Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010 01:03

Και τώρα πλέον η καθημερινότητα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο χθεσινός καιρός ήρθε να υπενθυμίσει πως εκτός από τις εκλογές υπάρχει και η καθημερινότητα των πολιτών. Μια βροχή μικρής διάρκειας στάθηκε ικανή να δημιουργήσει πολλά προβλήματα και να ταλαιπωρήσει τους πολίτες. Είναι απλώς μια ακόμη προειδοποίηση ότι όλοι θα πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να πιάσουν πάλι δουλειά μέχρι τη λήξη της θητείας τους. Παράλληλα να βοηθήσουν έτσι ώστε η διαδοχή από τον “Καποδίστρια“ στον “Καλλικράτη“ να γίνει ομαλά με την κατάλληλη διάταξη του προσωπικού έτσι ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες που μπορεί να δημιουργήσει ο χειμώνας.

Από αυτή εδώ τη στήλη για πολλά χρόνια τονίζουμε την ανάγκη επιχειρησιακής οργάνωσης των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης. Αν με τα προηγούμενα μεγέθη κάποιοι έβρισκαν δικαιολογίες, με την νέα αρχιτεκτονική των δήμων δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια.

Οι νέοι δήμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία δεν εμφανίζονται με το… ρολόι που καθορίζει προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων. Υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις που δημιουργούν τα καιρικά φαινόμενα, οι οποίες πληθαίνουν για πολλούς και διάφορους λόγους. Σε κάθε περίπτωση οι νέοι δήμοι οφείλουν να συγκροτήσουν τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για να επέμβουν και να δώσουν λύσεις σε διαφορετικές καταστάσεις. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με…  γιουρούσια, αλλά με ένα σαφές σχέδιο για την κινητοποίηση των δυνάμεων του δήμου. Αυτό το σχέδιο πρέπει να είναι επιχειρησιακά δομημένο με τους κατάλληλους ανθρώπους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, να έχει δοκιμαστεί σε εικονικές συνθήκες και να ανανεώνεται τακτικά ενσωματώνοντας κάθε τι που θα μπορούσε να το κάνει περισσότερο αποτελεσματικό.

Αν αυτό είναι το ένα σκέλος της υπόθεσης, το δεύτερο έχει να κάνει με τις υποδομές για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Είναι αδιανόητο να συζητούμε για το πρόβλημα της πλημμύρας όταν ποτάμια και ρέματα έχουν φρακάρει από μπάζα, σκουπίδια, βλάστηση και γενικώς από την έλλειψη φροντίδας. Οταν τα φρεάτια στις πόλεις είναι βουλωμένα από τα σκουπίδια και μετατρέπουν τους δρόμους σε ποτάμια. Οταν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα που παραμένουν για χρόνια στα χαρτιά και ολόκληρες περιοχές βρίσκονται ανυπεράσπιστες, εν γνώσει τοπικών και κεντρικών παραγόντων. Πολλά ακόμη θα μπορούσε να καταγράψει ο καθένας, ενώ σε κάθε περίπτωση διαφορετικού φυσικού φαινομένου υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα που ζητούν λύση.

Ολα αυτά δεν είναι καινούργια. Απλώς η αλλαγή στη δομή της αυτοδιοίκησης μεγεθύνει αναλόγως τις ανάγκες και θέτει επιτακτικά καινούργια ζητήματα στους τοπικούς άρχοντες. Χρόνος για επανάπαυση δεν υπάρχει, έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της μετάβασης.

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:54