Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 21:44

Προχειρότητα και ανησυχία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το πλέον συχνό ερώτημα τον τελευταίο μήνα, είναι αυτό που αφορά στους… σταυρούς. Από τη στήλη έχουμε γράψει πολλές φορές, πολύ περισσότερες έχουμε εξηγήσει σε φίλους προφορικά, αλλά τα ερωτήματα συνεχίζονται. Την τελευταία φορά είχαμε γράψει ότι τα προβλήματα θα λυθούν επί του ψηφοδελτίου. Υπομονή λοιπόν και… έρχονται γιατί γίνεται ένας μύλος. Οπως και παλαιότερα είχαμε εξηγήσει, κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα θα έχει το δικό της ψηφοδέλτιο. Και φυσικά το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Νότια Πελοπόννησο είναι ο Δήμος Μεσσήνης με 70 διαφορετικά ψηφοδέλτια ανά συνδυασμό, όταν αυτός είναι πλήρης.
Την… ταραχή τους έχουν πάθει οι τυπογράφοι που ασχολούνται με την εκτύπωση ψηφοδελτίων καθώς θα πρέπει να στοιχειοθετήσουν με προσοχή το διαφορετικό τους περιεχόμενο και να τυπώνουν κατά περίπτωση συγκεκριμένο αριθμό ψηφοδελτίων προς παράδοση (εκείνα που μοιράζουν οι υποψήφιοι είναι μια άλλη ιστορία).
Ταραχή θα τραβήξουν και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι το βράδυ των εκλογών, καθώς το πολύπλοκον του πράγματος κάνει πολύ διαφορετικές τις εκλογές από τις συνήθεις. Για το λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει γενικώς απροθυμία, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε πριν λίγες ημέρες ειδική εγκύκλιο συνοδευόμενη από νομολογία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα ακυρότητας ή μη των ψηφοδελτίων (πέραν των όσων διαλαμβάνονται στην βασική εγκύκλιο 18 για τις ενστάσεις).
Μέσα σε όλο αυτό το χαμό που δημιουργεί η γραφειοκρατία του "Καλλικράτη" με την οποία επιχειρείται να στηριχθεί ο διπολισμός στις δημοτικές εκλογές και να κομματικοποιηθεί κατά το δυνατόν η αναμέτρηση, το υπουργείο Εσωτερικών υποχρεώθηκε να εκδώσει άλλη ειδική εγκύκλιο με την οποία παρουσιάζεται η μορφή που πρέπει να έχουν τα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με το υπόδειγμα λοιπόν, τα ψηφοδέλτια σε κάθε τμήμα τους (υποψήφιοι εκλογικής περιφέρειας εκλογέα, υποψήφιοι λοιπών εκλογικών περιφερειών, υποψήφιοι τοπικής ή δημοτικής κοινότητας) θα γράφουν πριν από τα ονόματα και τον αριθμό των σταυρών που μπορεί να βάλει ο ψηφοφόρος. Οπότε μην βασανιζόσαστε με το… σταυρόλεξο της ψηφοφορίας.

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης έχουν διαβάσει τον τελευταίο καιρό πολλές επισημάνσεις για προχειρότητες στην προετοιμασία της διαδικασίας αλλά και στον ίδιο το νόμο. Και αναρωτιέται κανένας σε τι φταίει ο υποψήφιος όταν δεν μπορούν οι υπάλληλοι του υπουργείου να απαντήσουν με βεβαιότητα. Και μάλιστα εκείνοι οι υπάλληλοι των οποίων το όνομα αναφέρεται φαρδύ πλατύ στην εγκύκλιο ως… αρμοδίων. Καλή… τύχη!

 

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:00

NEWSLETTER