Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019 11:08

Λαλάγγια Μανιάτικα

Γράφτηκε από την
Λαλάγγια Μανιάτικα

Τρώγονται πασπαλισμένα με ζάχαρη ή μέλι ως γλύκισμα αλλά και αλμυρά με τυρί και χοντρολιές για κολατσιό. Με λάδι, αλεύρι και αβγό, υλικά που δεν έλειπαν από κανένα μανιάτικο σπίτι, τα έφτιαχναν παραδοσιακά δύο φορές το χρόνο τα Χριστούγεννα και των Φώτων.

Οι ποσότητες που έφτιαχναν ήταν μεγάλες, αφενός μεν για να ταίσουν τις πολυμελείς οικογένειες κι αφετέρου γιατί αρκετές από αυτές προορίζονταν για φίλεμα στους πενθούντες.
Επλαθαν το έτοιμο ζυμάρι σε χοντρό μακαρόνι και το δίπλωναν. Μετά το έριχναν σε μεγάλο τηγάνι που ήταν γεμάτο καυτό λάδι πάνω στη φωτιά, για να ψηθεί. Το πρώτο με σταυρό στη μέση ήταν του Χριστού, το δεύτερo του σπιτιού, το τρίτο του νοικοκύρη κ.λ.π.

Μπελαλίδικη συνταγή που χρειάζεται τουλάχιστον δύο άτομα για να γίνει.

Σήμερα σε αρκετά σπίτια διατηρείται η παράδοση των λαλαγγιών, αλλά και οι κατά τόπους σύλλογοι κατά την διάρκεια των εκδηλώσεών τους ξαφνιάζουν ευχάριστα τους επισκέπτες τους προσφέροντάς τα. Είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα και συχνά τα βρίσκουμε καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σε φούρνους ή σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων.
Αναμφισβήτητα στη «μάχη» της ποιότητας και του ανταγωνισμού, το «όπλο» είναι η εντοπιότητα της γεύσης... έτσι τελευταία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τοπικά εδέσματα - δίπλα σε γκουρμέ πιάτα εστιατορίων και μεγάλων ξενοδοχείων και είναι περιζήτητα τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους τουρίστες.

Τα προτείνω ανεπιφύλακτα!!

Υλικά: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3/4 του φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο, 3 αυγά, 1 φακελάκι ξερή μαγιά, λίγο αλάτι, 1 ποτήρι χλιαρό νερό, σουσάμι (προαιρετικά για εκείνα που προορίζονται για γλύκισμα), λάδι για το τηγάνισμα.

Πώς τα φτιάχνουμε; Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και με το λάδι και σπάμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας το μίγμα μέχρι να γίνει μια τριφτή ζύμη.
Αλατίζουμε και ζυμώνουμε πάλι. Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό, τη ρίχνουμε μέσα στο μίγμα του αλευριού και ξαναζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό ώστε να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε με ζεστή κουβέρτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 1 ώρα. Αμέσως μετά ξαναζυμώνουμε και κόβουμε τη ζύμη σε μεγάλα μπαλάκια. Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε σε ένα κορδόνι. Κόβουμε το κορδόνι στα 3 και το διπλώνουμε. (Οσο πιο λεπτά είναι τα κορδόνια τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα λαλάγγια για τις αλμυρές απολαύσεις). Ενώ αυτά που προορίζονται για τις γλυκές απολαύσεις τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και τα κορδόνια τα κάνουμε λίγο πιο χοντρά.
Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζουμε τα λαλάγγια μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές.

[Προετοιμασία - εκτέλεση: 1 ώρα, αναμονή: 1 ώρα]

 


NEWSLETTER