Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 20:39

Δωρεάν ενεργοποιήσεις για αγρότες χωρίς εξουσιοδότηση

Γράφτηκε από την
Δωρεάν ενεργοποιήσεις για αγρότες χωρίς εξουσιοδότηση

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σύστημα ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης και απαιτείται από τους παραγωγούς προκαταβολικά η παροχή εξουσιοδοτήσεων για την διαδικασία αυτή. 

Αυτό συμβαίνει φέτος πολύ νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία έναρξης των ενεργοποιήσεων.  Η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων είναι δύσκολο να αντιληφθεί ότι δεν είναι υποχρεωτικές αυτές οι εξουσιοδοτήσεις και δεν τους στερούν κανένα από τα δικαιώματά τους αν δεν υποβληθούν.

Εδώ και χρόνια οι ενεργοποιήσεις γινόντουσαν αποκλειστικά από τις Ενώσεις, με το γνωστό χαράτσι τα τελευταία χρόνια, που όλοι οι συνεταιριστές και οι παραγωγοί το είχαν καταδικάσει. Το υπουργείο έδινε αρκετά εκατομμύρια για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων που πήγαιναν στο τρύπιο ταμείο των Ενώσεων.  

Με δεδομένο ότι αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα και ο κύριος όγκος των αιτήσεων έχει ταυτοποιηθεί και έχει ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτούνται αλλαγές, παρά μόνο στην περίπτωση των μεταβιβάσεων των δικαιωμάτων, προς τι λοιπόν η όλη ταλαιπωρία των παραγωγών;

Είναι επίσης γεγονός ότι οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να ενεργοποιήσουν και από μόνοι τους αυτά τα δικαιώματα. Αρα δεν χωράνε προκαταβολικές δεσμεύσεις που είναι πιθανόν να φθάνουν και σε ορίζοντα επταετίας.

Οι δηλώσεις καλλιέργειας εκτροφής θα πρέπει να υποβάλλονται είτε στα κατά τόπους γραφεία των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ στους ΟΤΑ, είτε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε ακόμα στα γραφεία των συνεταιρισμών χωρίς καμιά απολύτως χρέωση και χωρίς προαπαιτούμενα και εξουσιοδοτήσεις.

Από τη στιγμή που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το ελληνικό κράτος έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα εκατομμύρια ευρώ για αυτή την διαδικασία, πώς ξαφνικά δημιουργείται η ανάγκη να επαναληφθεί εκ νέου και μάλιστα με εξουσιοδοτήσεις και με άγνωστο κόστος για του δικαιούχους αγρότες – παραγωγούς καλλιεργητές.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανακοίνωση του ΚΚΕ στον τοπικό Τύπο γιατί πήρε ξεκάθαρη θέση για όλα αυτά που συμβαίνουν με τις ενεργοποιήσεις χρόνια τώρα. 

Κουράστηκε ο κόσμος να σέρνεται δεξιά και αριστερά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Πρέπει όλοι μαζί να αγωνισθούμε για την δίκαιη φορολόγηση των αγροτών, το κούρεμα των ενυπόθηκων δανείων και την εξυγίανση των χρεοκοπημένων συνεταιρισμών που αποτελούν τροχοπέδη για την έξοδο του πρωτογενούς τομέα από την κρίση. Ας υπάρχει λοιπόν μια γενναία και ειλικρινή στάση από το υπουργείο και τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς.


NEWSLETTER