Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2011 13:07

Σεισμικά...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κλείνουν 25 χρόνια από τους καταστροφικούς σεισμούς της Καλαμάτας και ο δήμος προγραμματίζει σχετική εκδήλωση τις επόμενες ημέρες. Ο εφιάλτης είναι πλέον μακρινό παρελθόν και δεν μένουν πίσω παρά μόνον τα σημάδια του. Το καταστροφικό φυσικό φαινόμενο άλλαξε ριζικά την ζωή και την πορεία της πόλης. Τη σημάδεψε βαθιά καθώς άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς και τραυματίες και ταυτόχρονα την μεταμόρφωσε βίαια και ολοκληρωτικά. Εκτιμώντας σήμερα τον τρόπο που εξελίχθηκε η κατάσταση εκείνη την εποχή, δεν μπορεί παρά να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι έγιναν μεγάλα πράγματα σε μικρό χρόνο. Τα ερείπια πολύ γρήγορα μεταμορφώθηκαν σε σπίτια, τα προγραμματισμένα έργα υποδομής στην πόλη επιταχύνθηκαν και ενισχύθηκαν με καινούργια, η οικονομία αναζωογονήθηκε καθώς κινήθηκαν τεράστια ποσά στον κατασκευαστικό τομέα, πολλαπλασιάστηκε η απασχόληση και άνοιξαν καινούργια επαγγέλματα.
Ολα αυτά ασφαλώς δεν έγιναν με κάποιο μαγικό ραβδί, αλλά ήταν αποτέλεσμα πλήθους παραγόντων: Ενας δήμος με επιχειρησιακή επάρκεια και ικανό πολιτικό προσωπικό που "έτρεξε" πρωτοβουλίες. Ενα Δημοτικό Συμβούλιο που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων καθιερώνοντας μια κουλτούρα διαλόγου στην πόλη μέσα από την προωθητική σύνθεση των διαφορετικών προσεγγίσεων. Ενα κίνημα που ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τη συμμετοχή των πολιτών. Ενα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο που μεταφράστηκε σε ηθική και υλική βοήθεια.
Σε απόσταση από τα γεγονότα θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι όλα αυτά που έγιναν εκείνη την εποχή αποτέλεσαν ξεχωριστό φαινόμενο για την μεταπολιτευτική τουλάχιστον περίοδο και οδήγησαν στη λήψη μέτρων τόσο για την ανασυγκρότηση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, όσο και για την χάραξη πολιτικής αντιμετώπισης τέτοιων φυσικών φαινομένων.
Φυσικά υπήρξαν εντάσεις, υπερβολές από όλες τις πλευρές, προσπάθεια εκμετάλλευσης, εκδηλώσεις μικροπολιτικής και πλείστες όσες κομπίνες μέσα σε ένα κλίμα που ευνοούσε την απάτη με την απουσία ουσιαστικών μηχανισμών ελέγχου. Εκείνο όμως που έμεινε ήταν η καινούργια πόλη για την οποία οι πολίτες της έδωσαν κατάθεση ψυχής, δεν την εγκατέλειψαν, ρισκάρισαν ορισμένες φορές και κατάφεραν με τη συμβολή των παραγόντων που προαναφέρθηκαν, να την αλλάξουν ριζικά.
Η δυναμική της αρχικής προσπάθειας συνεχίστηκε για αρκετό καιρό, πολλά σημαντικά πράγματα έγιναν σε δεύτερο χρόνο και κάποια έμειναν στη μέση. Ο σεισμός δίδαξε πολλά σε όσους ήθελαν να μάθουν.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αεροδρόμιο και έργα Η κρίση και η πόλη »