο πιο βαθιά θα τη ρίξουν στην κρίση που περνά. Και αν καταφέρει να εξέλθει αυτής ποτέ!

Ναι, υπάρχουν κι άλλα θέματα εξίσου σημαντικά με τα τελευταία γεγονότα σχετικά με την Χρυσή Αυγή. Αλλά δε λαμβάνουν καμία προβολή, κανείς δεν τους δίνει την πρέπουσα σημασία. Το αποτέλεσμα, η πλήρης αδιαφορία ως προς αυτά και η αντίστοιχη συγκέντρωση σε μία ιστορία που θα διαρκέσει πολύ καιρό, ίσως και περισσότερο από αυτόν που φανταζόμαστε. Κύριοι καναλάρχες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, αρμόδιοι υπουργοί, μήπως να δίνατε λίγη σημασία και στα υπόλοιπα, εξίσου φλέγοντα, θέματα; Δεν είναι κρίμα να θρηνήσουμε κι άλλο δυστύχημα, στον χώρο του αθλητισμού πια, μετά από αυτό στην Παναγή Τσαλδάρη, μία Παιδεία ανύπαρκτη, μία χώρα διαλυμένη παντού; Ποια είναι, ακριβώς, η υπερηφάνεια που λέτε ότι πρέπει να νιώθουμε; Ποια είναι η δική σας, έμπειρη, γνώμη;

Υ.Γ. Θαυμάζω, όντως, την ταχύτατη δράση της Δικαιοσύνης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Εδειξε, πραγματικά, πόσο γρήγορος και αποτελεσματικός μπορεί να γίνει, αν πράγματι θέλουμε. Ομως, έχω να θυμίσω κάποια ονόματα και λέξεις: Τσοχατζόπουλος, Τσουκάτος, Μαντέλης, MAN, Siemens, «Γ. Καραϊσκάκης», Βατοπέδι, Ζαχόπουλος, υποκλοπές. Εδώ γιατί τόσο αργά ή μηδενική ενασχόληση;

Ραφαήλ Αλαγάς


NEWSLETTER