Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 17:43

Βροχή και... προετοιμασία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τον καιρό από το Σάββατο, που θα μας φιλοδωρήσει με βροχές, καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους και ολίγη από... χιόνι στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Βεβαίως... δεν το παίρνουμε και στο λαιμό μας, καθώς σε 4-5 διαφορετικές ιστοσελίδες διαβάζουμε διαφορετικές εκτιμήσεις. Ολες όμως συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι... κάτι θα γίνει με τις βροχές.
Ασφαλώς και η βροχή, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, είναι ευλογία καθώς μάλιστα έχει... κορακιάσει ο τόπος. Ομως έχουμε καταφέρει να ακούμε καταιγίδα και να μας πιάνει... σύγκρυο, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της καταστροφής, κυρίως στο δομημένο περιβάλλον. Και επειδή λίγο αν μετακινηθεί το σημείο όπου θα σκάσει το σύννεφο δημιουργούνται καταστροφές σε διαφορετικά σημεία και για δια- φορετικούς λόγους, όλοι οφείλουν να σημάνουν συναγερμό έτσι ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις ενδεχόμενης καταιγίδας.
Εδώ που τα λέμε βέβαια, στην... τούρλα του Σαββάτου δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα. Για ολόκληρους μήνες οι δημοτικοί άρχοντες εξαντλούν τη δραστηριότητά τους σε δημόσιες σχέσεις, συγγραφή επιστολών, επισκέψεις σε αρμοδίους, κι όλα αυτά με μόνιμη επωδό ότι... δεν υπάρχει σάλιο.
Θα μας επιτρέψουν όμως για μια ακόμη φορά να τονίσουμε ότι “ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται“. Εν γνώσει τους κλήθηκαν να αναλάβουν τις τύχες του τόπου σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, από τις επιπτώσεις της οποίας δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι δήμοι. Και όφειλαν να διαθέσουν το χρόνο τους έτσι ώστε -μεταξύ άλλων- να οργανωθεί αποτελεσματικά και με τα διαθέσιμα μέσα η προστασία από φυσικές καταστροφές.
Οι καταιγίδες δεν είναι... σεισμοί για να μην μπορεί κάποιος να προφυλαχτεί, ενώ ο χρόνος εκδήλωσής τους είναι προβλέψιμος. Κατά συνέπεια οι δήμοι όφειλαν να έχουν κάνει τα στοιχειώδη ήδη από την άνοιξη, με τη χαρτογράφηση των επικίνδυνων σημείων, την εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται και τη χρονοκλιμάκωση των επεμβάσεων, έτσι ώστε το φθινόπωρο να έχουν ελαχιστοποιηθεί οι κίνδυνοι.
Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι έχουν καθαρίσει τουλάχιστον τα ρέματα και τα φρεάτια αποχέτευσης, έχουν ζητήσει τη συνδρομή άλλων υπηρεσιών για μεγαλύτερης κλίμακας επεμβάσεις, έχουν οργανώσει επιχειρησιακά τις υπηρεσίες που θα κληθούν να βοηθήσουν σε ενδεχόμενο πλημμύρας, και παράλληλα έχουν προμηθευτεί τα κατάλληλα υλικά υποστήριξης.
Επειδή όμως ελάχιστα έχουν γίνει... ας σημάνουν τώρα συναγερμό - με την ελπίδα ότι αντί της καταιγίδας θα έχουμε μια ευεργετική φθινοπωρινή βροχή.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εξαγωγές και …αντίσταση Υπενθύμιση για τις αμοιβές »

NEWSLETTER