Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 06:57

Βασιλόπιτα, για το καλό του καινούργιου χρόνου...

Γράφτηκε από την

Αφράτη, αρωματική, νοστιμότατη, με πλούσια υφή. Σας την προτείνω, όχι μόνο σαν Βασιλόπιτα αλλά και σαν ιδιαίτερα νόστιμο κέικ, ιδανικό για ένα θρεπτικό πρωινό.

Υλικά

1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο γάλακτος

2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη (κοφτά)

6 αυγά

4 κουταλιές της σούπας κονιάκ

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 πακέτο κόκκινη φαρίνα

1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο)

Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Ξεκινήστε χτυπώντας πολύ καλά με το μίξερ το βούτυρο, αφού το έχετε βγάλει από το ψυγείο λίγη ώρα πριν ώστε να έχει μαλακώσει αρκετά. Προσθέτετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και στη συνέχεια ένα-ένα τα αυγά και μετά το κονιάκ, ενώ χτυπάτε συνεχώς το μίγμα με το μίξερ. Το μυστικό είναι το πολύ καλό χτύπημα για να είναι αφράτη η ζύμη.

Συνεχίζετε ρίχνοντας το ξύσμα του πορτοκαλιού σιγά-σιγά και όχι στο ίδιο σημείο, το γάλα και στο τέλος το αλεύρι σε μικρές δόσεις. Μόλις αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά, αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί No 32, το οποίο έχουμε πασπαλίσει και με λίγο αλεύρι. Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, αλλά επειδή κάθε φούρνος έχει τις ιδιαιτερότητες του, καλό είναι να το παρακολουθείτε. Στη μέση σχεδόν του ψησίματος, μόλις αρχίσει να γίνεται στέρεη η ζύμη, βάλτε σε ένα σημείο το φλουρί τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο. Έτσι και δεν θα αφήσει ίχνη στο σημείο που το βάλετε και δεν θα φτάσει στον πάτο, όπως θα γινόταν αν η ζύμη ήταν εντελώς άψητη.

Αφού τη βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και τη γυρίζουμε ανάποδα σε μια πιατέλα. Χρησιμοποιούμε και μια δεύτερη πιατέλα για να την ξαναγυρίσουμε, ώστε να έρθει η σωστή πλευρά επάνω. Με ένα σουρωτήρι πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη το πάνω μέρος αλλά και τα πλαϊνά και αν θέλουμε γράφουμε πάνω της χρησιμοποιώντας ένα καθαρό λεπτό αντικείμενο, όπως το πάνω μέρος ενός κουταλιού.

Αν θέλετε τη διακοσμείτε με πολλά έτοιμα σοκολατένια σχεδιάκια, η πλαστικά/ ξύλινα μικρά δεντράκια, έναν Aγιο Βασίλη, ένα γκι και ότι άλλο φανταστείτε. Φυσικά αν έχετε ταψάκι σε άλλα σχήματα, όπως τετράγωνο ή φόρμα σε σχήμα καρδιάς για παράδειγμα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και να ξεφύγετε από το παραδοσιακό σχήμα της κυκλικής βασιλόπιτας.

Καλή επιτυχία. Με υγεία κι ευτυχία ο νέος χρόνος!!!