Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2011 13:13

Συνεδριάσεις και πλημμύρες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η είδηση αναφέρει ότι συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο (Καλαμάτας) για τον κίνδυνο των πλημμυρών. Και αναλόγως του διαθέσιμου χώρου ή χρόνου τα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε κάποια πράγματα που ακούστηκαν σε αυτή τη συνεδρίαση. Ενα πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση. Την εποχή της επικοινωνίας πολλά πράγματα έχουν παρεξηγηθεί και σε κρίσιμα ζητήματα η συζήτηση δεν γίνεται για να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση ώστε να ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα, αλλά για να δοθεί "τροφή" στα μέσα ενημέρωσης. Με τον τρόπο αυτό θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού γίνονται θέαμα και οι συμμετέχοντες φροντίζουν να αυτολογοκριθούν για τους κινδύνους ή να αυτοπροβληθούν για την… ετοιμότητα του μηχανισμού. Ετσι χάνεται η ουσία και οι αρμόδιοι συσκέπτονται για να… δείχνουν ότι συσκέπτονται. Χωρίς περιστροφές τονίζουμε ότι αυτή η πρακτική θα πρέπει να τελειώσει και επιτέλους οι συναντήσεις εργασίας να γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να είναι -κατά το δυνατόν- ουσιαστικές.
Από εκεί και ύστερα εκείνο το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε είναι το γεγονός ότι κοντεύει να μισιάσει ο Δεκέμβριος και ακόμη οι αρμόδιοι ψάχνονται. Χωρίς πλήρη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε όλη την έκταση του δήμου, είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης κάποιοι θα την πληρώσουν και πάλι. Δήμος δεν είναι μόνον η Καλαμάτα, αλλά ακόμη και σε αυτή τα πράγματα δεν είναι καθόλου ασφαλή.
Υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος ο Νέδοντας και κάθε φορά απλώς επαναλαμβάνεται ως ενδεχόμενο το πλημμυρικό φαινόμενο με τους παράγοντες να… ξορκίζουν μια τέτοια πιθανότητα. Πρόβλημα γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια που έγινε ακόμη πιο σοβαρό τόσο με τις πυρκαγιές όσο και με την απουσία καθαρισμών στα φράγματα κατά μήκος της κοίτης του ποταμού. Το Σεπτέμβριο τα νερά έφθασαν λίγο πιο κάτω από το χείλος του εγκιβωτισμένου ποταμού, προειδοποιώντας ότι αν εκδηλωθεί πραγματικά ακραίο καιρικό φαινόμενο η Καλαμάτα θα αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της καταστροφής. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για επεμβάσεις που θα μειώσουν τον κίνδυνο και θα βάλουν σε ένα δρόμο επίλυσης το πρόβλημα. Και πολύ φοβόμαστε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρικού φαινομένου.
Οι επεμβάσεις της τελευταίας στιγμής σε ορισμένα μεγάλα ρέματα, όσο και αν αίρουν κάποιους κινδύνους δεν αποτελούν και απάντηση στους κινδύνους. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν ρέματα τα οποία έχουν εξαφανιστεί από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις είτε για να κατασκευαστούν σπίτια, είτε για να κατασκευαστούν δρόμοι και άλλα έργα.
Μας λείπουν αφάνταστα οι βροχές όχι για λόγους… νοσταλγίας των παιδικών χρόνων όταν έβρεχε ακατάπαυστα, αλλά γιατί ο κίνδυνος της ξηρασίας έχει γίνει απειλητικός. Ολοι ελπίζουμε όμως ότι η ανομβρία δεν θα πάει πακέτο με την καταστροφή της καταιγίδας. Αν η υπόθεση αυτή όμως δεν αντιμετωπιστεί με την ύψιστη σοβαρότητα, πολύ φοβόμαστε ότι κάποια στιγμή θα αναζητούμε τους υπαίτιους της καταστροφής. Εχει σκεφθεί κανένας τον κίνδυνο να "φυλακιστεί" στα νερά του Νέδοντα το σύνολο του μηχανισμού αντιμετώπισης των πλημμυρών που διαθέτει ο δήμος;
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER