Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011 12:21

Σκουπίδια από …άλλη πλευρά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Των σκουπιδιών τις τελευταίες ημέρες και στο σημερινό σημείωμα θα ασχοληθούμε με το θέμα από… άλλη σκοπιά. Και αυτή έχει να κάνει με την υπόθεση του τρόπου με τον οποίο θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσει ο Δήμος Καλαμάτας την υπόθεση από την περισυλλογή μέχρι τη διάθεση στην όποια μονάδα επιλεγεί τελικά για να γίνεται η επεξεργασία.
Για το σκοπό αυτό θέτουμε προς συζήτηση ορισμένα θέματα:
Πρώτον: Η αντιμετώπιση του προβλήματος από μηδενική βάση. Το σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα σε όλα τα επίπεδα, έχει τη βάση του σε μέτρα τα οποία πάρθηκαν πριν από 30 χρόνια παρά το γεγονός ότι από τότε έχουν επέλθει τεράστιες τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Βασίζεται σε… απεριόριστο αριθμό κάδων, ανεξέλεγκτη διάθεση σκουπιδιών, καθημερινή αποκομιδή, στρατιές εκτάκτων με σκούπες, μηχανοκίνητες σκούπες μικρής αποδοτικότητας και πάει λέγοντας. Οποιος πιστεύει ότι το σύστημα μπορεί να συνεχίσει έτσι, να είναι βέβαιος ότι ουδέποτε θα έχουμε καθαρή πόλη.
Δεύτερον: Η εκστρατεία για τη μείωση των σκουπιδιών. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, που έχει τη βάση του στον καταναλωτισμό που αναπτύχθηκε σε μεσαία στρώματα την εποχή που όλα φάνταζαν ρόδινα. Ο περιορισμός τους αποτελεί σήμερα ανάγκη για λόγους οικονομίας και ταυτόχρονα περιβαλλοντικής προστασίας.
Τρίτον: Η επιχείρηση ενημέρωσης για την αναγκαιότητα της διαλογής και ανακύκλωσης. Οσα βήματα και αν έχουν γίνει, όποιες προσπάθειες και αν καταβάλλονται από τις υπηρεσίες του δήμου, υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δυνατότητες και την πραγματικότητα. Το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ολοκληρωμένα και να γίνει συστηματική προσπάθεια συμμετοχής σε συγκεκριμένα προγράμματα αυτών που χαρακτηρίζονται "μεγάλοι καταναλωτές" και κατά βάση είναι καταστήματα εστίασης (αλλά και άλλων κατηγοριών).
Τέταρτον: Η προσπάθεια αναδιοργάνωσης της υπηρεσίας στη βάση της βέλτιστης απόδοσης των διαθέσιμων πόρων. Πράγμα που σημαίνει επαναχάραξη δρομολογίων, περιορισμός των ημερών αποκομιδής, οργανωμένη συγκέντρωση σε χώρους κλπ.
Ολα αυτά με μια επισήμανση: Οπως και να έχει το πράγμα, το σκουπίδι θα πληρώνεται από το δήμο με το… κιλό που θα φθάνει στο εργοστάσιο και έτσι θα προκύπτουν και τα τέλη καθαριότητας. Αν δεν γίνουν τα όσα προαναφέρθηκαν, θα φθάσουν σε ύψη δυσθεώρητα χωρίς υπερβολές.


Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER