Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 13:40

Κινέζικες γεύσεις που δεν είναι και τόσο... κινέζικες!

Γράφτηκε από την
Κινέζικες γεύσεις που δεν είναι και τόσο... κινέζικες!

  Μέχρι πρόσφατα, κανείς στην Αγγλία δεν γνώριζε τα «αγγλικά» μάφιν! Και στην Γαλλία όμως προσπαθούν να καταλάβουν τι σχέση έχει η χώρα τους με τις πατάτες. Όμως και στην Ελλάδα κάποιοι απορούν γιατί το παστίτσιο είναι ελληνικό!!!

 Σκεφτείτε τώρα τους Κινέζους που ταξιδεύουν ανά τη υφήλιο με τι απορία αντικρίζουν τα «κινέζικα» πιάτα που σερβίρουν στους Δυτικούς τα «κινέζικα» εστιατόρια.

   Η οικιακή διατροφή των Κινέζων, αυτό που λέμε «σπιτικό φαγητό», περιλαμβάνει πολλά λαχανικά και λίγο κρέας, αντίθετα δηλαδή με όλα αυτά που εμείς έχουμε μάθει ως «κινέζικα» με πολύ κρέας, συνήθως βαριά μαγειρεμένο και τηγανητά γλυκά.

   Τα παρακάτω γνωστά πιάτα στα δυτικά κινέζικα εστιατόρια μάλλον είναι άγνωστα στην Κίνα και ίσως πρέπει να τα αγνοούμε κι εμείς.

   Γλυκόξινο κοτόπουλο

   Ιδιαίτερα διαδεδομένο στα κινέζικα εστιατόρια της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης και της Αμερικής είναι το γλυκόξινο κοτόπουλο, που είναι τηγανιτό κοτόπουλο μέσα σε κρούστα με γλυκόξινη, μελωμένη και ελαφρά πικάντικη σάλτσα. Αυτό το πιάτο μάλλον είναι η πεμπτουσία των δυτικών κινέζικων πιάτων και αποτελεί τη χαρά των θερμίδων και όχι μόνο. Μία μερίδα μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 1.300 θερμίδες, με 11 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 3.200 χιλιοστόγραμμα, ποσότητα που υπερβαίνει την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου για έναν οργανισμό. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο τρόπος παρασκευής του θυμίζει το πιάτο Χουνάν, το οποίο όμως περιέχει πολλά λαχανικά και είναι ελαφρός πικάντικο, αλλά η δυτική έκδοση είναι μάλλον αμερικανικής έμπνευσης και πιο συγκεκριμένα νεοϋορκέζικη.

   Κοτόπουλο με λαχανικά τσοπ σούι

   Βάση για το γλυκόξινο κοτόπουλο αποτέλεσε το κοτόπουλο με λαχανικά τσοπ σούι. Σύμφωνα με το History Channel, την προέλευση του πιάτου μπορεί να αποδοθεί στους Καλιφορνέζους εστιάτορες που ήθελαν να «χορτάσουν» τους μεθυσμένους ανθρακωρύχους. Έτσι μάζευαν επί της ουσίας τα… αποφάγια από κοτόπουλο, έριχναν από πάνω σάλτσα σόγιας και λαχανικά και το παρουσίαζαν ως «τσοπ σούι». Σήμερα μπορεί να χρησιμοποιούνται αποφάγια, αλλά το φαγητό παραμένει πλούσιο σε αλάτι!!!

   Γουόν-τον καβουριού

   Τα γουόν-τον καβουριού είναι τηγανητά τορτελίνια γεμιστά με ψίχα καβουριού και τυρί κρέμα και όντως προέρχονται από την ανατολή, αλλά την αμερικάνικη δηλαδή την Φιλαδέλφεια. Κι αυτό γιατί στην Κίνα δεν θα συνδύαζαν ποτέ θαλασσινά με τυρί, γιατί οι περισσότεροι Κινέζοι έχουν δυσανεξία στην λακτόζη.

   Μοσχάρι με μπρόκολο

   Το μοσχαρίσιο κρέας είναι άπαχο και σε συνδυασμό με το μπρόκολο το συγκεκριμένο πιάτο είναι πολύ υγιεινό. Από τη μία το μοσχαρίσιο κρέας που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και μία σειρά μετάλλων κι από την άλλη το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και έχει αντικαρκινική δράση. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που έτρωγαν τρεις ή περισσότερες μερίδες μπρόκολο την εβδομάδα είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες που έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα.

   Μια άλλη όμως μελέτη, αυτή των κινέζικων παραδοσιακών υλικών έδειξε ότι στην Κίνα δεν υπήρχε μπρόκολο, αλλά στα φαγητά τους χρησιμοποιούσαν γενικά πράσινα φύλλα. Αυτή είναι μια τεχνική λεπτομέρεια, αλλά αυτό δεν κάνει κινέζικο ένα πιάτο που περιέχει μπρόκολο.

   Τυχερά μπισκότα

   «Η φαντασία σας είναι το μεγαλύτερο σας πλεονέκτημα». Έτσι, λέει ένα από τα ρητά των τυχερών μπισκότων. Η φαντασία ήταν σίγουρα μεγάλο πλεονέκτημα για τον επιχειρηματία και μάλιστα ιαπωνικής καταγωγής, που διέδωσε το 1900 στις ΗΠΑ τα μπισκότα αυτά που γίνονται με ζάχαρη, αλεύρι, βανίλια και σησαμέλαιο. Οι Κινέζοι είναι πιο πιθανό μετά το φαγητό τους να τρώνε πορτοκάλια, τα οποία και θεωρούν τυχερά, σίγουρα όμως δεν τρώνε τα γνωστά σε όλους «τυχερά μπισκότα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER