Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013 15:45

"Τα κάναμε... σαλάτα"

Γράφτηκε από την
"Τα κάναμε... σαλάτα"

Ποσοι απο εσας εχετε συνειδητοποιησει οτι μια απο τις γνωστοτερες σαλατες ανα την Υφηλιο, η χωριατικη σαλατα (αγγλιστι greek salad) ειναι ουσιαστικα μια... φρουτοσαλατα; Κι αυτο χαρη στην τοματα που παιζει τον πρωταγωνιστικο ρολο. Φυσικα οι βοτανολογοι χρονια τωρα υποστηριζουν τη φρουτενια της υποσταση σε αντιθεση με τους ανωτατους δικαστες των ΗΠΑ, που απεφανθησαν πριν απο 120 ολοκληρα χρονια οτι ειναι λαχανικο! Μαλλον δεν θα ειχαν δοκιμασει ωριμη καλοκαιρινη τοματα απο χωριατικο μποστανι, που αν την ανοιξεις με τα τα δαχτυλα σου στη μεση ειναι σαν να βλεπεις ζαχαρωμενο... καρπουζι!

 Οι Ελληνες τα τελευταια χρονια, χαριν (ή εξαιτιας) της πληθωρας των μαγειρικων εκπομπων που τους βομβαρδιζουν τα εναπομειναντα τηλεοπτικα καναλια, εχουν διευρυνει θεαματικα τους γαστρονομικους τους οριζοντες. Νιωθουν μαλιστα περηφανοι που εχουν εκπαιδευσει τη γλωσσα τους να εκτιμα καινοτομους γευστικους συνδυασμους. Ομως κατ' ουσιαν απλα ξαναμαθαινουν αυτα που ακομη κι γονεις μας θεωρουσαν κοινη γνωση και συνηθεια. Φερειπειν η εξαιρετικη μανιατικη πατατοσαλατα δε θα ηταν η ιδια αν δεν ειχε ως βασικο της συστατικο το πορτοκαλι. Και ειμαι σιγουρος πως αν εγω εβαζα πορτοκαλι σε μια δικης μου εμπνευσης σαλατα, θα με χαρακτηριζαν αν μη τι αλλο... εκκεντρικο.

 Κι ομως η σαλατα αυτο το νοημα εχει. Να σε προκαλεσει να πειραματιστεις και να τολμησεις. Να ξεπερασεις τις διατροφικες σου προκαταλειψεις και να δεχθεις πως ισως και να μην εισαι αλανθαστος. Να συνδυασεις φαινομενικα ετεροκλητες γευσεις και υφες και να τις παντρεψεις με ενα συζευκτικο “λαδοξυδο”. Κι αν σου πετυχει ο γαμος τοτε ειναι σαν να κερδισες λαχειο, μιας και τωρα το καλοκαιρι δεν μπορω να φανταστω καλυτερη διατροφικη επιλογη απο μια δροσερη σαλατα. Αν οχι δεν εγινε και τιποτα, μιας κι απλα θα εχεις μια γαβαθα απο φρουτα και λαχανικα που δεν προοριζονταν για αρμονικη συνυπαρξη. Ομως και παλι θα τα φας μια χαρα, απλα σε καθε  πηρουνια σου θα επιλεγεις να γευεσαι ενα ειδος κι οχι αναμεικτα.

 Οι κανονες για την ιδανικη σαλατα ειναι λιγοι κι ευκολοι να τους αποστηθισεις. Διαλεξτε φρουτα και λαχανικα με μονο σας κριτηριο να ειναι πολυ καλης ποιοτητας. Μη δινετε βαση σε αυτα που σας ψιθυριζει ο γαστρο-διαβολακος στο αυτι γιατι αν συνεχισετε να τον ακουτε, δε θα ανελθετε σε υψηλοτερα επιπεδα γευστικων απολαυσεων. Θα μεινετε μια ζωη κολλημενοι στη χωριατικη, στη σαλατα με λαχανο ή μαρουλι και στην (ο Θεος να την κανει) σαλατα ζυμαρικων! Προσθεστε καποια πρωτεινη με τη μορφη καποιου κρεατικου ή θαλασσινου μεζε για να σας “στυλωσει”. Μην ξεχασετε να δωσετε μια πιο ενδιαφερουσα υφη στη σαλατα σας με ενα ξηρο καρπο ή ενα παξιμαδακι για να εχουν και τα δοντια σας ενα σημαινοντα ρολο στην ολη διαδικασια. Και τελος “ντυστε” τη σαλατα σας με ενα dressing πλουμιστο μα ισορροπημενο. Μην ξεχασετε την μαγικη αναλογια ενα προς τρια (καθε λογης λαδακι ως προς τον οξινο συμπαικτη του).

 Ειμαι σιγουρος πως οταν θα διαβασετε παρακατω τα υλικα αυτης της σαλατας θα με κακοχαρακτηρισετε. “Ακους εκει φετα με καρπουζι”, θα σκεφτειτε και θα με καταδικασετε με την κατηγορια του “ψευδο-gourmet”. Aν ομως ακομη δηλωνετε υπερ της αρχης του “αθωος μεχρι αποδειξεως του εναντιον” καντε μου την εξης χαρη, εστω κι αν ειναι η τελευταια του μελλοθανατου που οδηγειται στο διατροφικο αποσπασμα. Γραψτε στο google watermelon feta salad”και σας διαβεβαιω πως θα πλημμυρισει η οθονη σας με χιλιαδες φωτογραφιες αυτης της υπεροχης σαλατας.

 Σαλατα με καρπουζι και φετα.

 

 Για τη σαλατα

 

·         ενα μινι καρπουζακι (προτιμηστε τα βιολογικα, μικρη επιβαρυνση, μεγαλη η διαφορα γευσης)

·         ενα σκαφακι τοματινια

·         200 γραμμαρια σκληρη φετα (εγω προτιμησα ενα κατσικισιο τυρι απο τα ΑΒ)

·         ενα ματσακι φρεσκο δυοσμο

·         μια χουφτα baby ροκα

·         ενα μετριο κοκκινο γλυκο κρεμμυδι κομμενο σε λεπτες ροδελες

·         100 γραμμαρια σπασμενα και ψημενα καρυδια

 Για τη βινεγκρετ

 

 

·         6 κουταλιες εξαιρετικο παρθενο ελαιολαδο Καλαματας

·         2 κουταλιες παλαιωμενο ξυδι μπαλσαμικο Παπαδημητριου (αναζητηστε το στην αγορα και θα με θυμηθειτε!)

·         2 κουταλιες πετιμεζι

·         μια κουταλια σιροπι μπαλσαμικο Παπαδημητριο για τη σως κι αφθονο για τη διακοσμηση

·         λιγοστο θαλασσινο αλατι

·         αφθονο φρεσκοτριμμενο πιπερι

 

Διαδικασία

  

1.      Κοβουμε το μινι καρπουζι στη μεση κατα μηκος με ενα μαχαιρι του σεφ. Με το εργαλειο που “κουφωνει” τα λαχανικα για τα γεμιστα, δημιουργουμε καρπουζομπαλακια, προσεκτικα να μην περιεχουν κουκουτσια, και τα βαζουμε σε ενα μεγαλο μπολ. Μετα με ενα μεγαλο κουταλι καθαριζουμε προσεκτικα το εσωτερικο του μισου καρπουζιου, για να δημιουργησουμε τη “σαλατιερα” μας.

2.      Κοβουμε τα τοματινια στη μεση και τα βαζουμε μαζι με το καρπουζι, τα χοντροκομμενα φυλλα του δυοσμου, την baby ροκα και τις λεπτες φετες του κρεμμυδιου σε ενα μπωλ. Καλο θα ηταν να αφησετε το κρεμμυδι για μιση ωρα σε αφθονο, καλα αλατισμενο νερο να του “φυγει” η αψαδα του και να γλυκανει.

3.      Καλο θα ηταν να ψησετε τα καρυδια σε μετριο φουρνο για μιση ωριτσα. Ισως σας φανει περιττη αυτη η διαδικασια, κι αν θελετε μπορειτε να την παραλλειψετε. Ομως με το ψησιμο τα καρυδια γινονται πιο τραγανα και κυριως χανουν αυτη την στιφη και καπως μεταλλικη επιγευση που εχει κανει τον Αντριου Ζιμερν, που εχει φαει στην εκπομπη του ολα τα περιεργα φαγητα του κοσμου, να ειναι τα μονα που απεχθανεται. Οποτε ψηνετε κατι λοιπον, βαλτε μια-δυο χουφτες με καρυδια σε ενα ταψακι κι ψηστε τα παραλληλα με το φαγητο σας.

4.      Βαζουμε σε ενα καθαρο βαζακι (πχ απο μουσταρδα) τα υλικα της βινεγκρετ και ανακατευουμε καλα. Δε χρειαζεται να ανησυχειτε να μη σας “κοψει” κι αυτο χαρη στη θαυματουργη κρεμα balsamico Παπαδημητριου. Το κομμι ξανθαν που περιεχει ειναι πυκνωτικο μεσο και δε θα εχετε ΠΟΤΕ ξανα “κομμενη” βινεγκρετ, οσο νωριτερα κι αν την ανακατεψετε απο την ωρα που θα χρησιμοποιησετε για τις σαλατες σας!

5.      Περιχυστε τη σως επανω στα υλικα της σαλατας και ανακατεψτε στοργικα με τα δαχτυλα σας, για να μη ζουληξετε το καρπουζι και τα τοματινια κι αρχισουν να χανουν τα υγρα τους.

6.      Τοποθετηστε στην καρπουζενια σαλατιερα, προσθεστε τα κυβακια απο το τυρι, τα ψημενα κατα προτιμηση καρυδια, τα κρεμυδια και μερικα προσθετα ολοκληρα φυλλα δυοσμου.

7.      Ραντιστε με την κρεμα μπαλσαμικο, σχηματιζοντας σκουρες ριγες στη σαλατα σας.

8.      Καλή επιτυχία (για σχόλια, παρατηρήσεις και συμβουλές αναζητήστε τον Γαστροναύτη στο facebook).

 

 

 

O Γαστροναύτης

Παναγιώτης Παπανικολόπουλος

www.gastronaftis.gr


NEWSLETTER