Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 21:49

Εκλογές, αδιαφορία και σταυροθηρία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι ημέρες κυλάνε, οι υποψήφιοι τρέχουν και οι πολίτες αδιαφορούν. Πρόκειται για κοινή διαπίστωση που έρχεται από όλες τις πλευρές κι έχει να κάνει με το κλίμα των εκλογών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα κομματικά επιτελεία ανησυχούν για την αποχή, το λευκό και το άκυρο. Ολοι προσπαθούν να αποτρέψουν τους ψηφοφόρους από μια τέτοια στάση που υποδηλώνει ότι πλέον τα φαινόμενα της κρίσης και της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος αγγίζουν ουσιαστικά όλους τους χώρους.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών και ποίος μπορεί να βγει κερδισμένος από την επιχειρούμενη πόλωση. Οι δημοσκοπήσεις πλέον έχουν γίνει αναξιόπιστες καθώς ακόμη και οι πλέον σοβαρές αδυνατούν να ενσωματώσουν τις νέες παραμέτρους στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, οι Περιφέρειες είναι καινούργιος θεσμός και δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις, ενώ οι πολίτες όλο και περισσότερο προσπαθούν να μπερδέψουν τους δημοσκόπους.
Αλλά και στην πράξη είναι αδύνατον να προκύψουν συμπεράσματα επί της πολιτικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων, αφού ο κόσμος στέκεται αμήχανος μπροστά σε φαινόμενα πολιτικού εκμαυλισμού. Τα κόμματα του ζητούν να ψηφίσει για… βουλευτικές εκλογές, αλλά οι χιλιάδες υποψήφιοι μετέρχονται άπειρα κόλπα για σταυροθηρήσουν, χωρίς να βάζουν πουθενά σημάδι.
Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό υποψήφιους από άλλες περιοχές να κόβουν βόλτες στην πλατεία της Καλαμάτας, που την έβλεπαν μόνον… περαστικοί. Ο λόγος είναι απλός: Ο σταυρός στους υποψηφίους "λοιπών εκλογικών περιφερειών". Και αν κάποιοι μένουν στο επίπεδο της περατζάδας μήπως και πέσουν πάνω σε κανέναν γνωστό, άλλοι οργανώνουν ολόκληρα συστήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν την μοναδική ψήφο από τη μια στην άλλη εκλογική περιφέρεια. Την ίδια ώρα πάνε σύννεφο και οι τράμπες με τις περιφερειακές εκλογές καθώς… όλα επιτρέπονται σε αυτές τις περιστάσεις και υπάρχει… πλούσια πείρα από ανάλογα φαινόμενα στις νομαρχιακές εκλογές. Βάλτε κι εκείνους που μοστράρονται ως φίλοι εκείνων που δεν θέλουν ούτε… να τους βλέπουν, και τότε θα έχετε μια πλήρη εικόνα του πολιτικού αχταρμά τον οποίο δημιουργούν παράγοντες και υποψήφιοι, εντεταλμένοι για τη… σωτηρία μας από τους αρχηγούς και επιτελάρχες των κομμάτων.
Αυτά βλέπει ο κόσμος και γυρίζει την πλάτη, αυτά μετρούν οι δημοσκόποι και βλέπουν ότι πρέπει να… προγκήξουν τον ψηφοφόρο που τα έχει στυλώσει και δεν θέλει να φτάσει μέχρι την κάλπη ή έχει σκοπό να ρίξει σ' αυτήν την απαξία του για το πολιτικό σύστημα.
Θα τα καταφέρουν;
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:00

NEWSLETTER