Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012 12:21

Πλατεία και πεζοδρόμηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Το εργοτάξιο εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε το ξήλωμα της κεντρικής πλατείας στην Καλαμάτα. Το έργο με τη μορφή που θα "αποκαλυφθεί" όταν φύγουν οριστικά οι τσίγκοι, έχει μελετηθεί πριν από πολλά χρόνια και ως τέτοιο υιοθετήθηκε από δημοτικές αρχές που προηγήθηκαν της σημερινής. Στο διάστημα αυτό ασκήθηκε από τη στήλη αυτή αρκετές φορές κριτική για τον τρόπο που σχεδιάστηκε η ανάπλαση. Πριν από 5 χρόνια σημειώναμε μεταξύ άλλων και τα εξής: "Η κεντρική πλατεία της πόλης χρειάζεται ανάσες, πολλές ανάσες. Χρειάζεται πράσινο για δροσιά και εξουδετέρωση ρύπων που πυκνώνουν όλο και περισσότερο. Κάθε άλλη λύση καθιστά την πλατεία εχθρική για τους πολίτες και φιλική για στοιχεία… αναπλήρωσης του πρασίνου. Και η έλλειψη πρασίνου αναπληρώνεται με πλαστικό… ίσκιο, κάτι το οποίο είναι περισσότερο από οφθαλμοφανές".
Το "εις ώτα μη ακουόντων" δεν αποτελεί… πρωτοτυπία ως εκτίμηση για τον τρόπο που λειτουργούν οι εξουσίες και εδώ είχε πλήρη εφαρμογή. Βεβαίως ορισμένοι εκ των υστέρων ανακάλυψαν διάφορους λόγους για τους οποίους δεν έπρεπε να γίνει το έργο και αποφάσισαν να παίξουν τόσο με την οικονομική συγκυρία, όσο και με τις "γειτονιές" επαναφέροντας μια θεώρηση των πραγμάτων της πόλης από τα παλιά. Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει και ένα κρίσιμο ζήτημα: Οι δυνάμεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τη στιγμή που μπαίνουν στον πειρασμό των προτάσεων (εντός ή εκτός εισαγωγικών) είναι υποχρεωμένες να τις διατυπώνουν με σαφήνεια και στο πλαίσιο των διαδικασιών της διοίκησης και των περιορισμών που θέτουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ως εκ τούτου η αντιπρόταση παραμένει ζητούμενο ως ισχυρός πολιτικός λόγος στο επίπεδο της διεύθυνσης των τοπικών υποθέσεων.
Από εκεί και ύστερα υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο έχει επισημανθεί και παραμένει ανοικτό εδώ και πολλά χρόνια. Είναι αυτό της πεζοδρόμησης στο τμήμα της Αριστομένους μέχρι την Φραντζή και η απόφαση θα πρέπει να παρθεί τώρα πριν αρχίσουν τα ράβε-ξήλωνε σε ένα έργο εκατομμυρίων ευρώ. Η εικόνα της πόλης στο τμήμα που ήδη πεζοδρομήθηκε έχει αλλάξει θεαματικά, οι λειτουργίες της έχουν ενισχυθεί και η προσέλκυση κόσμου είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής. Επομένως ως έργο λειτουργεί υπέρ της περιοχής και φυσικά των πολιτών. Η αποτελεσματικότητα της πεζοδρόμησης θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εφόσον γινόταν το ίδιο και για το υπόλοιπο τμήμα. Η εμμονή του δήμου είναι ακατανόητη, ειδικά καθώς προχωρεί η κατασκευή του περιφερειακού της Καλαμάτας που θα φέρει μέσω της Αρτέμιδος όλη την κίνηση από τη δυτική πλευρά της πόλης στην καρδιά του κέντρου. Πολύ περισσότερο καθώς προγραμματίζεται η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στο Διοικητήριο. Το οποίο παρά το ελάχιστο των ελευθέρων θέσεων (πολλές από αυτές θα πουληθούν προκαταβολικά) θα λειτουργεί ως μαγνήτης για τμήματα επισκεπτών και θα πολλαπλασιάσει την κυκλοφοριακή πίεση.
Η διατήρηση της διόδου δεν εξυπηρετεί κανέναν κυκλοφοριακό σκοπό, πέρα από την πρόσβαση για τους "έχοντες" στο μελλοντικό πάρκινγκ. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτό γίνεται επίτηδες, όμως η δημοτική αρχή πρέπει να ζυγίσει τα πράγματα ώστε να αλλάξει η εικόνα στο κέντρο της πόλης, να αποθαρρυνθεί η χρήση των αυτοκινήτων και να δοθεί ανάσα σε πεζούς και κατοίκους.
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr