Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 14:34

Επιστολή δημάρχου Οιχαλίας στην υπουργό Παιδείας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου μας και γενικότερα όλων είναι οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας με εφαρμογή από την επικείμενη σχολική χρονιά. Από συναντήσεις που έγιναν μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Οιχαλίας κ. Μπάμη με τους Διευθυντές και τους Προέδρους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων  (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) του Δήμου Οιχαλίας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουν για το θέμα και να εκφράσουν όλοι τις απόψεις τους.
Η γενική παρατήρηση όλων των εμπλεκομένων φορέων του Δήμου (Εκπαιδευτικοί – Γονείς – Δήμος – πολίτες) είναι ότι θα πρέπει πάνω απ’ όλα να θέσουν την καλυτέρευση του εκπαιδευτικού έργου και γενικά της παιδείας και όχι τη μείωση του λειτουργικού κόστους (όπου και σε αυτό υπάρχουν αντίθετες απόψεις), που θέλει να προωθήσει το Υπουργείο Παιδείας.
Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων με αποτέλεσμα:
το συνωστισμό πολλών μαθητών σε μια αίθουσα που αυτό θεωρείται αντιπαιδαγωγικό (πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών είναι ο μικρός αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα),
την αύξηση του οικογενειακού προϋπολογισμού (μεταφορά μαθητών κλπ),
την ταλαιπωρία ωρών των μαθητών στο να φθάσουν στα σχολεία (πολλές φορές ξεπερνά τις 2ώρες – μακρινές αποστάσεις – πάνω από 60 χιλιόμετρα με επιστροφή),
τον μαρασμό των τοπικών κοινωνιών και την έξαρση της αστικοποίησης (πολλές οικογένειες «μετανάστευσαν» επειδή δεν υπήρχαν πια σχολεία στο τόπο τους),
την εγκατάλειψη ολόκληρων χωριών κλπ.
Αυτό λειτούργησε με συνέπεια και στο κλείσιμο πολλών δημοσίων υπηρεσιών και έως τώρα οδηγηθήκαμε στην πλήρη εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν πολλές επισκευές – ανακαινίσεις – επεκτάσεις των κτιρίων όπου στεγάζονται οι σχολικές μονάδες με αποτέλεσμα σήμερα ο Δήμος μας να παρέχει άριστη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή  για την διατήρηση όλων των σχολικών μονάδων (π.χ. το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου – Λυκείου Διαβολιτσίου – ένα νεοκλασικό κτίριο που μετά από τις πυρκαγιές του 2007 έχει γίνει πρότυπο διδακτήριο).
Αυτό έγινε γιατί υπήρχαν και υπάρχουν στοιχεία:
της αυξητικής τάσης των παιδιών – μαθητών στο Δήμο μας,
της επιτυχίας των περισσοτέρων μαθητών της περιοχής σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας (σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%), που αυτό σημαίνει τη καλή λειτουργία του εκπαιδευτικού έργου,
την ύπαρξη πολλών οικονομικών μεταναστών και κοινωνικών ομάδων πληθυσμού που η κοινωνική ένταξη αυτών έρχεται πρώτα απ’ όλα από το να φοιτούν τα παιδιά τους σε σχολεία.

Επιπλέον σύσσωμοι οι γονείς, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι μαθητές και οι πολίτες τους Δήμου Οιχαλίας διαμαρτύρονται έντονα για τις επικείμενες αλλαγές στην εκπαίδευση.
Σε αυτές τις αλλαγές δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ερημοποίηση των χωριών και με ότι αυτό συνεπάγεται.
Με όλα αυτά τα στοιχεία θα ήταν λοιπόν τεράστιο σφάλμα να συναινέσουμε ή να προτείνουμε την συγχώνευση ή κατάργηση κάποιων σχολικών μονάδων στο Δήμο μας.
Αντιθέτως λόγω:
της αυξητικής τάσης των μαθητών της περιοχής μας,
της γεωγραφικής θέσης του Δήμου μας στο Νομό Μεσσηνίας,
του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής είναι ορεινή και απομακρυσμένη,
του γεγονότος ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα του Νομού απέχουν πάνω από 200 χιλιόμετρα με επιστροφή (από τον Επικούρειο Απόλλωνα έως την Καλαμάτα),
της άριστης κατάστασης των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών του Δήμου μας,
του γεγονότος ότι στα σχολεία του Δήμου μας φοιτούν και μαθητές εκτός της διοικητικής περιοχής του Δήμου,
προτείνουμε την ίδρυση τεχνικής σχολής (Τ.Ε.Σ. ή Τ.Ε.Ε.) στο Δήμο μας αφού υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις
και δεδομένου ότι αυτό θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τους μαθητές του Δήμου μας αλλά και μαθητές όμορων Δήμων αφού αυτό είναι αίτημα και των κατοίκων της περιοχής εκτός του Δήμου.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.

Ο Δήμαρχος Οιχαλίας

Φίλιππος Μπάμης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER