Σάββατο, 04 Απριλίου 2015 19:49

Με κράζεις; Με θαυμάζεις!

Γράφτηκε από την
Με κράζεις; Με θαυμάζεις!

Η λέξη bullying προέρχεται από την τουρκική λέξη dayilik και αποτελεί μια μορφή κακοποίησης, εκφοβισμού ή εξαναγκασμού. Αυτό συνεπάγεται περιοδικά επαναλαμβανόμενες πράξεις που σκοπό τους έχουν την επιβολή ενός ατόμου ή μιας ομάδας, κοινωνικά ή και σωματικά, πάνω σε άλλο άτομο ή ομάδα.

 

Οταν εγώ πήγαινα σχολείο ο όρος ήταν άγνωστος. Θυμάμαι όμως στο Λύκειο Αμπελοκήπων που τελειώσαμε με τον Αλέξη, να υπάρχει ένας αιώνιος μαθητής της Γ' Λυκείου που κυκλοφορούσε με στιλέτο στην τσέπη του τζιν παντελονιού του. Δεν τον πλησιάζαμε σε ακτίνα χιλιομέτρων. Είχε κάνει τη μπασκέτα του προαυλίου μας ιδιωτικής χρήσης χωρίς να επιτρέπει σε κανέναν μας να παίζει. Τον φοβόμασταν άπαντες, αλλά σιωπούσαμε.

Στα χρόνια τα φοιτητικά στα Γιάννενα, στη λέσχη φαγητού της Δουρούτη, οι φοιτητές της Ιατρικής είχαν συγκεκριμένες θέσεις να κάθονται και κανείς άλλος δεν πλησίαζε να καθίσει εκεί. Λες και αν καθόμασταν τι θα γινόταν; Ποτέ δε θα μάθω. Η μαμά μου ούσα αριστερή και έχοντας βιώσει δύσκολες καταστάσεις μου έμαθε το: βλέπε, άκου, σώπα.

Η σιωπή και η φυγή ήταν πάντα η τακτική μου.

Τώρα όμως μεγάλωσα. Εγινα και εγώ μητέρα και εκπαιδευτικός. Και οι δύο ρόλοι είναι ευαίσθητοι στο θέμα της εκπαίδευσης και της οπτικής που θα καλεστείς να μεταδώσεις. Και οι δύο ρόλοι σε ωθούν να αναθεωρήσεις την κοσμοθεωρία σου. Πολλά μπορούν να μας διαφύγουν και στους δύο ρόλους. Ο εκφοβισμός των παιδιών μας και των μαθητών μας δε γίνεται απαραίτητα εμπρός στα μάτια μας.

Ομως και πόσοι από μας στην ενήλικη ζωή μας, δε νιώσαμε να μας υποτιμούν για την εμφάνισή μας, για τον τρόπο που εκφραζόμαστε, για τον τρόπο που εργαζόμαστε. Πόσες φορές δε θελήσαμε να φωνάξουμε με θυμό "φτάνει" σε όλους αυτούς που εκλαμβάνουν τη σιωπή μας ως αδυναμία. Πόσες φορές δε γίναμε ακούσια ή εκούσια και μεις θύτες.

Το προφίλ όλων αυτών που θέλουν να μας υποτιμούν ποικιλοτρόπως είναι εύκολο να το φανταστείς. Δε χρειάζεται να έχεις πτυχίο ψυχολογίας. Ανασφαλείς χαρακτήρες που ψάχνουν τρόπους να νιώσουν ισχυροί με το να φέρουν τον άλλο σε δύσκολη θέση, υποτιμώντας και εκφοβίζοντάς τον. Η ζήλια έχει και εδώ τεράστιο μερίδιο ευθύνης.

Τις τελευταίες μέρες το θέμα του εκφοβισμού έχει πάρει μεγάλες και τραγικές διαστάσεις. Και εκείνο το βλέπε, άκου, σώπα που μου μάθε η μαμά μου, φαντάζει ανεπίκαιρο.

Ο Αλέξης του λυκείου μας μεγάλωσε και αυτός, και έγινε πρωθυπουργός. Ξέρω ότι τον εκφοβίζουν και αυτόν. Η διαχείριση του εκφοβισμού που δέχεται μπορεί να φέρει δραματικές συνέπειες σε όλους μας. Σε πολλές περιπτώσεις η φυγή από το πεδίο της μάχης είναι η λύση. Το τελευταίο όμως διάστημα έχω πεισμώσει πολύ και σε ό,τι με δυσκολεύει και προσπαθεί να με υποτιμήσει παραμένω και το παλεύω έχοντας κατά νου αυτόν τον φοβερό τύπο της διαφήμισης του μεγάλου παιχνιδάδικου. Το σλόγκαν του κρύβει μια αλήθεια που αν την ενστερνιστείς μπορείς να οπλιστείς με μηχανισμούς άμυνας που σε θωρακίζουν και σου δίνουν άλλη οπτική.

Με κράζεις; Με θαυμάζεις!

 

 Ελένη Κανακάρη

 

 Νηπιαγωγός


NEWSLETTER