Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 23:55

Προσωπικές στρατηγικές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η τελευταία πράξη πριν από την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων μένει ακόμη - δηλαδή το αποτέλεσμα της επανακαταμέτρησης που έχουν ζητήσει συνδυασμοί και υποψήφιοι οι οποίοι είναι "αγκαλιά", αλλά και τυχόν ενστάσεων που θα υποβληθούν.

Ετσι κι αλλιώς όμως το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και οι υποψήφιοι μετρούν κέρδη και ζημίες. Σημασία έχει σε αυτή τη διαδικασία οι εκτιμήσεις να γίνουν με όρους αντικειμενικούς και χωρίς κυνήγι μαγισσών. Είναι κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να διακρίνει κάποιος που μπορεί να διαβάζει πίσω από τις λέξεις, αν και ορισμένα κείμενα δεν έχουν ανάγκη... ούτε αυτή την ικανότητα για να αποκαλύψουν τις προθέσεις ορισμένων επιτελείων. Οταν π.χ. αθηναϊκή εφημερίδα, που επιχειρεί να το παίξει εκφραστής της νεοδημοκρατικής ηγεσίας, γράφει ότι "στη Μεσσηνία, εκλογική περιφέρεια του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου, οι αριθμοί ήταν υπέρ του Τατούλη", δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανένας ποιον χρεώνουν στη Ρηγίλλης για την ήττα.

Το βέβαιο είναι ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται αντικειμενική προσέγγιση των αιτίων -του καθενός χωριστά και όλων συνολικά- έτσι ώστε η εκτίμηση να είναι ψύχραιμη και να δίνει την δυνατότητα εξαγωγής ορθών συμπερασμάτων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο μέλλον, τόσο σε πολιτικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Η λογική ερμηνείας των αποτελεσμάτων με τη χρήση κομματικών παρωπίδων, που οδηγεί σε αναζήτηση των αιτίων σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από εκείνους που περιβάλλουν την ηγεσία του κόμματος και τον υποψήφιο, οδηγεί εκ του ασφαλούς σε λανθασμένα συμπεράσματα. Γιατί οι επιλογές είναι της ηγεσίας, ο κάθε υποψήφιος έχει τη δική του παρουσία στην τοπική κοινωνία και οι άλλοι -εντός κι εκτός κομματικών τειχών- καθορίζουν τη στάση τους αναλόγως των επιλογών και των προσώπων. Από τη στιγμή που στη διαδικασία επιλογής εμπλέκονται (ή πρέπει να εμπλέκονται) και άλλοι παράγοντες, είναι φανερό πως δεν θα μείνουν εκτός κριτικής και ενδεχομένως θα έχουν το ανάλογο κόστος.

Γνωρίζουμε πολύ περισσότερα από αυτά που γράφουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στα βασικά χαρακτηριστικά των αναμετρήσεων. Και τούτο γιατί ορισμένα πράγματα ενδέχεται να θεωρηθούν και "προσωπικές επιθέσεις"... σε παράγοντες οι οποίοι αποδεδειγμένα είχαν προκαλέσει την αποστροφή ακόμη και αποδεδειγμένων φίλων των συνδυασμών στους οποίους ανήκουν. Και ασφαλώς σε καμία περίπτωση -και ειδικά σε αυτή τη φάση- δεν επιθυμεί κάποιος τρίτος να γίνει μέρος του προβλήματος που έχουν άλλοι.

Μπορούμε όμως να διαβεβαιώσουμε απολύτως ότι οι εκτιμήσεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εν πολλοίς τις εκλογές τις έκριναν οι προσωπικές στρατηγικές σε πολλές περιπτώσεις. Οι οποίες βρέθηκαν πάνω από κόμματα ή συλλογικότητες και λειτούργησαν αρνητικά για ορισμένους υποψηφίους στο τελικό αποτέλεσμα, είτε αυτές εκδηλώθηκαν από την αρχή είτε στην πορεία συγκρότησης ψηφοδελτίων. Κάποιοι θα πρέπει να… ευλογούν τους αντιπάλους τους και κάποιοι άλλοι να βάλουν στα μαύρα κατάστιχα ακόμη και συνεργάτες τους.

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:54