Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011 15:39

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ενα νοσηλευτικό ίδρυμα υψηλών προδιαγραφών

Γράφτηκε από ΣΤΑΥΡΟΣ Ι. ΣΤΡΑΒΟΛΑΙΜΟΣ

Χρειάστηκαν μόλις μερικοί μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της καινούργιας Διοίκησης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, για να ανατραπεί μια εικόνα που το αδικούσε και να πραγματοποιηθεί ουσιαστική βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών του. Με αποφασιστικότητα, επιμονή, υπομονή, συστηματική και εντατική δουλειά, προγραμματισμό και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, κ. Γιώργος Μπέζος, ξεπερνώντας εμπόδια, αντικειμενικές δυσκολίες και προβλήματα, πέτυχε να βάλει ξανά μπροστά το Δημόσιο Ίδρυμα, που παρέχει πλέον υγειονομικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, χωρίς υπερβολή. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση όλων των εποχών.
Αν ακόμα παρατηρούνται, σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιες ολιγωρίες, παραλήψεις και ίσως αστοχίες, αυτές είναι ζήτημα χρόνου να τακτοποιηθούν και να γίνουν παρελθόν. Οι μεγάλες και σπουδαίες παρεμβάσεις πάντως, που ήταν απολύτως αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου είναι πλέον μια ζωντανή και όχι εικονική πραγματικότητα, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν την φροντίδα που χρειάζονται για κάθε ζήτημα υγείας που τους απασχολεί. Τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόϊ, με το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, να υποδέχεται και να περιποιείται   τον κόσμο με προθυμία, ευγένεια και χαμόγελο.
Τούτο βεβαίως συμβαίνει, διότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει μια συγκεκριμένη αντίληψη για το πως αντιμετωπίζει την Μεσσηνιακή κοινωνία στο ευαίσθητο θέμα της Υγείας. Λειτουργεί με σεβασμό και το βλέμμα στραμμένο προς αυτήν, διασφαλίζοντας την προαγωγή της Υγείας με ενότητα και κοινωνική συναίνεση. Γιατί πιστεύει, ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί μια σχέση ειλικρινούς και συνεχούς διαλόγου, συνεννόησης και συναπόφασης με απώτερο στόχο την συνδιαμόρφωση ενός σύγχρονου και υλοποιήσιμου προγράμματος Υγείας στην περιοχή του Νομού.
Ωστόσο, σε αυτή την πορεία και σε αυτή την πρόσκληση συνεργασίας και συμμετοχής σε διάλογο όλων των φορέων της Μεσσηνιακής κοινωνίας,  η διοίκηση θεωρεί αυτονόητο πως δεν υπάρχουν κομματικοί διαχωρισμοί και κυρίως δεν υπάρχουν αποκλεισμένοι ή προνομιακοί συνομιλητές. Γιατί  η Υγεία είναι υπόθεση εθνική, κοινωνική κυρίως όμως συλλογική. Είναι υπόθεση της κάθε τοπικής κοινωνίας χωριστά.

15  ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

1. Mε την πρόσληψη τριών ακόμα μονίμων ιατρών, έναν Παθολόγο, έναν Γυναικολόγο-Μαιευτήρα και μια Αναισθησιολόγο, στο τελευταίο 12μηνο το Γ.Ν.Καλαμάτας, ολοκλήρωσε έναν κύκλο 17 νέων προσλήψεων σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό και ταυτόχρονα διεκδικεί την διασφάλιση πιστώσεων για την πρόσληψη έξι ακόμα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, οι φάκελοι των οποίων βρίσκονται στο Υπουργείο Υγείας.
2. Προσελήφθησαν   65  άτομα νοσηλευτικό  και  παραϊατρικό  προσωπικό.
3. Μειώθηκαν  οι λειτουργικές δαπάνες  του  νοσοκομείου κατά  25% .
4. Κάθε Τρίτη στο Νοσοκομείο, από 09.00 π.μ έως 13:00 μ.μ., λειτουργεί Διαβητολογικό Ιατρείο. Ομάδα γιατρών, αποτελούμενο από δύο Παθολόγους και ένα Γενικό γιατρό, έχοντας εξειδίκευση στο θέμα του διαβήτη, από 1η Μαΐου παρέχουν τις ιατρικές υπηρεσίες τους στους συγκεκριμένους ασθενείς. Η λειτουργία του Διαβητολογικού Ιατρείου έρχεται να ικανοποιήσει μία βασική ιατρική ανάγκη της τοπικής κοινωνίας και ένα πάγιο αίτημα του τοπικού Συλλόγου Διαβητικών «ΓΛΥΚΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ».
5. Εντάχθηκε   στο  ΕΣΠΑ  η  προμήθεια  μαγνητικού  τομογράφου-αξονικού  τομογράφου–μαστογράφου και  άλλου  ιατροτεχνολογικού  εξοπλισμού συνολικού  προϋπολογισμού  3,000,000  ευρώ. Για  όλο  τον  εξοπλισμό  έχουν  υποβληθεί  τεχνικά  δελτία  στις  ενδιάμεσες διαχειριστικές  αρχές  και προχωράει  η  διενέργεια  των  διαγωνισμών.
6. Ξεκινούν  άμεσα  οι  εργασίες  διαμόρφωσης  του  χώρου  στο  νοσοκομείο που  θα  φιλοξενήσει  την  λειτουργία του  μαγνητικού  τομογράφου.
7. Ξεκίνησε η λειτουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου, μοναδικού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξοπλισμένου με στεφανιογράφο-αγγειογράφο, δωρεά των  οικογενειών  Καρέλια και Κωνσταντακόπουλου. Εφοδιασμένο με άλλα σύγχρονα μηχανήματα και στελεχωμένο με δύο επεμβατικούς καρδιολόγους και με επίκεντρο τον παράγοντα Άνθρωπο και τις παρεχόμενες προς αυτόν υπηρεσίες υγείας, η λειτουργία του “ σώζει ζωές” στην κυριολεξία.
8. Άνοιξε και λειτουργεί κανονικά και χωρίς προβλήματα πλέον η (Μ.Ε.Θ), Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, που ήταν κλειστή πριν ένα χρόνο. Στελεχωμένη με δύο εντατικολόγους γιατρούς και 12 νοσηλεύτριες, αντιμετωπίζει με επιτυχία, όχι μόνο παθολογικές αλλά και χειρουργικές περιπτώσεις. Η Μ.Ε.Θ είναι δυναμικότητας έξι (6) κλινών, οι οποίες είναι πλήρως εξοπλισμένες και αυτή την περίοδο λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη οι τέσσερις (4). Στόχος της Διοίκησης είναι η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Μ.Ε.Θ και η ταυτόχρονη διενέργεια ερευνητικών πρωτοκόλλων σε συνεργασία με μεγάλες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας άλλων Νοσοκομείων.
9. Από τις 15/ 11/  2010 λειτουργεί Μονάδα εμφραγμάτων, πλήρως εξοπλισμένη, με όλο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και με δύναμη έξι (6) κλινών. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα λειτουργίας της, ετέθησαν σε πλήρη ανάπτυξη και οι έξι κλίνες. Η Μονάδα Εμφραγμάτων, συνετέλεσε στη δραστική μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό οφείλεται κυρίως:  α) Στη συνεχή παρακολούθηση της αιμοδυναμικής λειτουργίας των καρδιοπαθών, μέσω σύγχρονων ηλεκτρονικών μηχανημάτων, κάτι που συμβάλλει στην άμεση επέμβαση σε περίπτωση αρρυθμιών, ανακοπής και επειγουσών γενικά καταστάσεων. β) Στην άρτια επιστημονικά και τεχνολογικά εξειδικευμένη Ιατρική και Νοσηλευτική ομάδα που απαρτίζει την Μονάδα Εμφραγμάτων, ήτοι: Ιατρικό Προσωπικό με τρεις Διευθυντές και τρεις Επιμελητές, καθώς και 12 άτομα άρτια εκπαιδευμένο Νοσηλευτικό Προσωπικό.
10. Λειτούργησε  η  ψυχιατρική  κλινική  του  νοσοκομείου(εκκρεμούσε  η  λειτουργία  της  από  το  2000) στο  πλαίσιο της Ψυχιατρικής  Μεταρρύθμισης.
11. Ανακαινίστηκε  η Μονάδα  Τεχνητού  Νεφρού  στο  παλιό  νοσοκομείο  και  μεταφέρθηκαν   οι  12 φιλοξενούμενοι  του  προγράμματος  ΨΥΧΑΡΓΩ (το  λυόμενο  αυτό βαρέως  τύπου  αξίας  100.000.000 δραχμών  από  το  2000  ήταν  ανενεργό  και  εγκαταλελειμμένο.
12. Εντάχθηκε το Νοσοκομείο Καλαμάτας (το μοναδικό νοσοκομείο της  χώρας)  στο  πρόγραμμα  ΕΠΕΡΡΑΑ (ΕΣΠΑ) του  Υπουργείου  Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής για  την  καλύτερη  ενεργειακή  διαχείριση και  εξοικονόμηση  πόρων. Συνολικός  προϋπολογισμός  του  έργου  1,000,000 ευρώ. Το  νοσοκομείο  δαπανά  σε  ετήσια  βάση  περίπου  800,000  ευρώ  για  πετρέλαιο  και  με  αυτή  την  δράση  η  Διοίκηση  στοχεύει  σε  εξοικονόμηση  πόρων που  αγγίζουν περίπου  το 44%.
13. Το Νοσοκομείο προχώρησε στην προμήθεια  μίας (1) κινητής μονάδας αιμοληψίας για την κάλυψη των αναγκών του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου.
14. Κατασκευάστηκε  νέο  πάρκινγκ  στο  προαύλιο  χώρο  του  νοσοκομείου  70  νέων  θέσεων  στάθμευσης. 
15.Παραχωρήθηκε  από  το  Νοσοκομείο  στον  ΟΚΑΝΑ  χώρος για  την  κατασκευή  Μονάδας  Χορήγησης  Υποκατάστατων  και  υπολογίζεται  ότι  άμεσα  θα  πραγματοποιηθεί  η  δημοπράτηση  του  έργου.

Υ.Γ   Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν βεβαίως και οι σημαντικές πρωτοβουλίες για τα Κέντρα Υγείας, Αίπειας, Πύλου, και Αγ. Νικολάου, καθώς και των Περιφερειακών Ιατρείων Μεθώνης, Πεταλιδίου, Βλαχόπουλου και Άρη, συνολικού προϋπολογισμού 2.460.000 ευρώ.