Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 14:37

Σκουπίδια και δήμοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από τα θέματα για τα οποία εξ αρχής ασκήσαμε αυστηρή κριτική στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ήταν και αυτό που αφορά στη διαχείριση των σκουπιδιών. Και αυτό γιατί διαφάνηκε ότι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός και μοναδικός σκοπός ήταν να διαχειριστεί η Περιφέρεια αυτή την υπόθεση. Οι εξελίξεις θεωρούμε πως μας δικαιώνουν καθώς ήδη "τρέχει" ο Σεπτέμβριος και δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο παρά τις υποσχέσεις ότι από το Μάιο θα υπήρχε σχέδιο για… διαβούλευση.
Αντιθέτως σε άλλες περιοχές τα πράγματα έχουν ξεκολλήσει, οι διαδικασίες προχωρούν και ενδέχεται σύντομα να υπάρχουν και χειροπιαστά αποτελέσματα. Μόλις χθες πρώτο θέμα στην "Πρώτη" του Πύργου ήταν η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών στην Ηλεία. Πρόκειται για μονάδα που θα κατασκευαστεί στην Τριανταφυλλιά, με απόδοση 100.000 τόνους το χρόνο, που περιλαμβάνει μηχανική διαλογή, αναερόβια χώνευση με παραγωγή ενέργειας, κομποστοποίηση και χώρο υγειονομικής ταφής κ.ά. Την υπόθεση διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηλείας, ο οποίος σύμφωνα με τη δήλωση της προέδρου του θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.
Προχθές στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ με στοιχεία για την πορεία του έργου διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αττική και ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται πως ως το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμος ο νέος Φορέας Διαχείρισης στον οποίο θα συμμετέχουν με το 60% οι δήμοι και το 40% η Περιφέρεια ο οποίος "θα είναι αρμόδιος και για τη δημοπράτηση".
Τα σημειώνουμε όλα αυτά όχι μόνον για να καταδειχθεί η καθυστέρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά ένας ακόμη εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας: Η υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών αφορά πρωτίστως τους δήμους και κανένας δεν μπορεί να τους υποκαταστήσει. Και η Περιφέρεια οφείλει ταχέως να συνεργαστεί με τους δήμους οι οποίοι είναι οι "παραγωγοί" των σκουπιδιών και επομένως στη δική τους ευθύνη είναι και η διαχείριση.
Η εποχή των υποσχέσεων έχει παρέλθει προ πολλού και η Περιφέρεια οφείλει επιτέλους να ανοίξει τα χαρτιά της και να ενημερώσει τους μελλοντικούς διαχειριστές για το σχέδιο και τις διαδικασίες που ακολουθεί. Είναι καιρός να γίνει αντιληπτό από όλους πως οι δήμοι δεν "αναφέρονται" στην Περιφέρεια, αλλά αποτελούν αυτοτελείς οργανισμούς των οποίων οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν (και μάλιστα αλμυρά) τη "ζημιά" με τα σκουπίδια. Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν τίποτε;
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πολιτική για διατηρητέα Αεροδρόμιο και έργα »

NEWSLETTER