Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010 00:15

Αντιδημοκρατικές εκλογικές ρυθμίσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από τα πρώτα σημεία κριτικής που ασκήσαμε στον "Καλλικράτη", είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την επιλογή του εκλογικού συστήματος. Τα δύο μεγάλα κόμματα επιδιώκοντας να μετατρέψουν την αυτοδιοίκηση σε πεδίο κομματικού ανταγωνισμού, επέλεξαν να συνεχίσουν τον αντιδημοκρατικό δρόμο του πλειοψηφικού. Πίσω από το εκλογικό σύστημα όμως υπάρχει μια ολόκληρη αντίληψη που θέλει την πλειοψηφία παντοδύναμη ακόμη και όταν είναι… μειοψηφία. Αυτό είναι σε ευθεία σύνδεση με το δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα του εκλογικού συστήματος και αποτυπώνει την συντεχνιακή αντίληψη των δημάρχων που επιδιώκουν να απαλλαγούν από εκείνα που θεωρούν βαρίδια.

Ετσι το σύστημα πέραν του πλειοψηφικού του χαρακτήρα οδηγεί και σε θεσμικές τερατογενέσεις βαθιά αντιδημοκρατικού χαρακτήρα.

Η πρώτη έχει να κάνει με τον τρόπο κατανομής των εδρών. Το γεγονός ότι αποδίδει στο συνδυασμό που πλειοψήφησε όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες ακόμη και αν αυτός είναι… τελευταίος σε αυτές, αποδεικνύει ότι πρόθεση του νομοθέτη είναι ο πλήρης έλεγχος του δημάρχου σε όλες τις περιφέρειες.

Η δεύτερη έχει να κάνει με το εκλογικό σύστημα στις δημοτικές κοινότητες που αντιστοιχούν ουσιαστικά στα μεγαλύτερα οικιστικά κέντρα (πληθυσμός πάνω από 2.000 κάτοικοι). Σε αυτές ο συνδυασμός της πλειοψηφίας παίρνει τα 3/5 των εδρών ακόμη και όταν είναι μειοψηφία. Για παράδειγμα στο Δήμο Τριφυλίας ο συνδυασμός Σωτηρόπουλου είναι πρώτος και με διαφορά σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά, την πλειοψηφία όμως στα συμβούλια αυτών των δημοτικών κοινοτήτων ο νόμος τη δίνει στο συνδυασμό του Κ. Κόλλια.

Το "ωραίο" της υπόθεσης είναι ότι από εκεί και πέρα ουδόλως ενδιαφέρει το νομοθέτη η… πλειοψηφία: Στις τοπικές κοινότητες με συμβούλιο καθιερώνει την απλή αναλογική και όταν εκλέγει μόνον εκπρόσωπο την έδρα κερδίζει αυτός που ήρθε πρώτος ακόμη και αν δεν έχει εκλέξει… δημοτικό σύμβουλο.

Ολα αυτά σημαίνουν ορισμένα απλά πράγματα:

1. Ο νομοθέτης επιδιώκει να υπάρχει πλήρης έλεγχος από την παράταξη του δημάρχου σε κάθε σημείο του νέου δήμου, με ειδικό βάρος στις δημοτικές κοινότητες που μπορούν να έχουν διεκδικήσεις έναντι του δήμου και βαρύνοντα λόγο στις επιλογές του. Ουσιαστικά θέλει τις δημοτικές κοινότητες σε ρόλο… παρατρεχάμενου του δημάρχου και όχι ως εκφραστή της βούλησης των πολιτών.

2. Στην πράξη φαίνεται ότι ο νομοθέτης αδιαφορεί για τις τοπικές κοινότητες και για το μέλλον διαφαίνεται η πρόθεση να προχωρήσει στην ουσιαστική κατάργηση της εκπροσώπησης ή να απονευρώσει τα τοπικά συμβούλια και τους εκπροσώπους από κάθε αρμοδιότητα.

Είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση φανερό πως η επιδίωξη των δυνάμεων που θέλουν ως μακρύ χέρι του κομματικού μηχανισμού την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι να θέσουν υπό πλήρη δημαρχιακό έλεγχο τους νέους δήμους. Η παραβίαση της δημοκρατίας και της κοινής λογικής στα μέτρα που προβλέπονται για να επιτευχθεί ο στόχος που προαναφέρθηκε, ασφαλώς και δεν δημιουργούν και τις καλύτερες προϋποθέσεις στο ξεκίνημα του "Καλλικράτη". Και όσοι πραγματικά πιστεύουν στην αυτοδιοίκηση, την εγγύτητα της διοίκησης με την κοινωνία και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, οφείλουν να δώσουν μάχη προκειμένου να αλλάξουν αυτές και πολλές ακόμη ρυθμίσεις.

Ηλίας Μπιτσάνης

belias@internet.gr

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:54
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Επείγει το χωροταξικό Πεζοδρόμιο και πολίτης »

NEWSLETTER