Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012 13:07

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «θέσεις και προτάσεις για έργα της Μεσσηνίας, που θα ενταχθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, κατατέθηκαν στην κομματική συνάντηση στην Καλαμάτα». Μπορεί να μην είναι καιρός για... ανέκδοτα, κάποιοι όμως φαίνεται πως επιμένουν να κάνουν τον κόσμο να ξεκαρδίζεται στα γέλια. Γιατί απ' όσα διαβάσαμε στα ρεπορτάζ, η επιχειρηματολογία και η πρακτική ελάχιστα διαφέρουν από αυτά που κατά καιρούς τάζουν τα κόμματα εξουσίας.
Κατά την εισήγηση του προέδρου της ΝΟΔΕ, πρέπει να προταθεί «ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο, απλό και κατανοητό, χωρίς λαϊκίστικες υποσχέσεις τύπου "λεφτά υπάρχουν", αλλά με ειλικρινείς δεσμεύσεις και λογικές λύσεις στα προβλήματα». Η αερολογία σε όλο της το μεγαλείο, με νέα συσκευασία και με δώρο το... κουτόχορτο. Γιατί έργα χωρίς λεφτά δεν γίνονται, οι δημόσιες επενδύσεις έχουν στερέψει και η καραμέλα του ΕΣΠΑ κοντεύει να τελειώσει από το πολύ... γλείψιμο. Που συνίσταται στο διαρκώς και από όλους επαναλαμβανόμενο «αποτελεί αναγκαιότητα η εκμετάλλευση όλων των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, προκειμένου να αντλήσουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για έργα στην περιοχή μας».
Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και τους 6 δήμους της Μεσσηνίας στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, αλλά σε κανέναν από αυτούς δεν υπάρχει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να δείξει τα... ίχνη του νέου που θα μπορούσε να επισυμβεί. Αντιθέτως, κινούνται όλοι με την ίδια λογική, σπαταλούν χρήματα για δημόσιες σχέσεις, διοικούν μέσω... δηλώσεων και εκδηλώσεων, επιμένουν στα ίδια έργα που πολλές φορές μόνον ως βιτρίνας μπορεί να χαρακτηριστούν. Αντί να παρίστανται και να κάνουν γενικώς... προτάσεις, θα ήταν καλύτερο να βρουν λύση για το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών που πάει από παράταση σε παράταση.
Η Νέα Δημοκρατία είναι ισχυρότατη δύναμη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πλην όμως όχι μόνο δεν έχει παρουσιάσει κάποιες προτάσεις, αλλά είναι και σκορποχώρι... αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί ουσιωδώς στην πολιτική και πρακτική της πλειοψηφίας. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατον να παρουσιάσει σε τέτοιο επίπεδο οτιδήποτε το καινούργιο - κι εκείνο που πρέπει να φροντίσει είναι να εξασφαλίσει μια στοιχειωδώς ενιαία στάση σε κρίσιμα ζητήματα της Περιφέρειας.
Οσον αφορά τον αγροτικό τομέα και το ελαιόλαδο, δεν χρειάζεται να πάει κάποιος μακριά: Η Νέα Δημοκρατία είναι εκείνη που διαχειρίζεται εδώ και δεκαετίες τις τύχες της ΕΑΣ Μεσσηνίας, όμως όχι μόνο δεν κατάφερε να την κάνει υπολογίσιμη εξαγωγική δύναμη, αλλά έχει έρθει σε κατάσταση διάλυσης η δική της παράταξη. Κάποιος που υπόσχεται προγράμματα, δίνει και δείγματα γραφής εκεί που «κυβερνάει».
Και το τελευταίο: Αφού η ΝΟΔΕ εκτιμά ότι φέρει «το ειδικό βάρος της εκπροσώπησης στο νομό του προέδρου», θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη για την απουσία παρεμβάσεων σε κρίσιμα ζητήματα του νομού, όπως είναι η Ολυμπία Οδός και η αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας.
«Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες», διδάσκει η λαϊκή σοφία. Δυστυχώς όμως πολλοί την ξεχνούν.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER