Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 16:01

Ανταλλαγές και συμφιλίωση

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ανταλλαγές και συμφιλίωση

Του Βαγγέλη Πάλλα, δημοσιογράφου

ΑΡΧΙΣΕ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στο Μπαντ Χόννεφ (Βόνη-Γερμανία) στις 03.11-06.11.14 έδωσε την ευκαιρία σε νέους από την Ελλάδα και την Γερμανία να ανταλλάξουν εμπειρίες-σκέψεις και συνεργασία πάνω σε θέματα: α) επαγγελματικής κατάρτισης. β) Διαδικασία συμφιλίωσης. γ) Οικολογία, βιώσιμος τουρισμός. δ) Ανταλλαγή σε θέματα πολιτισμού, και γενικά προϋπόθεση ενσωμάτωσης και ισότητας ευκαιριών.

Στο ομιχλώδες Μπαντ Χόννεφ επί τέσσερις ημέρες φορείς και νέοι από

Ελλάδα-Γερμανία συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν και να

προγραμματίσουν την ίδρυση του Γερμανοελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας που στόχο έχει την ανταλλαγή μέσω προγραμμάτων νέων από 16-32 ετών, σε πρακτική εξάρτηση, σε επιχειρήσεις, αλλά και την σύσφιξη των τόπων, όπου η ναζιστική Κατοχή άφησε τα σημάδια της όχι μόνο στα μαρτυρικά χωριά αλλά και στους κατοίκους.

Η συνάντηση αυτή ήταν προέκταση της υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας του Σεπτεμβρίου του 2014 από τους 2 προέδρους. Η οικονομική πλατφόρμα που θα κινηθεί το ίδρυμα τοποθετείται στα 2 εκατ. ευρώ για κάθε πλευρά, και με προοπτική να αναζητήσει χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Οι Ελληνογερμανικές σχέσεις ανταλλαγών έχουν μακρόχρονη ιστορία και πέρασαν από μεγάλες δοκιμασίες που κορυφώθηκαν στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο με τις θηριωδίες των ναζιστών.

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα που συμφώνησαν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλοδημοκράτες στο τέλος του 2013 αναφέρεται ότι ανάμεσα στους στόχους της νέας κυβέρνησης είναι και η δημιουργία ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος. Αντίστοιχους φορείς η Γερμανία διατηρεί με το Παρίσι και την Βαρσοβία, δηλαδή 2 χώρες που υπέστησαν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπους και υλικό.

Η λειτουργία του Γερμανογαλλικού Ιδρύματος ξεκίνησε το 1963 ενώ του Γερμανοπολωνικού το 1993.

Το 2016 το Γερμανοελληνικό Ιδρυμα θα γίνει πραγματικότητα όπως τόνισε ο Thomas Thomer του υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων και ο ομόλογός του στην Ελλάδα Παν. Κανελόπουλος Γ. Γραμμ. Ν. Γενιάς προσθέτοντας ότι... ακόμα και τώρα η συνεργασία είναι ορατή και υπάρχει η αίσθηση ότι μπορούμε να δείξουμε αρκετά έργα στο μέλλον...

Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο Καθολικό Ινστιτούτο στο Μπαντ Χόννεφ με συντονιστές την Δωροθέα Jackering, και Albert Klein-Reinharat στελέχη του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεότητας.

Σε νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης και της πληροφορικής επανάστασης το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών προβάλλεται για μεγαλύτερη συνεργασία και ανταλλαγών μεταξύ των νέων σε πολυμερές επίπεδο.

Βέβαια οι προβληματισμοί και τα κίνητρα των νέων διαφέρουν. Τα κοινά projects νεανικής επιχειρηματικότητας θα υλοποιήσουν τις σχέσεις αλληλεξάρτησης.

Μια άλλη διάσταση διαπιστώνει η Ελκε Φέρνερ υφυπουργός Οικογένειας, Νεότητας, που ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός της, ότι για την επιτυχία του προγράμματος προϋπόθεση είναι η ανεξαρτησία του από κομματικές σκοπιμότητες και ο αυτοτελής φορέας του.

Τονίζει ότι ούτε αριστερός ούτε δεξιός, ούτε κόκκινος, ούτε μαύρος, αλλά ένας ανεξάρτητος φορέας που θα έχει σκοπό τη συνεννόηση των λαών και την ανταλλαγή νέων.

Στην Ελλάδα διαπιστώνουμε διαφορά απόψεων για την λειτουργία του

Γερμανοελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας, αλλά πιστεύω ότι με την κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών με συνέδρια, ημερίδες, προβολές θα ξεπεραστεί αυτή η αντίληψη.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αισθητή απουσία νέων από τα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER