Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011 13:25

Ταΰγετος και φροντίδα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τον Ταΰγετο θυμούνται κατά καιρούς οι τοπικοί παράγοντες και τραβάνε έναν… δεκάρικο ενδιαφέροντος. Τον ξεχνούν όμως όταν η περιοχή έχει την ανάγκη της φροντίδας, πράγμα που σημαίνει όταν χρειάζεται να αποδείξουν το ενδιαφέρον. Μια βόλτα στο βουνό είναι αρκετή για να αποδειχθεί του λόγου το αληθές.
Τη Δευτέρα από το πρωί - όπως αναμενόταν - εκατοντάδες αυτοκίνητα κινήθηκαν προς το «Τουριστικό» καθώς προσφερόταν και η ημέρα: Χειμωνιάτικη αργία χωρίς υποχρεώσεις, χιόνι στο βουνό και σχετικά "καθαρός" ο δρόμος μέχρι εκεί. Τα πρώτα σημάδια απουσίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος άρχισαν από χαμηλά με τη… βραχόπτωση. Σε μια μάλιστα περίπτωση ο βράχος ήταν θεόρατος, στην άκρη του δρόμου αλλά και… καμουφλαρισμένος. Κάποιος είχε την ιδέα να τον σκεπάσει με κλαριά για να μην φαίνεται. Με αποτέλεσμα βεβαίως να δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος αν τον περνούσε κανένας απλώς για συστάδα τσακισμένων κλαριών. Οι τρύπες σε διάφορα σημεία του δρόμου δηλωτικές του συνεχούς βομβαρδισμού ή της απουσίας συντήρησης σε άλλα σημεία. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει μεγάλη ζημιά από πτώση βράχων οφείλεται καθαρά σε τύχη. Οι παρατηρήσεις, οι υποσχέσεις και οι απόπειρες να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα εδώ και χρόνια δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα γιατί δεν επιδείχθηκε πραγματικό ενδιαφέρον από εκείνους που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν τις τύχες του τόπου.
Αλλά εκεί που γινόταν της τρελής το πανηγύρι ήταν η περιοχή γύρω από το «Τουριστικό». Μοναδικός ουσιαστικά χιονισμένος προορισμός, αποτελεί και μαγνήτη για πολλούς Μεσσήνιους και Λάκωνες. Οι οποίοι όμως κατέφθαναν στην περιοχή με όλα τα… κουσούρια της κυκλοφορίας στην πόλη: Παρκάρισμα στην άκρη του δρόμου ακόμη και στα σημεία με πάγο και σε πολλές περιπτώσεις από τις δύο πλευρές, για να παίξουν με το χιόνι. Κάποιοι που ήταν εξοπλισμένοι με αλυσίδες φρόντισαν να κάνουν χειρότερη την κατάσταση σταματώντας στην ανηφόρα για να τις φορέσουν (χωρίς λόγο στον ελάχιστο και διαλυμένο πάγο), με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι σταματώντας να κολλάνε, να φεύγουν από το δρόμο και να δημιουργείται γενικώς πανδαιμόνιο. Αυτά για ώρες ολόκληρες με την κυκλοφορία… αυτοδιαχειριζόμενη, αφού δεν υπήρχε κανένας να βάλει στοιχειώδη τάξη στην κίνηση και το παρκάρισμα. Ευτυχώς που υπήρχε και η… αλατιέρα η οποία έσωζε την κατάσταση γιατί κάποιοι μπορεί… να βρίσκονταν ακόμη στο βουνό.
Κατά τα άλλα ο Ταΰγετος περιμένει ακόμη εκείνα τα αναπτυξιακά προγράμματα που έταζαν κατά καιρούς κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι που έγιναν κυβερνώντες, έτσι ώστε να αποτελέσει προορισμό με χώρους υποδοχής των επισκεπτών και τις κατάλληλες υποδομές για ό,τι συνδέεται με τον χειμερινό τουρισμό. Μέχρι να συμβεί το… θαύμα, ας φροντίσουν τουλάχιστον οι τοπικοί παράγοντες να υποστηρίξουν την ασφαλή κίνηση των πολιτών με στοιχειώδη μέτρα που θα δίνουν την αίσθηση ότι κάποιος θα φροντίσει να δώσει λύση σε προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER