Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 12:33

Πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Από τις πλέον συνήθεις διαμαρτυρίες που φτάνουν στην εφημερίδα είναι εκείνη που έχει σχέση με τα περιττώματα των σκύλων στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Και αυτό δεν γίνεται καθόλου τυχαία καθώς οι πολίτες βρίσκονται διαρκώς μπροστά στην αδιαφορία πλήθους φιλόζωων (με ή χωρίς εισαγωγικά), οι οποίοι δείχνουν να πιστεύουν ότι πεζοδρόμια και πάρκα έχουν δημιουργηθεί για να βγαίνουν βόλτα τα σκυλιά και να αφοδεύουν. Ακόμη χειρότερα, πιστεύουν ότι κάποιοι άλλοι θα πρέπει να περιμαζέψουν τα περιττώματα - και ως εκ τούτου χρειάζεται να κοιτάζει κάποιος συνεχώς το… τσιμέντο στον πεζόδρομο της Ναυαρίνου για να μην τα πατήσει ή να κάνει… εξερεύνηση στο πάρκο σιδηροδρόμων πριν αφήσει το μικρό να παίξει. Είναι δύο ενδεικτικά παραδείγματα εκ των οποίων το πρώτο δυσφημεί την πόλη, καθώς αυτή η διαδρομή προσελκύει και πλήθος επισκεπτών αφού έχει ενταχθεί και στους ειδικούς καταλόγους περιοδικών ως χώρος περιπάτου. Και το δεύτερο εξηγεί γιατί πλέον πολλοί γονείς αποφεύγουν να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν στο πάρκο.
Ισως αναρωτηθεί κάποιος αν το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο που δικαιολογεί την ενασχόληση της στήλης. Σπεύδουμε να διευκρινίσουμε ότι, πέραν του αναμφισβήτητου πλήθους των διαμαρτυριών, είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που δείχνουν την αδιαφορία πολλών για τα προβλήματα καθημερινότητας στην πόλη και υποδηλώνουν βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά. Αλλά και την έλλειψη πρωτοβουλιών από το Δήμο Καλαμάτας, τόσο για τον περιορισμό του φαινομένου, όσο και για την ευαισθητοποίηση εκείνων που διατηρούν οικόσιτους σκύλους αλλά πρέπει να σκεφτούν ότι υπάρχουν… και άνθρωποι.
Στο Βόλο πήραν μια πρωτοβουλία και δεν θα ήταν καθόλου άσχημο να σκεφτούν και στην Καλαμάτα τι θα κάνουν. Αντιγράφουμε την είδηση: «Προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους Βολιώτες που αφήνουν οπουδήποτε τα περιττώματα των οικόσιτων σκύλων τους ξεκινά η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Βόλου, τοποθετώντας καλάθια και σακουλάκια στα κεντρικά πάρκα της πόλης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί πιλοτικά το πρώτο εξάμηνο του 2012 κι ελπίζεται να υπάρξει ανταπόκριση από τους ιδιοκτήτες των σκύλων. Τα πρώτα καλάθια και σακουλάκια θα τοποθετηθούν στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου και σε άλλα κεντρικά πάρκα με στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο περιττωμάτων σε πάρκα και πλατείες, που προκαλούν τη δυσαρέσκεια όλων. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει βέβαια να έχουν μαζί τους γάντια ή ό,τι άλλο κρίνουν για να μαζεύουν τα περιττώματα και να τα πετούν στα ειδικά καλαθάκια".
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η αγωνία για τις πατάτες Καθαριότητα και κόστος »

NEWSLETTER