Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 13:06

Σκουπίδια και δεματοποιητές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εξαιρετικά αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση που έκανε η ειδική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη σχετικά με τους δεματοποιητές, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου: "Αποτελεί λύση μόνον προσωρινή και υπό όρους, κι ο έλεγχος λειτουργίας των δεματοποιητών πρέπει να είναι συνεχής, γιατί διαφορετικά μπορεί να αποδειχτεί πιο καταστροφική η λειτουργία τους και από αυτή των χωματερών".
Στην πολιτική, η αοριστολογία έχει γίνει πλέον τέχνη για να μην αντιμετωπίζονται τα προβλήματα - και αυτή η τοποθέτηση το επιβεβαιώνει. Η προειδοποίηση είναι σαφής για τους κινδύνους που υπάρχουν από τη χρήση των δεματοποιητών, αλλά η κ. Καραβασίλη αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας: Τι είδους κίνδυνοι υπάρχουν, τι και πώς πρέπει να ελέγχεται, ποιος είναι ο υπεύθυνος να το κάνει και πώς το υπουργείο επιβάλλει τη λήψη μέτρων για να μην γίνουν οι δεματοποιητές χειρότερη λύση από τις χωματερές; Είμαστε ασφαλώς βέβαιοι ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, καθώς κατά το παρελθόν ουδείς ενδιαφέρθηκε για τίποτε περισσότερο από την τοποθέτηση των δεματοποιητών.
Οταν το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με τον δήμαρχο Παν. Νίκα θερμό υποστηρικτή τότε, η σύμβουλος του περιφερειάρχη δεν απάντησε σε κανένα από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν. Υποσχέθηκε ότι θα το κάνει… εγγράφως, αλλά ουδέποτε έγινε κάτι τέτοιο. Βεβαίως στη συνέχεια το σχέδιο απέτυχε και άρχισε η αμφισβήτηση από εκείνους που το υποστήριξαν ενθέρμως, με την ομολογία ότι κάτι τέτοιο αποτελεί τον προθάλαμο για την καύση.
Στο μεταξύ έχουν αρχίσει ήδη τα προβλήματα με τους δεματοποιητές οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί. Ασφαλώς οι αναγνώστες θα θυμούνται τα σκηνικά με την προσπάθεια των παραγόντων από το Κρανίδι να ξεφορτωθούν τα δέματα στη Μαραθόλακκα. Στη δε Πύλο ήδη έχουν μαζευτεί πάνω από 1.000 δέματα που οι δημοτικοί παράγοντες δεν γνωρίζουν τι πρέπει να τα κάνουν. Πολλοί δήμοι αρνούνται κατηγορηματικά να δεχτούν το δεματοποιητή, ορισμένοι προσπαθούν να τον φορτώσουν σε άλλους, κι εκεί που οι δήμαρχοι είναι ανεκτικοί, δεν είναι το ίδιο ούτε και οι φίλοι τους.
Ο λόγος είναι απλός: Ολοι συμμερίζονται τους φόβους της κ. Καραβασίλη και επίσης όλοι γνωρίζουν πως αυτά που λέει περί ελέγχων είναι… έπεα πτερόεντα. Και αν ο χρονικός ορίζοντας της εξεύρεσης μόνιμης λύσης ήταν κάποιοι μήνες, κάποιοι θα μπορούσαν να υποχωρήσουν. Οταν όμως είναι άγνωστο σε πόσα χρόνια θα μπορούμε να μιλάμε για σύστημα διαχείρισης των σκουπιδιών, τότε κανένας δεν παίρνει την ευθύνη να μαζέψει χιλιάδες σκουπιδοδέματα τα οποία δεν θα γνωρίζει τι να τα κάνει, ενώ θα ρυπαίνεται διαρκώς η περιοχή.
Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης συνίσταται στο γεγονός πως όλοι όσοι πέρασαν από το τιμόνι της Περιφέρειας αναγνωρίζουν ότι οι δεματοποιητές δεν αποτελούν λύση, όλοι όμως θέλουν να τους τοποθετήσουν, παραγράφοντας ευθύνες - καθώς απορρίπτουν κάθε ιδέα διερεύνησης για το πώς η Περιφέρεια κατέληξε σε αυτή τη λύση. Εννοείται βεβαίως ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος αρκούνται σε επισημάνσεις, ερωτηματικά, ιδέες και οδηγίες προς… ναυτιλλομένους για "διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση". Μέχρι να έρθει η… καύση (κάθε είδους και τεχνολογίας) - προκειμένου να αποδειχτεί ότι για κάποιους τα σκουπίδια μπορούν πράγματι να γίνουν… θησαυρός.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr