Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011 12:50

Η προίκα της παλιάς πόλης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αν κάποιος ρωτούσε ποιο είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Καλαμάτας, πολλοί θα απαντούσαν χωρίς δεύτερη σκέψη πως είναι η θάλασσα. Αλλωστε επισκέπτες το καλοκαίρι καταφθάνουν, προς τη θάλασσα κατευθύνονται, εκεί αναπτύσσεται η οικονομική δραστηριότητα. Βάσιμα όλα αυτά αλλά με δεδομένη τη δυναμική των εξελίξεων και των αλλαγών που σημειώνονται, θα λέγαμε ότι η… πρωτιά θα πρέπει να παραχωρηθεί στην παλιά πόλη. Χρησιμοποιούμε αυτό τον όρο για να διευρύνουμε το χώρο ο οποίος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της φυσιογνωμίας που έχει η πόλη, συνδέεται στενά με την ιστορική της πορεία και έχει όλα τα στοιχεία για να προσελκύσει επισκέπτες που ζητούν πλέον κάτι περισσότερο από ήλιο, θάλασσα και… φραπεδιά στις πολυθρόνες.
Δεν πρόκειται για μια αυθαίρετη υπόθεση εργασίας βασισμένη σε θεωρίες, αλλά για καθημερινές διαπιστώσεις από τις επαφές με ανθρώπους οι οποίοι έρχονται για να μείνουν στην πόλη γεμίζοντας τις ημέρες τους με στιγμές χαλάρωσης, ηρεμίας και επαφής με ένα φιλικό περιβάλλον.
Η παλιά πόλη όσο περισσότερο μοιάζει με την… παλιά πόλη, τόσο περισσότερο ελκτική θα μπορούσε να είναι για μεγάλες κατηγορίες επισκεπτών και μάλιστα σε περίοδο πολύ μεγαλύτερη από αυτή των συνήθων διακοπών του καλοκαιριού. Και θα μοιάζει περισσότερο με την παλιά πόλη όταν αποκατασταθεί ο πλούτος των διατηρητέων που κρέμονται ως ερείπια πάνω από τα κεφάλια των περαστικών, όταν διευρυνθεί το δίκτυο των πεζοδρόμων ώστε να γίνει φιλική η περιοχή με τους ανθρώπους και όταν επαγγελματίες και κάτοικοι σεβαστούν τη φυσιογνωμία της.
Δυστυχώς η ιστορία με τα διατηρητέα έχει εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση ακόμη και κτήρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Ας μην ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο ίσως διατηρητέο, το κτήριο που στέγαζε κάποτε το Γαλλικό Ινστιτούτο, έχει περιέλθει από το δήμο στο υπουργείο Πολιτισμού από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 προκειμένου να επισκευαστεί και να γίνει μουσείο, αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Δυστυχώς μετά τους χαρακτηρισμούς (και ένα πλήθος αποχαρακτηρισμών που κατέστρεψε σημαντικό μέρος αυτού του πλούτου), τα μέτρα που λήφθηκαν δεν επαρκούσαν για να προχωρήσει η ανακατασκευή στο σύνολό της. Και μετά τις πρώτες συζητήσεις και πιέσεις από τον πάλαι ποτέ Σύλλογο Ιδιοκτητών που είχαν αποτελέσματα, τα πράγματα αφέθηκαν στην τύχη τους με αποτέλεσμα πολλά κτήρια να κινδυνεύουν πλέον.
Η πόλη αρχίζει να συνειδητοποιεί την αξία των πεζοδρόμων και τις αλλαγές που φέρνουν στην ποιότητα ζωής, αλλά οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζουν ακόμη με φόβο τις ριζικότερες επεμβάσεις. Η παλιά πόλη θα αναδειχθεί μόνον με σοβαρές κυκλοφοριακές επεμβάσεις, αρχής γενομένης από την… τήρηση των ρυθμίσεων που υπάρχουν.
Τα διατηρητέα και τα μνημεία ιστορίας και πολιτισμού αποτελούν μεγάλη προίκα για την πόλη. Αρκεί οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι να την σεβαστούν. Να σεβαστούν τους πεζόδρομους και τις ρυθμίσεις για ήπια κυκλοφορία, να σεβαστούν τα κτήρια από την κακοποίηση των πινακίδων και πάσης φύσεως επεμβάσεων, να σεβαστούν την αισθητική μιας περιοχής που θα είχε εγκαταλειφθεί πλήρως αν εδώ και χρόνια κάποιοι δεν επέμεναν στην αξία που έχει η διατήρηση της φυσιογνωμίας της.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα τοπικά προϊόντα Σκουπίδια από …άλλη πλευρά »

NEWSLETTER