Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 10:43

Χαιρετισμός της Μάρθας Χρυσομάλλη στο 11ο Συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας

Γράφτηκε από την

 

Χαιρετισμός της Μάρθας Χρυσομάλλη στο 11ο Συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας στην Costa Navarino

 

"Κυρίες και Κύριοι, Αξιότιμοι φίλοι και συμπατριώτες,

Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε εδώ σήμερα στο 11ο Συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας σε πείσμα των καιρών, της κρίσης και της αβεβαιότητας για το μέλλον.

H συνάθροιση αυτή σήμερα έχει ιδιαίτερη και πολλαπλή σημασία.

Πέρα από τον σημαντικότατο ρόλο που καταστατικά προσδιορίζεται για τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, πέρα από την θεσμοθετημένη συμβολή της στην σύσφιξη των σχέσεων των απανταχού Μεσσηνίων για το καλό της πατρίδας, είμαστε σε εγρήγορση, καθώς είναι πιθανόν τα μέλη της λόγω των περιστάσεων να κληθούν για να συμπαρασταθούν στους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα, σε συγγενείς και φίλους. Ας ευχηθούμε το κακό να σταματήσει εδώ.

Oι Έλληνες της διασποράς είναι εδώ για να στηρίξουν την μητέρα Ελλάδα. Ο ελληνισμός του εξωτερικού πάντα  έπαιζε και θα παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο, και για ακόμα μια φορά δίνει το παρόν του για να στηριχθεί και να μη χαθεί ο ελληνισμός. Ειδικότερα δε τα τελευταία χρόνια που, όπως όλοι γνωρίζουμε, πολλά ελληνόπουλα , επιστήμονες πτυχιούχοι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν  την πατρίδα λόγω κρίσης και να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

Επιπροσθέτως θα ήθελα να αναφέρω ότι λαμβάνω ηλεκτρονικά μηνύματα από διανοούμενους, νέους επιστήμονες και μή, συλλόγους και απλούς συμπατριώτες μας που εκφράζουν τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση στην πατρίδα μας. Επαγρύπνιση και ανατροφοδότηση από τα αρχαία κείμενα και τις σοφές ρήσεις των προγόνων μας πρέπει να είναι ο οδηγός μας για την έξοδο  από την κρίση και την οδό προς την ανάπτυξη.

Aπό το 2013 που πήραμε την πρωτοβουλία και ξεκινήσαμε στο Λονδίνο την ίδρυση παραρτήματος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας με την επωνυμία ΤΗΕ ΜESSENIAN SOCIETY -UK, όπως προβλέπει το Καταστατικό μας -έχουμε συμπεριλάβει μέλη και από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη τοπικός σύλλογος.

Αναφέρομαι σε χώρες, όπως Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ρουμανία, Ιταλία από τις οποίες συμμετέχουν στο παράρτημά μας διακεκριμένες προσωπικότητες.

Πιο συγκεκριμένα εστιάζω στη συμμετοχή του Αγ. Γεωργίου της Βενετίας και του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών Βενετίας που αποτελούν το λίκνο του ελληνισμού της περιοχής φυλάττοντας περγαμηνές Αυτοκρατόρων και Πατριαρχών και πλήθος από θησαυρούς του Βυζαντίου, γεγονός που περιποιεί μεγάλη τιμή για όλους και για τη Μεσσηνία ιδιαίτερα.   

Ανάμεσα στα εκλεκτά επίτιμα μέλη μας συγκαταλέγεται και ο κ. Ηλίας Παναγόπουλος, ο οποίος προέρχεται από τις ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις και έχει μοναδικά διακριθεί στον τομέα του αξιοποιώντας την εμπειρία του από την Ελληνική Αεροπορία για να διαπρέψει διεθνώς στον τομέα "Ασφάλειες Αεροπορικών πτήσεων και Συστημάτων". Είναι ο μόνος διεθνώς που έχει παράλληλα έμπρακτη εμπειρία ως πιλότος και τη θεωρητική γνώση για να την μεταδώσει.

Αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και τιμή για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται δε σύντομα να κατακτήσει στρατηγική διεθνή θέση σε μεγάλο παγκόσμιο Οργανισμό.

Πριν κλείσω τον σύντομο αυτό χαιρετισμό θα ήθελα να καλέσω τους συμπατριώτες μας να εστιάσουν την προσοχή τους στα σύμβολα που επιλέξαμε για το λογότυπό μας ώστε να αποτελέσουν για όλους έμπνευση για μελλοντικούς σχεδιασμούς και προοπτικές  επενδεδυμένα με το πνεύμα του ελληνισμού.

Το σύμβολο του Συνδέσμου μας είναι ο αετός του Ιθωμάτα Διός της Αρχαίας Μεσσήνης που απεικονίζεται πάνω στην ασπίδα του Αριστομένη σε αττικό μελανόμορφο αγγείο. 

Ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης,  τον οποίο ευχαριστούμε και δημοσίως για την ευγενική συνεισφορά του, πρότεινε μερικά σχέδια από τα οποία εμείς επιλέξαμε το πιο αντιπροσωπευτικό.

Συγκεκριμένα, για μας η ασπίδα συμβολίζει την προστασία μας από κάθε κακό και την επιβολή του και ο αετός που πετά ψηλά αναπτερώνει το ηθικό μας και σηματοδοτεί τις υψηλές επιτυχίες των Μεσσηνίων και την κυριαρχία τους ανά την υφήλιο.

Να έχετε μια όμορφη μέρα εδώ στο συνέδριο.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας".