Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 17:06

Επιστολή Γαϊτανάρου για τη δακοκτονία

Γράφτηκε από την

Με επιστολή του προς την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας ο Λυκούργος Γαϊτανάρος εκφράζει τις απόψεις του για τη δακοκτονία. Αναλυτικά η επιστολή:

«Στην εφημερίδα  Ελευθερία, διαβάσαμε την απόφασή σας για την καταπολέμηση του δάκου, ότι τον μήνα Μάιο θα γίνουν οι διαγωνισμοί για τους παγιδοθέτες και ότι οι ψεκασμοί θα αρχίσουν τον Ιούνιο μήνα. Με την επιστολή μου έρχομαι να σας γνωρίσω ότι κατάγομαι από το χωριό Δολούς της Μάνης, με μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου, εγώ και η σύζυγός μου, τυγχάνει να είμαστε οι πρώτοι ελαιοπαραγωγοί του νομού Μεσσηνίας και από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας. Είμαι ηλικίας 89 ετών και έχω μεγάλη πείρα για το ελαιόλαδο διότι πέρασα όλα τα χρόνια μου ασχολούμενος μ’ αυτό. Και έχω να σας γνωρίσω τα κάτωθι, τα οποία παρακαλώ να τα προσέξετε με ιδιαίτερη προσοχή για να μην επαναλάβετε τα λάθη που κάνετε κάθε χρόνο.

1. Για την παγιδοθέτηση να γίνει όπως έχετε αποφασίσει.

2. Για τον ψεκασμό όμως διαφωνώ ριζικά μαζί σας όχι μόνο εγώ αλλά η πλειονότητα των παραγωγών. Ο ψεκασμός είχε αρχίσει να γίνεται με ατομικές ψεκαστήρες με μελάσα και δηλητήριο κατά κοινότητες. Μετά άρχισε ο ψεκασμός με ρακόρ ο οποίος καταργήθηκε αμέσως ως ανθυγιεινός  και άρχισε ο αεροψεκασμός που και αυτός καταργήθηκε για τον ίδιο λόγο. Και καταλήξαμε στον προαιρετικό ψεκασμό, ο οποίος είναι πολύ δαπανηρός χωρίς αποτέλεσμα. Κατ’ επανάληψη υπάρχουν διαμαρτυρίες χωρίς να ληφθούν υπόψη και περισσότερο με την δικαιολογία ότι απασχολούνται εργάτες σε νεαρή εργατική περίοδο στα συνεργεία με την παρέμβαση της πολιτικής. Είναι γεγονός ο τρόπος που γίνεται ο ψεκασμός με τα τρακτέρ να ψεκάζουν ελαιόδεντρα που προσβάσιμα στον αμαξωτό δρόμο  και στις άκρες των κτημάτων, ενώ μένουν τα υπόλοιπα ελαιόδεντρα μέσα στα κτήματα χωρίς να ψεκασθούν. Αποτέλεσμα το περισσότερο φάρμακο να πέφτει κάτω και ελάχιστο να πηγαίνει στα δέντρα.

Εγώ προτείνω, όπως και οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί, ο ψεκασμός να γίνεται από τους ίδιους τους παραγωγούς, πράγμα πιο οικονομικό και πιο αποτελεσματικό, γιατί το φάρμακο θα πηγαίνει στα ελαιόδεντρα και όχι στο χώμα και τους θάμνους, όπως αναφέρουν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί. 

Υποβάλω θερμή παράκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες να ασχοληθούν με τον τρόπο της καταπολέμησης του δάκου ο οποίος φέρνει μεγάλη καταστροφή στον καρπό και στο ελαιόλαδο, καθώς και ο ρυγχίτης. Να είστε βέβαιοι όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες ασχοληθούν σωστά με τον τρόπο της καταπολέμησης, θα καταλήξουν ο ψεκασμός να γίνεται υποχρεωτικά από τους παραγωγούς. Γιατί με τον τρόπο που γίνεται τώρα είναι χωρίς αποτέλεσμα με φοβερές οικονομικές επιπτώσεις.

Τελειώνοντας καλώ τους ελαιοπαραγωγούς να πάρουν θέση και να κάνουν τις προτάσεις τους».