Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012 12:33

Κόντρες για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Χωρίς τέλος το σίριαλ της διαχείρισης των σκουπιδιών, μπαίνει σε μια νέα φάση με την προώθηση νομοσχεδίου το οποίο… φέρνει τα πάνω κάτω από την άποψη των αρμοδιοτήτων. Τα προσεκτικά "στρογγυλέματα" που έγιναν τον τελευταίο καιρό για να δοθεί η εντύπωση ότι "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα" και δεν υπάρχουν διαφωνίες, πήγαν περίπατο και τη θέση τους πήραν οι πολεμικοί τόνοι. Τροπολογία που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που αφορά στην "ποινική προστασία του περιβάλλοντος", ουσιαστικά αφήνει έξω τις Περιφέρειες από τη διαβούλευση και τις αποφάσεις για τον περιφερειακό σχεδιασμό σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Η αρμοδιότητα μεταφέρεται στους δήμους που αποφασίζουν σχετικά και τα σχέδια εγκρίνονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος. "Παρένθετα" οι Περιφέρειες είναι υποχρεωμένες να υπογράψουν τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις.
Η αντίδραση των περιφερειαρχών ήταν έντονη (με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη) και με επιστολή τους ζήτησαν την ανάκληση των σχετικών ρυθμίσεων. Μέχρι την ώρα που γραφόταν το σημείωμα δεν υπήρχε καμία πληροφορία για την τελική στάση της κυβέρνησης, όμως η διαδικασία-εξπρές που ακολουθείται για την έγκριση του νομοσχεδίου εκ των πραγμάτων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια συνεννοήσεων. Από την πλευρά των δήμων πάντως δεν υπήρξε καμία αντίδραση και η στάση που κρατούν μέχρι τώρα δείχνει ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πετάξουν όπου είναι δυνατόν την "καυτή πατάτα". Και αυτό παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας παραγωγοί σκουπιδιών είναι οι δήμοι και αυτοί θα έπρεπε να έχουν δώσει από καιρό λύση και να αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών τους.
Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση και αν δοθεί θα πληρωθεί από τους δημότες και ως εκ τούτου οι δήμοι θα είχαν ένα λόγο παραπάνω για να παρέμβουν σε αυτή την υπόθεση. Απλώς και σε αυτό το θέμα ακολουθούν τη γνωστή τακτική "νίπτω τας χείρας" και όταν έρθει ο λογαριασμός - που θα είναι εξαιρετικά… αλμυρός - απλώς θα "δείξουν" άλλους ως ενόχους της υπόθεσης.
Στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Ενωσης Περιφερειών παρευρέθηκε η διευθύντρια της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα της Task Force Ζωρζέτα Λόλη, η οποία ενημέρωσε ότι στην κορυφή των προτεραιοτήτων που έχουν συμφωνηθεί με το υπουργείο Εσωτερικών, είναι η διαχείριση των σκουπιδιών. Αναρωτιέται επομένως κάποιος αν υπάρχει πράγματι αντίφαση ανάμεσα στις δηλώσεις της κ. Λόλη και τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος ή μήπως αυτές σημαίνουν κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση. Οπως και να είναι τα πράγματα… θα δείξει το επόμενο διάστημα, αλλά υπάρχει ένα το κρατούμενο που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε: Τον τελευταίο καιρό από το υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκαθαριστεί ότι θα υπάρχει μια μονάδα και το κριτήριο επιλογής ουσιαστικά θα είναι το μικρότερο κόστος. Η τοποθέτηση αυτή και η προώθηση fast track διαδικασιών, μάλλον δείχνει ότι έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους αυτοί που κινούν τα νήματα στα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr