Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012 13:30

Να μιλήσουμε στα σοβαρά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ολίγη από… πολιτικό καφενείο θυμίζουν τις περισσότερες φορές οι συναντήσεις του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα με τους δημοσιογράφους. Στις ερωτήσεις αντί για σαφείς απαντήσεις το ρίχνει στην… ψιλοκουβέντα εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο τηλεοπτικό χρόνο προβολής και αποφεύγοντας να απαντήσει σε κρίσιμα θέματα. Ρίχνει και καμία πολιτική εκτίμηση κατά πώς τον βολεύει κάθε φορά, σεναριολογεί και φεύγουν όλοι με… ύλη αναλόγως των προτιμήσεων που έχει ο καθένας.

Από τον κανόνα αυτό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η υπόθεση της Ναυαρίνου, για την οποία το συμπέρασμα μετά τις λεκτικές ακροβασίες είναι πως δεν θα κάνει απολύτως τίποτε. Και για να μην θεωρηθεί πως αδικούμε τον κ. Νίκα, θα πρέπει να αναφέρουμε αυτά που είπε και τι σημαίνουν.

Επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η πρώτη του τοποθέτηση είναι ότι "η προοπτική της Ναυαρίνου τα επόμενα χρόνια είναι είτε η πεζοδρόμηση, είτε η ήπια κυκλοφορία". Σπουδαία ανακάλυψη, το ίδιο θα μπορούσε να πει πριν από 5 χρόνια και το ίδιο θα έλεγε μετά από 5 χρόνια. Γιατί απλούστατα συνδέει την οποιαδήποτε παρέμβαση με τη διάνοιξη της Κρήτης. Η οποία θα γίνει όταν (και αν) θα εγκριθεί το σχέδιο της Βέργας, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μελέτη, θα πραγματοποιηθούν οι προετοιμαστικές ενέργειες, θα εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις για δίκτυα υποδομής και κατασκευή του δρόμου και θα ολοκληρωθεί το έργο. Το γεγονός ότι χρειάζονται χρόνια για όλα αυτά, είναι αναμφισβήτητο. Για το πόσα χρόνια χρειάζονται, κανένας δεν θα… έβαζε στοίχημα.

Αλλά για να πάμε λίγο πιο κάτω τους συλλογισμούς με βάση την τοποθέτηση του δημάρχου: Η Κρήτης έχει διανοιγεί μέχρι την Καρακούση. Επομένως οι ρυθμίσεις που… αναγγέλλει ο δήμαρχος για το μέλλον θα μπορούσαν να ισχύσουν στο τμήμα μέχρι αυτό το σημείο, ακόμη και πειραματικά για την συνολική εφαρμογή του.

Στη συνέχεια ο κ. Νίκας ανέφερε ότι το μέτρο της μονοδρόμησης απέτυχε γιατί υπήρχε ανάγκη να κινούνται και από τις δύο κατευθύνσεις τα λεωφορεία και τα ταξί. Αυτή η "ανάγκη" θα υπάρχει ασφαλώς και όταν ανοίξει σε όλο της το μήκος η Κρήτης και εφόσον υιοθετηθεί εκ προοιμίου αποκλείεται οποιαδήποτε ρύθμιση δεν περιλαμβάνει κίνηση λεωφορείων και ταξί στις δύο κατευθύνσεις. Αρα; Από εκεί και ύστερα όσον αφορά τα άμεσα μέτρα, τα σαμαράκια κατά το δήμαρχο απαγορεύονται, αλλά κανένας δεν ζήτησε να κατασκευαστούν… αναχώματα. Ηπιες υπερυψώσεις του δρόμου με δημιουργία πυκνών διαβάσεων ανάλογες με αυτές που υπάρχουν κοντά σε σχολεία (και πιο… ενισχυμένες μέχρι του σημείου που επιτρέπεται), είναι μια λύση για να κόβουν ταχύτητα τα αυτοκίνητα.

Οσο για την αρμοδιότητα της Τροχαίας σχετικά με την κυκλοφορία, η υπεκφυγή είναι κάτι παραπάνω από σαφής. Γιατί από όσο θυμόμαστε, δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία του δήμου για συζήτηση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ούτε για την τοποθέτηση ραντάρ (όπως στους εθνικούς δρόμους) και τη μείωση του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας έτσι ώστε να κοπεί σε πολλούς ο βήχας και να αραιώσει το πήγαινε-έλα των αγαπητικών και άλλων ειδών της συνομοταξίας των καγκουροειδών που κάνουν κόλαση τον κατά τα άλλα "παράδεισο" της Παραλίας.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο κόσμος… στους δρόμους Δήμοι και οικονομία »

NEWSLETTER