Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012 13:30

Περιορισμός της σπατάλης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Χωρίς το επίσημο γεύμα οι φετινές εκδηλώσεις της Υπαπαντής, σηματοδοτούν τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία. Η συμβολική αυτή κίνηση έρχεται να διακόψει μια παράδοση δεκαετιών που συμβόλιζε αρχικά το πνεύμα φιλοξενίας, με πολύ λίγους καλεσμένους από την ίδια την πόλη. Η οποία όμως τα τελευταία χρόνια είχε εκφυλιστεί σε παρέλαση κάθε είδους παραγόντων που συνωστίζονταν για μια θέση στο τραπέζι, ενώ το σκηνικό διανθιζόταν με λογύδρια αυτοϊκανοποίησης από τον εκάστοτε δήμαρχο και τους εκπροσώπους της Πολιτείας. Και αυτά όμως αποτελούσαν εκφυλισμό μια πρακτικής που είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του ’80 και ήθελε να προβάλονται την ημέρα αυτή τα αιτήματα της πόλης, ιδιαίτερα σε εποχές με μεγάλες δυσκολίες όπως ήταν η περίοδος μετά τους σεισμούς.
Η κρίση ήρθε να διακόψει μια μεταλλαγμένη παράδοση που είχε φθάσει να αποτελεί απλώς ένα ακριβοπληρωμένο γεύμα για παράγοντες και παραγοντίσκους. Από την πλευρά του δήμου εμφανίζεται ως κίνηση εναρμονισμένη με το πνεύμα της εποχής και θα μπορούσε να είναι έτσι υπό προϋποθέσεις. Και αυτό γιατί η συνολική πολιτική του δήμου δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, αντιθέτως συνεχίζει να υφίσταται η πολυτελής αντίληψη νομής της εξουσίας.
Το επισημαίνουμε αυτό καθώς ο δήμος δαπανά πολύ μεγάλα ποσά για αμοιβές αιρετών αφού ουσιαστικά όλες οι θέσεις είναι έμμισθες. Φυσικά νομίμως αφού το επιτρέπουν οι θεσμοθετημένοι κανόνες, αλλά το ζήτημα έχει και την ηθική του πλευρά. Πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ο "στρατός" των εμμίσθων ακόμη και στο τελευταίο νομικό πρόσωπο του δήμου και η αμοιβή για οποιαδήποτε συμμετοχή σε συνεδριάσεις επιβαρύνει το δήμο με σημαντικά ποσά. Και η επιβάρυνση αυτή δεν έχει ισοδύναμο ως αντίκρυσμα στην δραστηριότητα του δήμου, απλώς συντηρεί ένα μηχανισμό νομής που είναι απαραίτητος για τον πλήρη έλεγχο τόσο του προσωπικού όσο και της πλειοψηφίας εμμίσθων. Από την άλλη πλευρά δαπανώνται πολύ μεγάλα συγκριτικά ποσά για δημόσιες σχέσεις της δημοτικής αρχής και μάλιστα με μορφές και τρόπους που προκαλούν πολιτικά και οικονομικά.
Οι συμβολισμοί είναι καλοί όταν συνοδεύονται από αντίστοιχη πολιτική στο σύνολο της δραστηριότητας του δήμου. Ο δραστικός περιορισμός των εμμίσθων θέσεων, τους ύψους των αποζημιώσεων και το βαθύ "κούρεμα" στα κονδύλια δημοσίων σχέσεων είναι επιβεβλημένη κίνηση που μπορεί να καταστήσει πειστικούς και τους κάθε είδους συμβολισμούς.


Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:35

NEWSLETTER