Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 13:44

Μελιτζανάκι γλυκό

Γράφτηκε από την
Μελιτζανάκι γλυκό


Η ΜΕΛΙ-τζάνα δεν τρώγεται μόνο αλμυρή!

Ένα από τα καλύτερα γλυκά του καλοκαιριού που συνοδεύει θαυμάσια τον ελληνικό καφέ.
Είναι λίγο μπελαλίδικο, όμως αξίζει τον κόπο.

Τραγανό, με μικρή αντίσταση στο δάγκωμα, γλυκιά, και έντονη γεύση μελιτζάνας που διαρκεί έτσι ώστε το φρούτο να είναι διακριτό και πάνω από το σιρόπι.

Επιλέγουμε ισομεγέθη κομμάτια μελιτζανάκι ώστε να βράσουν ομοιόμορφα να μη λιώσει και να κρατήσει το σχήμα και την ωραία γεύση.

Καλό είναι το ξεφλούδισμα να γίνει με αποφλοιωτή λαχανικών για να φύγει μόνο ένα λεπτό στρώμα φλούδας και προσοχή να φορέσετε γάντια γιατί θα μαυρίσουν τα χέρια σας και πολύ δύσκολα ξεβάφει.   


Το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο και, πιστέψτε με, θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα θα καταναλωθεί! 

 

 

Υλικά

1 κιλό μελιτζανάκια (30 - 35 κομμάτια), 1.200 κιλό ζάχαρη, γαρύφαλο ή κανέλλα, καρύδια κομμένα στα 4, όσα τα μελιτζανάκια, 1 κουταλιά μέλι, ½ λεμόνι (το χυμό του).

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κοτσάνια από τα μελιτζανάκια τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε πολύ καλά.

Για να τα ξεπικρίσουμε, τα βάζουμε σε μια λεκάνη ή κατσαρόλα με νερό και λεμόνι, που να τα σκεπάζει, (για να μείνουν βυθισμένα στο νερό, βάζουμε από πάνω τους ένα πιάτο), τα στραγγίζουμε, τα πλένουμε και τα βράζουμε για 5. (Το πεντάλεπτο, το μετράμε απ᾿ την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν). Αμέσως μετά τα αποσύρουμε, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό.

Τοποθετούμε τα μελιτζανάκια σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε εναλλάξ μια στρώση μελιτζανάκι, μια ζάχαρη. Έπειτα, τα αφήνουμε στο ψυγείο για 8 ώρες. Νερό θα βγάλουν όσο χρειάζεται μόνα τους για το σιρόπι. Δεν ρίχνουμε καθόλου.
Τα βράζουμε από την ώρα που θα κοχλάσουν για 5’ μαζί με την κανέλλα ή το γαρίφαλο, ξαφρίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε για μερικές ώρες..

Μετά ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι, (να μην είναι αραιό) και κατά το τέλος ρίχνουμε το μέλι και το χυμό απ᾿ το μισό λεμόνι.

Αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.

 

                             ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!

 

 

 


NEWSLETTER