×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 96
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 21:15

Ετεροδημότες και πολιτικό σύστημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Εκλογές τέλος και για μια ακόμη φορά η συζήτηση αφορά στην αποχή. Θα επαναφέρουμε όμως ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο έχει τεθεί πολλές φορές -και προσφάτως- από αυτήν εδώ τη στήλη. Εχει να κάνει με την περίφημη ιστορία των ετεροδημοτών οι οποίοι τελικά φαίνεται ότι εν πολλοίς σε περιοχές με μεγάλη εσωτερική μετανάστευση, κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό της πραγματικής αποχής προέρχεται από την μη προσέλευση ετεροδημοτών, ειδικά στο δεύτερο γύρο. Και αναφερόμαστε ειδικά  στο δεύτερο γύρο γιατί υπάρχουν μια σειρά παράγοντες, με πρώτο τον οικονομικό, οι οποίοι ουσιαστικά αποτρέπουν τους συμπατριώτες μας που μένουν κατά βάση στο λεκανοπέδιο Αττικής, να πραγματοποιήσουν και μια δεύτερη εξόρμηση προς την επαρχία. Από τον πρώτο γύρο έχουν τακτοποιήσει τις προσωπικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να τρέχουν για δεύτερη φορά.
Το ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα όμως το οποίο αναδεικνύεται, είναι εκείνο το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι για το μέλλον του τόπου τελικά αποφασίζουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μένουν σε αυτόν και απλώς διατηρούν για λόγους συναισθηματικούς κυρίως, τα εκλογικά τους δικαιώματα στον τόπο καταγωγής. Οπως έχουμε σημειώσει και άλλη φορά, το κακό είναι διπλό: Από τη μια πλευρά οι ετεροδημότες εμπλέκονται σε υποθέσεις που αφορούν τη ζωή εκείνων που μένουν στην ελληνική επαρχία και από την άλλη για τη δική τους ζωή συνήθως αποφασίζουν οι "γηγενείς" των αθηναϊκών δήμων αναπαράγοντας την εξουσία προσώπων και μηχανισμών που εδώ και δεκαετίες παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην τοπική κοινωνία. Μπορεί η ένταση αυτών των φαινομένων να είναι μικρότερη από το παρελθόν καθώς μεταφέρονται σταδιακά τα εκλογικά δικαιώματα των ετεροδημοτών στον τόπο διαμονής. Δεν παύουν όμως αυτά να παίζουν τεράστιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και στην επαρχία και στο λεκανοπέδιο.
Αν και εφόσον τα κόμματα επιθυμούν έναν στοιχειώδη εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, δεν έχουν παρά να προχωρήσουν σε μια γενναία τομή: Να κλείσουν σήμερα τους εκλογικούς καταλόγους (κρατώντας τους ανοιχτούς για το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικών εξελίξεων) και να καλέσουν τους πολίτες να επανεγγραφούν με βάση τον τόπο κατοικίας τους. Επανεγγραφή που θα μπορεί να γίνεται ακόμη και την ημέρα που θα στηθούν οι επόμενες κάλπες. Ετσι μόνον μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να λειτουργήσει ομαλά το σύστημα. Από τη μια πλευρά θα πάψουν να φουσκώνουν την αποχή χωρίς να το θέλουν οι εκατοντάδες χιλιάδες μακαρίτες που εμφανίζονται ακόμη στους εκλογικούς καταλόγους και από την άλλη οι ετεροδημότες που ενεργούν κατά βούληση επηρεάζοντας έτσι και αλλιώς την επιλογή των τοπικών κοινωνιών αλλά και το ύψος της πραγματικής πολιτικής αποχής.
Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία έχουν μηδενικό οικονομικό και πολιτικό κόστος. Αν δεν μπορούν να λυθούν και αυτά, τότε δεν μπορεί να περιμένει κάποιος τίποτε το καλό σε αυτό τον τόπο.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:54