Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 21:46

Αποχή και ερμηνείες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θέμα συζήτησης η αποχή η οποία φαίνεται πως ήταν μεγαλύτερη από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, πλην όμως όχι και η "νικήτρια" των εκλογών όπως προβάλλεται από ορισμένους.
Εκείνο το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εξ αρχής είναι το γεγονός πως τα ποσοστά αποχής που δίνονται σε όλες τις αναμετρήσεις, είναι εντελώς πλασματικά. Η εμπειρία αλλά και στοιχεία σχετικά με την ηλικιακή σύνθεση του εκλογικού συστήματος, δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των εγγεγραμμένων δεν είναι πλέον στη ζωή, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που λείπουν κάτι… δεκαετίες από την Ελλάδα.
Εκ των πραγμάτων ο οποιοσδήποτε εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος έχει την ανάγκη ριζικών λύσεων στο θέμα των εκλογικών καταλόγων. Η πρώτη παράμετρος που σχετίζεται και με τα ποσοστά αποχής, είναι η εκκαθάριση από πεθαμένους και ανθρώπους οι οποίοι πλέον ουδεμία σχέση έχουν με την Ελλάδα. Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με την τραγελαφική ιστορία των ετεροδημοτών που δίνει εκλογικά αποτελέσματα τα οποία δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι έχουν ευθύγραμμη σχέση με τη θέληση των τοπικών κοινωνιών.
Αν κάποιος θέλει να προχωρήσει σε ουσιαστική τομή δεν έχει παρά την επαύριο των εκλογών να… καταργήσει τους εκλογικούς καταλόγους. Και να δώσει ένα εύλογο χρονικό περιθώριο έτσι ώστε να εγγραφούν όλοι και πάλι σε νέους και σύγχρονους καταλόγους, στη βάση βεβαίωσης για τον τόπο μόνιμης κατοικίας, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Αυτό ταυτόχρονα με την επίλυση του προβλήματος της ψήφου των μεταναστών για τις βουλευτικές εκλογές, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές που θα αποκαταστήσουν την ομαλότητα στην εκλογική διαδικασία.
Δεδομένων τούτων, συγκρίσιμο μέγεθος για την αποχή είναι μόνον αυτό που έχει να κάνει με την διαφορά της από το ποσοστό των προηγούμενων δημοτικών εκλογών. Και πάλι αυτό όμως δεν δίνει ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα, καθώς αναφερόμαστε σε εντελώς διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και αυτοδιοικητικά μεγέθη. Εκείνο το οποίο με σαφήνεια μπορεί να ισχυριστεί κάποιος είναι το γεγονός ότι η διαφορά που προαναφέρθηκε σε συνδυασμό με το κλίμα της εποχής, δείχνει μια έντονη δυσφορία των πολιτών. Ταυτοχρόνως όμως δείχνει την ισχυρή επίδραση που είχε στο εκλογικό Σώμα η έντονη κομματικοποίηση των εκλογών το τελευταίο διάστημα που είχε κατά περίπτωση διαφορετικές επιπτώσεις. Συνολικά όμως ωφέλησε τις δυνάμεις του δικομματισμού που εκμεταλλεύτηκαν και το γεγονός ότι δεν υπάρχει αξιόπιστος τρίτος πόλος με πειστικό πολιτικό λόγο.
Το αυτοδιοικητικό χρώμα των εκλογών χάθηκε και αυτό δεν θα αφήσει χωρίς μεγάλα τραύματα τους νέους θεσμούς. Υπάρχει ένας ακόμη γύρος στις περισσότερες των περιπτώσεων, αλλά τώρα πλέον τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά και η κατάσταση πολύ πιο σύνθετη σε κάθε περίπτωση.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:57
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κάποτε και τώρα Δεύτερη Κυριακή και απλή αναλογική »

NEWSLETTER