Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 00:06

Το κομματικό …καπίστρι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η αυτοδιοίκηση στα αζήτητα, τα κόμματα ζητούν την ψήφο μας για να ανακυκλώσουν την πολιτική τους από καλύτερη θέση. Προ του κινδύνου των απωλειών σε επίπεδο εντυπώσεων, οι πολιτικοί αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων επιχειρούν να μετατρέψουν την διαδικασία των δημοτικών εκλογών σε πολιτικό δημοψήφισμα. Μια πρακτική στην οποία κινούνται και ορισμένα από τα μικρότερα κόμματα για να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα καταφέρουν με το κομματικό κρεσέντο οι πολιτικοί παράγοντες, το βέβαιο είναι πως για μια ακόμη φορά η αυτοδιοίκηση καλείται να πληρώσει τα σπασμένα ενός συστήματος που βρίσκεται σε βαθιά κρίση και έχει φέρει τη χώρα και τους πολίτες σε αδιέξοδο.

Αυταπάτες δεν υπήρχαν ποτέ, έτσι και αλλιώς τα κόμματα "έχρισαν" υποψηφίους μέσα από μια διαδικασία η οποία απαξίωσε ακόμη περισσότερο αυτή την πρακτική και πολλές φορές έφερε στα πρόθυρα νευρικής κρίσης ακόμη και τους οπαδούς τους. Η επιχειρούμενη πόλωση είναι ένα βήμα ακόμη παραπέρα σε αυτή την κατεύθυνση. Ο πολίτης καλείται να υποστηρίξει τυφλά την όποια επιλογή έκαναν οι παντοειδείς μηχανισμοί που δρουν υπό τον μανδύα του κόμματος, για να… σώσει τον αρχηγό και τους αυλικούς του που αποφασίζουν για τη ζωή μας. Του ζητούν να δηλώσει πως είναι βλάκας, δεν μπορεί να αξιολογήσει πρόσωπα και καταστάσεις και οφείλει να φορέσει το κομματικό καπίστρι για να εκλέξει τους ανθρώπους που θα κρίνουν την ποιότητα της δικής του ζωής τα επόμενα 3,5 χρόνια.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι θα το αποδεχθούν αυτό. Στις εκλογές θα κριθεί και ο βαθμός φιλαθλοποίησης της πολιτικής ζωής σε μια εποχή κατά την οποία ο κίνδυνος κατάρρευσης και χρεωκοπίας σε όλα τα επίπεδα είναι περισσότερο ορατός από κάθε άλλη φορά. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν προγράμματα και όσοι τα επικαλούνται απλώς… δουλεύουν τον κόσμο με τη μέθοδο της συρραφής αιτημάτων, στόχων και ιδεών χωρίς συνεκτικό ιστό. Πράγματα που θα ξεχαστούν στη συνέχεια όταν θα αρχίσουν τα πολύ δύσκολα του "Καλλικράτη".

Τοπικές εκλογές με κομματικό καπίστρι, χωρίς πρόγραμμα και "χρίσματα" στους εκλεκτούς του μηχανισμού σημαίνουν μια δύσκολη δημοτική περίοδο. Που θα γίνει ακόμη περισσότερο δύσκολη καθώς θα πρέπει να οργανωθούν σε νέα βάση οι καινούργιες αυτοδιοικητικές μονάδες και χρήματα για την παραγωγή έργου δεν υπάρχουν.

Οι πολίτες κάνουν τις επιλογές τους και ασφαλώς στη δημοκρατία είναι απολύτως σεβαστές. Υφίστανται όμως και τις συνέπειές τους και ως εκ τούτου μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:00