Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018 13:18

Τσουρέκι (βήμα προς βήμα)

Γράφτηκε από την
Τσουρέκι (βήμα προς βήμα)

 

Καταναλώνεται κατά τη διάρκεια όλου του έτους, όμως έχει συνδεθεί άρρηκτα με τις ημέρες της Λαμπρής.

Η επιλογή μας επικεντρώθηκε στα μαστιχωτά με δυνατό άρωμα από μαχλέπι, μαστίχα και κακουλέ. Ενώ δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε και στη νεότερη εκδοχή των γεμιστών, που περνά και στην κατηγορία του επιδορπίου.

Η τέχνη του τσουρεκιού μπορεί σας φανεί δύσκολη. Πολύ δύσκολη δεν είναι, αλλά θέλει πολύ χρόνο και υπομονή να περιμένεις τη ζύμη να φουσκώσει. Όση πιο πολύ υπομονή δείξετε τόσο πιο καλό αποτέλεσμα θα έχετε, σας το υπόσχομαι...

Εμείς περιγράφουμε κι εσείς επιλέγετε... Καλή επιτυχία!

 

Όπως και να το ψήσετε, το τσουρέκι σας θα είναι τέλειο την πρώτη μέρα. Η μαστοριά της συνταγής κρίνεται στις επόμενες μέρες.

 

Ζυμώνουμε, πλάθουμε, ψήνουμε και γλυκαίνουμε όσους αγαπάμε!

Υλικά

1 βιτάμ 250 γρ.
1.200 – 1.300 γρ. αλεύρι Robin Hood
3 κοφτές κ.σ μαγιά ξερή (3 φακελάκια)
1½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
4 αυγά
½ κ.σ μαχλέπι κοπανισμένο σκόνη
1 κ.σ μαστίχα κοπανισμένη σκόνη
1 κ.σ. κακουλέ κοπανισμένο σκόνη

αμύγδαλα φιλέ, 1 αυγό για το άλλειμμα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιά, το 1/4 ποτήρι γάλα και 2½ κ.σ αλεύρι και δημιουργούμε έναν χυλό.
Σκεπάζουμε από επάνω και αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα (προζύμι).
Eν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά τα αυγά με την ζάχαρη, το μαχλέπι, την μαστίχα, το κακουλέ και το υπόλοιπο γάλα εκτός το αλεύρι και το βούτυρο.
Σε μία δεύτερη λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε αναμείξει στο μίξερ.
Ζυμώνουμε ώσπου το μείγμα μας να μην κολλάει καθόλου στα τοιχώματα της λεκάνης προσθέτοντας σταδιακά το βούτυρο.
Σκεπάζουμε την λεκάνη και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 3 ώρες. Αφού φουσκώσει αρκετά ξεσκεπάζουμε και τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη. Οταν κάτσει τη γυρίζουμε από την άλλη μεριά και πάλι την σκεπάζουμε. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει πάλι για 60 λεπτά.
Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω. Μπορούμε να φτιάξουμε κοτσίδες, κουλούρες αλλά και ατομικά τσουρεκάκια
Αφήνουμε έτσι τα τσουρέκια για 60 λεπτά (χωρίς να αλείψουμε με αυγό).
Αλείφω με κρόκο αυγού όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού, προσθέτω και φιλέ αμύγδαλα και ψήνω στην δεύτερη θέση του φούρνου στους 180 βαθμούς σε πρόγραμμα πάνω κάτω και ψήνουμε για 30-35 λεπτά την κάθε φορά.
Για να δούμε αν έχει ψηθεί, βάζουμε ένα καλαμάκι από σουβλάκι μέσα και ελέγχουμε μήπως κρατάει. Αν το τσουρέκι είναι γεμιστό επιλέγουμε ένα σημείο που δεν έχει μπει σοκολάτα και τρυπάμε να δούμε αν έχει ψηθεί.Τέλος, μόλις ψηθούν τα τσουρέκια μετά από 10-15 λεπτά τύλιξέ τα εξ’ ολοκλήρου με διάφανη μεμβράνη ώστε να διατηρηθούν μαλακά και να μην ξεραθούν. Διατηρείται εκτός ψυγείου.

 

 

Αυτό που σηματοδοτεί την επιτυχία είναι ότι στην επιφάνεια της ζύμης, σχηματίζονται πολυάριθμες φυσαλίδες.

Αφού φουσκώσει αρκετά ξεσκεπάζουμε και τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη. Οταν κάτσει τη γυρίζουμε από την άλλη μεριά.

 
Η λεκάνη που θα γίνει η ανάμειξη όλων των υλικών δεν πρέπει είναι πολύ μικρή γιατί όταν φουσκώσει το υλικό μπορεί να υπερχειλίσει.

 

 

 

 

 

Γεμιστά: Ανοίγουμε ένα κορδόνι ζύμης σε φύλλο και το αλείφουμε με πραλίνα φουντουκιού. Το ρολάρουμε και το στρίβουμε ελαφρά να φυλακιστεί η γέμιση.

 

 


 

 

 

 


NEWSLETTER