Σάββατο, 11 Μαϊος 2013 16:47

Η δίαιτα του ανανά

Γράφτηκε από την

Η ΓΑΣΤΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

“Η δίαιτα του ανανά”

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, μετά τα λουκούλλεια γεύματα των ημερών του Πάσχα, από την δίαιτα του ανανά! Βέβαια η “παράδοση” ισχυρίζεται, πως η συγκεκριμένη δίαιτα έχει ως βασική και θεμελιώδη αρχή της, να καταναλώνουμε τα πάντα ΕΚΤΟΣ... ανανά! Εγώ αποφάσισα να την (τροποποιήσω εκ βάθρων, συνοδεύοντας κάθε κλασσική ή μη συνταγή, που έχω στο χειρόγραφο “τσελεμεντέ” μου... ΜΕ το λατρεμένο αυτό τροπικό φρούτο, ελπίζοντας στις “μαγικές” λιποδιαλυτικές του ιδιότητες!

Πέραν από τα αστεία όμως, θεωρώ πως όλοι μας βαρεθήκαμε τα ψητά αρνιά και τα κατσίκια, που φέτος, λόγω και της “κινητής” Πρωτομαγιάς, καταναλώσαμε σε τεράστιες ποσότητες για τρεις συνεχείς ήμερες. Όποιο σπίτι κι αν επισκεπτόμουν, συνήθως για να ευχηθώ χρόνια πολλά, επέμεναν να με βάλουν να δοκιμάσω τη δική τους συνταγή με τα ομολογουμένως όχι και τόσο αγαπημένα μου αμνοερίφια!

Και πιστέψτε με όταν σας λέω, πως μετά λύπης μου, πουθενά (μα πουθενά) δε γεύθηκα μια πρωτότυπη συνταγή! Κάτι που να μου κινήσει το ενδιαφέρον να ρωτήσω πώς το μαγείρεψαν ή τι υλικά και μπαχαρικά χρησιμοποίησαν! Είναι συνειδητή στάση ζωής (και βρώσης) να δοκιμάζω τα πάντα,κι ας είμαι πεπεισμένος μερικές φορές, εξ όψεως κι οσμής, πως δε θα μου αρέσουν! Την τελική απόφαση την αφήνω πάντα στην αλάνθαστη γλώσσα μου. Κι όσο κι αν ένα φαγητό μου άρεσε την πρώτη φορά που το δοκίμασα, την εκατοστή (να μην πω τη χιλιοστή και με πείτε υπερβολικό) θα με αφήσει παντελώς αδιάφορο κι εν τέλει ανικανοποίητο!

Σας παροτρύνω λοιπόν να δοκιμάζετε συνεχώς νέους γευστικούς συνδυασμούς. Ανοίξτε τα σκονισμένα βιβλία μαγειρικής, που τόσο ακριβά έχετε πληρώσει, καθώς και τα γαστρονομικά περιοδικά, που με τόσο κόπο έχετε συλλέξει ως ένθετα Κυριακάτικων εφημερίδων και σκονίζονται σε κάποια βιβλιοθήκη! Εκεί είμαι σίγουρος πως έχετε επισημάνει τσακίζοντας σελίδες, κάμποσες “εξωτικές” συνταγές, που σας έκλεισαν “φιλήδονα” το μάτι, υποσχόμενες πρωτόγνωρες.. γευστικές εμπειρίες!

Αν αναζητήσετε αυτές τις τσακισμένες μα ξεχασμένες σελίδες, θα διαπιστώσετε πως όλες μα όλες έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: Πρώτον στη φωτογραφία τους απεικονίζεται ένα φαγητό, που μπορεί να σας θυμίζει κάτι γνωστό κι αγαπημένο, μα σίγουρα είναι δοσμένο με ένα πιο “φρέσκο” τρόπο παρουσίασης Δεύτερον, στα υλικά τους θα βρείτε γνωστά μυρωδικά και μπαχαρικά, που έχετε ξεχασμένα στο πίσω μέρος των ντουλαπιών και των συρταριών της κουζίνας σας, λες και αρνείστε συνειδητά και κυρίως πεισματικά να χρησιμοποιήσετε! Και τρίτον και κυριότερον, έχουν ένα βασικό στοιχείο που προκαλεί την έκπληξη, την ανατροπή της δεδομένης γευστικής πλήξης!

Ε λοιπόν, μια τέτοια ακριβώς συνταγή σας προτείνω να δοκιμάσετε σήμερα Είμαι απολύτως πεπεισμένος πως θα σας δελεάσει αβίαστα να τη δοκιμάσετε, διότι πληροί τις παραπάνω τρεις προϋποθέσεις: Μπορεί να σας θυμίζει τα διαχρονικά και πολυαγαπημένα μπιφτεκάκια της μαμάς σας, όμως οφείλετε να παραδεχτείτε πως το αναπάντεχο σχήμα των “ντόνατς” σας κέντρισε την περιέργεια να της ρίξετε μια δεύτερη ματιά! Στη φωτογραφία με τα υλικά που την απαρτίζουν, διακρίνετε κυρίως γνωστά συστατικά, που όμως δεν είχατε μέχρι τώρα σκεφτεί να προσθέσετε σε “μπιφτέκια” όπως πχ την παρμεζάνα και τη γούστερ σως, που όσοι διαβάζετε τα τροφογραφήματά μου, ξέρετε ήδη ότι “ξεχειλίζουν” από umami! (http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/gastronaytes/item/25161-kaisaras-gastronaftis-syntagi ). Τέλος, έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο της έκπληξης, τον γνωστό όπως προείπαμε για τις “θαυματουργές” του ιδιότητες ανανά, που θα τα διατηρήσει ζουμερά κι αφράτα εκ των έσω, δίνοντας παράλληλα σε κάθε σας μπουκιά, μια ευχάριστα γλυκιά “νότα”.

“Ντόνατς” ανανά

600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο (μία καλή λάπα είναι ό,τι πρέπει)

ένα φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (κουάκερ)

1 αυγό

μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο (αν θέλετε πιο απαλή γεύση προτιμήστε λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, που θα βρείτε σε γλαστράκια στο τμήμα με τα λαχανικά των ΑΒ)

μία χούφτα τριμμένη παρμεζάνα (αν δε βρείτε parmigiano reggiano, ένα ώριμο πεκορίνο είναι μια χαρά)

3-4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια (έχουν πιο διακριτική γεύση από το ξερό κρεμμύδι)

μερικά φύλλα φρέσκο δυόσμο ή μέντα (κατά βούλησιν)

1-2 ψιλοκομμένες καυτερές πιπερίτσες (η “κάψα” τους θα “ξυπνήσει” τους γευστικούς σας κάλυκες, γιαυτό επ' ουδενί μην την/τις παραλείψετε)

το ξύσμα ενός φρέσκου μικρού λεμονιού

1 κουταλάκι απαλή μουστάρδα

2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ

μερικές σταγόνες γούστερ σως (συμπυκνωμένο umami, που θα ενισχύσει τη νοστιμιά του κρέατος σας)

6 φέτες ανανά (από κονσέρβα είναι ικανοποιητικός, μα αν θέλετε να βάλετε φρέσκο, θα είναι ελαφρώς ξινούτσικος)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

λίγο ελαιόλαδο για επάλειψη

1. Βάζουμε τον κιμά μας σε ένα βαθύ μπωλ. 

2. Προσθέτουμε το κουάκερ, το αυγό, το σκόρδο που έχουμε λιώσει με την πρέσα, το ξύσμα από το λεμόνι (ακήρωτο φυσικά) και τα μυρωδικά μας που έχουμε πλύνει καλά και έχουμε ψιλοκόψει αρκετά.  Προσθέτουμε επίσης την κέτσαπ, τη μουστάρδα, τη γούστερ σως και την παρμεζάνα το πιπέρι και τέλος το αλάτι με σύνεση λόγω των παραπάνω υλικών

3. “Ζυμώνουμε” καλά και βάζουμε το μπωλ μας στο ψυγείο τουλάχιστον για μια ώρα, για να “δέσουν” καλά οι γεύσεις και τα αρώματα (αφού πρώτα το έχουμε καλύψει προσεκτικά με μια πλαστική μεμβράνη)

4. Στεγνώνουμε τις φέτες του ανανά, πιέζοντας τες με προσοχή ανάμεσα στις παλάμες μας με άφθονο απορροφητικό χαρτί κουζίνας

5. Καλύπτουμε ελαφρά την κάθε φέτα ανανά με το μείγμα του κιμά, προσέχοντας να μην καλύψουμε την τρυπά στο κέντρο Έτσι όχι μόνο θα διατηρήσουμε το επιθυμητό σχήμα των ντόνατς, μα θα ψηθούν κι ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία τους.

6. Αλείφουμε τα “ντόνατς” με λίγο ελαιόλαδο,τα ψήνουμε σε καλά πυρακτωμένο μαντέμι, για δυο λεπτά από κάθε πλευρά για να πάρουν τις χαρακτηριστικές ρίγες της σχάρας

7. Τελειώνουμε το ψήσιμο τους σε φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον μισή ώρα (αναλόγως με το πόσο χοντρά τα έχετε κάνει). Καλό θα ήταν να τα ψήσετε πάνω σε μια  σχάρα που θα έχετε τοποθετήσει στη λαμαρίνα του φούρνο σας, για να “στραγγίζουν” ενώ ψήνονται και να γίνουν πιο τραγάνα και λαχταριστά 

8. Θα ήταν “πολιτικώς ορθόν” να σας προτείνω να τα συνοδεύσετε με μια σαλάτα ρόκα - παρμεζάνα μα μην κοροϊδευόμαστε! Μεταξύ μας, ξέρουμε ότι τέλειος συνδυασμός (παρά τις συμβουλές του διαιτολόγου μου) θα ήταν με μια τηγανιά φρέσκιες και τραγανές πατάτες Μεσσηνίας, που δεν χρειάζεται καν να ξεφλουδίσετε! Για ντιπ, προτιμήστε μια πικάντικη κέτσαπ, μια γλυκιά μουστάρδα με σιναπόσπορους και τέλος μια καπνιστή BBQ σως!

9. Καλή επιτυχία (για σχόλια, παρατηρήσεις και συμβουλές αναζητήστε τον Γαστροναύτη στο facebook).

O Γαστροναύτης

Παναγιώτης Παπανικολόπουλος

www.gastronaftis.gr

www.facebook.com/gastronaftis