Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012 12:41

Ο πρωθυπουργός και η δέσμευση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



"Τη δέσμευση ότι θα αποδοθούν τα 450 εκ. ευρώ που προβλέπονται από το νόμο και τα οποία κακώς δεν είχαν περιληφθεί στον προϋπολογισμό στην τοπική αυτοδιοίκηση, έλαβαν από τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο οι δήμαρχοι" αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ. Το οποίο συμπληρώνεται με μια ακόμη διαβεβαίωση, ότι δηλαδή μέσα στον Ιανουάριο θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο θα επιλύονται προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον "Καλλικράτη".
Η δέσμευση μάλλον αποτελεί μοναδική… πρωτοτυπία καθώς η ρητή εντολή της τρόικας για περιστολή των δημοσίων δαπανών φθάνει μέχρι και στις απολύσεις μονίμων υπαλλήλων. Ως εκ τούτου κατά τη λαϊκή παροιμία οι δήμαρχοι μάλλον θα πρέπει να κρατούν… μικρό καλάθι και να περιμένουν την πράξη. Ο φόβος είναι όχι απλώς να μην δοθούν τα χρήματα αυτά, αλλά στην πορεία, όπως έγινε και πέρυσι, οι δήμαρχοι να διαπιστώσουν ότι στα ταμεία τους φθάνουν όλο και μικρότερα κονδύλια για αρμοδιότητες που "ξεφορτώθηκε" το κράτος στους δήμους.
Αλλωστε ο κ. Παπαδήμος σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ήταν κατηγορηματικός: Ζήτησε από την αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε περαιτέρω περιστολή δαπανών. Είναι και το μόνο… χειροπιαστό της συνάντησης. Και βεβαίως υπάρχουν δαπάνες που πρέπει και μπορούν να περιοριστούν, με πρώτες αυτές που κάνουν οι δήμαρχοι για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους: Από τις αμοιβές των αιρετών και τους… ανίδεους ειδικούς συμβούλους, μέχρι τα πανηγύρια και τις προσχηματικές χρηματοδοτήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πολλά από αυτά όμως θα μπορούσαν να λυθούν νομοθετικά και να περιληφθούν στο υπό προώθηση πολυνομοσχέδιο. Η υπόδειξη για περιστολή δαπανών πάει όμως πολύ μακρύτερα και συνδυάζεται με την υπόδειξη για "την ανάπτυξη αλληλεγγύης και δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα". Ο κατευθυνόμενος εθελοντισμός θα κληθεί να κλείσει τις τρύπες που ανοίγει στην κοινωνική δραστηριότητα των δήμων η διαρκής περιστολή πόρων.
Οσο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που κλήθηκε να αξιοποιήσει η τοπική αυτοδιοίκηση με μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτά, είναι η υπόδειξη που επαναλαμβάνεται μονίμως από όλους και σε όλους τους τόνους εδώ και χρόνια, αλλά θυμίζει ρόδα που γυρίζει στον αέρα. Και όταν… πιάνει έδαφος μεταφράζεται κατά κανόνα σε έργα βιτρίνας και στο όνομα της απορρόφησης των κονδυλίων. Κυβερνήσεις και αυτοδιοίκηση περιστρέφονται γύρω από τον… άξονα και ενίοτε συσκέπτονται για να περνάει η ώρα.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER