Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2011 21:24

Η κρίση και η πόλη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Να δείτε τελικά που σοβαρά προβλήματα της Καλαμάτας θα τα λύσει η… κρίση. Αν τέτοια θεωρεί φυσικά κάποιος το κυκλοφοριακό και τη διαχείριση των σκουπιδιών. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να εκληφθεί ως "μαύρο χιούμορ", όμως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Η ένταση της κρίσης οδηγεί όλο και περισσότερο κόσμο στον ποδαρόδρομο αλλά και στο ποδήλατο. Είναι καθημερινή διαπίστωση, και η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως απολύτως φυσιολογική. Η πολυτέλεια στη χρήση του αυτοκινήτου για μετακινήσεις σε απόσταση πεζού παραμένει μόνον για εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από τη συνήθεια ή ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί το επερχόμενο τσουνάμι. Οι υπόλοιποι προτιμούν περισσότερο οικονομικούς και… υγιεινούς τρόπους μετακίνησης, κλειδώνουν το αμάξι ή και… απαλλάσσονται σε κάποιες περιπτώσεις από αυτό. Το γεγονός ότι πολλά νέα παιδιά πλέον κυκλοφορούν με ποδήλατο σηματοδοτεί αλλαγές σε βάθος χρόνου, που θα γίνουν περισσότερο εμφανείς τα επόμενα χρόνια.
Από την άλλη πλευρά η κατανάλωση μειώνεται σημαντικά και μαζί της ο όγκος των παραγόμενων σκουπιδιών. Ολο και λιγότερα ζυμώσιμα φτάνουν στους κάδους εκ των πραγμάτων, και η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί όταν τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα. Χωρίς να υπολογίζουμε ασφαλώς ότι ενδεχομένως τα πράγματα θα γίνουν τραγικά σε σχέση με αυτά που αντιλαμβανόμαστε σήμερα.
Δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία για τις βαρύτατες επιπτώσεις που έχει η κρίση στην καθημερινότητα των πολιτών και ότι έρχονται ημέρες που θα γυρίσουν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω, κάνοντας επίκαιρο τον… κινηματογράφο της μεταπολεμικής περιόδου. Οι διαφορετικές κατηγορίες πολιτών το εισπράττουν αυτό καθημερινά, με ένταση ανάλογη με την εισοδηματική τους κατάσταση. Η πόλη το βιώνει με τα λουκέτα που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και σε κεντρικούς δρόμους πλέον, με τη σιωπή των γιαπιών, με την περιορισμένη κατανάλωση, με τη διάχυτη ανησυχία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, μπορούμε να σκεφτούμε το ελάχιστο: "Απαντάμε στην κρίση με τα πόδια, το ποδήλατο, τη μείωση των σκουπιδιών και την ανακύκλωση". Αν είναι να περιορίσουμε κάτι, ας ξεκινήσουμε από τα πλέον περιττά και εκείνα που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Και ας απαιτήσουμε από το δήμο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια: με περισσότερους ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους, με τρόπους επιβράβευσης αυτών που κάνουν ανακύκλωση, με ενίσχυση κάθε ιδέας σε αυτή την κατεύθυνση.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σεισμικά... Εγκαταλείφθηκε ο νέος δρόμος »