Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012 15:56

Καθαριότητα και κόστος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Το θέμα των ανταποδοτικών τελών τα οποία επιβάλλουν οι δήμοι αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο των προϋπολογισμών, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά έχουν αυτοτέλεια σε σχέση με την υπόλοιπη δραστηριότητα. Αυτό αποτελεί και έναν παράγοντα που δεν επιτρέπει να υπάρχει σαφής εικόνα, ενώ αφήνει ανοικτό το πεδίο για κάθε είδους παιχνίδια με αυξήσεις και μειώσεις. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης δεν επιτρέπει τη χάραξη σαφούς στρατηγικής σχετικά με τη λειτουργία αυτών των υπηρεσιών και περιπλέκει τα πράγματα ενόψει των αλλαγών που κυοφορούνται σε όλα τα επίπεδα.
Το σενάριο της ιδιωτικοποίησης "παίζει" διαρκώς και ορισμένοι το χρησιμοποιούν σε πολλές περιπτώσεις ως απειλή απέναντι στους εργαζόμενους, στην πραγματικότητα όμως έχει δρομολογηθεί η διαδικασία, αφού το κόστος τόσο της κατασκευής όσο και της λειτουργίας των μονάδων διαχείρισης που θα κατασκευαστούν θα το επωμιστούν οι πολίτες. Κάπως έτσι θα πρέπει να "μεταφραστεί" η… χαρά του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη να προλάβει πρώτος για την κατασκευή των έργων με συμβάσεις παραχώρησης. Και για να γίνει αντιληπτό τι πρόκειται να επακολουθήσει, καλό θα ήταν να πάρουμε υπόψη μας την ιστορία με τα διόδια που σε συνδυασμό με την κρίση κάνουν το ταξίδι στην Αθήνα… πολυτέλεια. Μόνο που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ θα έρθουν φουσκωμένοι σε όλους, καθώς πάνω στα τέλη καθαριότητας θα "καθίσει" το κόστος κατασκευής της μονάδας, μεταφοράς και επεξεργασίας των σκουπιδιών. Ακόμη και αν κάποιοι δεν έχουν… σκουπίδια να πετάξουν ή ανακυκλώνουν… μέχρι κεραίας.
Η προοπτική αυτή κάνει εξαιρετικά επιτακτική την ανάγκη της απόλυτης διαφάνειας στη διαχείριση των σκουπιδιών. Γιατί ενώ οι εισπράξεις από τα τέλη είναι κάτι παραπάνω από καθαρές αφού αποδίδονται από τη ΔΕΗ, η κοστολόγηση των υπηρεσιών είναι ανύπαρκτη και αποτελεί προϊόν αλχημειών και σκοπιμοτήτων κατά περίπτωση. Ως εκ τούτου οι δήμοι οφείλουν να κοστολογήσουν επακριβώς την υπηρεσία, όπως άλλωστε έχουν υποχρέωση λόγω του ανταποδοτικού της χαρακτήρα. Και με βάση αυτή την κοστολόγηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο των τελών, αλλά ταυτοχρόνως να σχεδιαστούν τα απαραίτητα μέτρα για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.
Η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης πόρων είναι αναγκαία και για έναν ακόμη λόγο: Η κρίση πολλαπλασιάζει τον αριθμό των ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και αργά ή γρήγορα η ευθύνη είσπραξης των δημοτικών τελών θα περάσει στους δήμους. Και τότε θα εμφανιστεί μαζική άρνηση πληρωμής, καθώς μάλιστα δεν μπορούν να βρεθούν μέτρα πειθαναγκασμού. Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας όπως φάνηκε και από τις σχετικές τοποθετήσεις της Κομισιόν ενδιαφέρονται για τις εισπράξεις τους και ως εκ τούτου το επόμενο διάστημα θα κάνουν τα πάντα για να απαλλαγούν από το βάρος αυτό και τους κινδύνους που εγκυμονεί για το... παγκάρι τους.
Ο ανασχεδιασμός των υπηρεσιών που προσφέρονται είναι αναγκαίος γιατί πολλοί δήμοι σύντομα θα δηλώσουν αδυναμία λειτουργίας τους. Τα πρώτα δείγματα έρχονται και η καταιγίδα είναι πίσω.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr