Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2015 12:03

Απολογισμός... 2014

Γράφτηκε από την

Του Βαγγέλη Πάλλα, δημοσιογράφου*

 

Ένα μικρό κείμενο που πρέπει να λειτουργήσει ως ιδανικό μήνυμα αποχαιρετισμού για την χρονιά που φεύγει. 

Αποχαιρετισμός για ότι φεύγει. Μια συμπυκνωμένη ιδέα απολογισμού. Τι κάναμε εμείς. Τι συνέβη γύρω μας. Δεν είναι ακριβώς τι δεν κάναμε για να δικαιολογήσουμε την ύπαρξή μας. Αλλά η πραγματικότητα όσων εν προκειμένω χρειάζονται για να αποδείξουν ότι υπάρχουν.

Αυτό δεν είναι απολογισμός;

Να στέκεσαι δίπλα στον άνθρωπο και να του ψιθυρίζεις ότι μόνος  σου δεν μπορείς ή δεν τολμάς να αρθρώσεις.

Μαζέψαμε τις αναμνήσεις μας, τις πακετάραμε καλά σε μια γωνιά  του μυαλού μας, τις φυλάξαμε καλά για να επιστρέψουμε σε  στιγμές αδυναμίας ή σε στιγμές μεγάλης ανάτασης.

Αυτές που μας αφορούν συνήθως είναι οι έντονες και οι πιο επιπόλαιες.

Τις κρατήσαμε από το 2014; Όχι από τις ημερολογιακές ατζέντες  της χρονιάς. Όχι από τις ειδήσεις, όχι από τις λίστες, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Τι πραγματικά κρατήσαμε; Πόσο μεγαλώσαμε ακόμα; Πόσο φτιάξαμε τις λίστες του χαμένου μας χρόνου. Κάπου εκεί στο τέλος του χρόνου θα πρέπει να καταγράψουμε τις υποσχέσεις που μας  δώσανε και τις αποφάσεις (ενέργειες) που υλοποιήσαμε εμείς! …

Ο καθένας πρέπει μέσα από τον απολογισμό του να πιστεύει ότι μπορεί, μπορεί να κάνει περισσότερα, περισσότερες θετικές σκέψεις, περισσότερα όνειρα… Και όχι να ρίξουμε όση χρυσόσκονη μπορούμε πάνω στην καθημερινότητα που μας πληγώνει.

Ξεχνώντας ότι η επιβίωση στην ξένοιαστη και λαμπερή ζωή μας είναι μια ψευδαίσθηση ότι ζήσαμε σε εποχές της επίπλαστης ευημερίας μας, μιας και αθροίζουμε τις πρωτοχρονιές, τα ρεβεγιόν, τις ευχές για μια καλύτερη χρονιά, αμέτρητες … πόσες αξιοποιήσαμε; Ελάχιστες έως καθόλου.

Ξεχνάμε όμως ότι  αύριο, μεθαύριο  δεν θα θυμόμαστε τις αποτυχίες μας σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνονται μέσα  από μια μακρά πορεία πνευματικής, αλλά και συναισθηματικής εκπαίδευσης με πολλά πάνω και κάτω.

Σας εύχομαι να φορέσετε τα γιορτινά  σας τις επόμενες μέρες, να βγάλετε από το ντουλάπια τα καλά ποτήρια και να τσουγκρίσετε λέγοντας ευχές που να αξίζουν.

Να αφήσουμε τα ίχνη μας στο χώρο και στον χρόνο που έρχεται.

Να είστε καλά

* Ο Βαγγέλης Πάλλας είναι δημοσιογράφος, Freelancer. Διαπιστευμένος στην Ε.Ε. - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βραβευμένος για άρθρα του από την Ε.Ε.

Pallas.eu@gmail.com